- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Färna herrgård & spa. Livsnjutning i herrgårdsmiljö
Färna herrgård & spa. Livsnjutning i herrgårdsmiljö
Oavsett vad vi gör i vardagen så tror jag att vi alla mår bra av miljöombyten. När jag reser iväg så gillar jag att ta mig till miljöer som erbjuder något som skiljer sig från min vardag. Oavsett vart jag reser kompromissar jag dock inte med möjligheten att äta riktigt bra mat och dricka gott vin.
Hemma lagar jag vanligen majoriteten av maten själv så när jag tar semester vill jag kunna ta det lugnt och njuta. Jag vill varva ned och ta tid för mig själv och istället njuta av andras arbete och kunskap.
Vissa väljer att varva ned i en sommarstuga, en husbil eller genom att kryssa runt i skärgården, jag reser gärna iväg på weekendresor till hotell eller boenden som Färna herrgård & spa. Just Färna har jag återvänt till, år efter år. Det har blivit en plats dit jag kan komma, känna mig hemma. Det ligger på lagom avstånd från Stockholm, ungefär 2 timmars bilväg och erbjuder lugn och ro, en vacker miljö, fantastisk mat och riktigt bra vinutbud samt en mycket genuin känsla av de som arbetar och bor här och som också älskar stället.
Vanligen tar jag och min sambo en långhelg som inleds med en afternoon tea, följt av middagar och pickningkorgar och flera bra viner samt en stund på spaanläggningen eller relaxen.
Ät och drick som en kung!
Färna herrgård ägs och drivs sedan 1994 av Wenche Engström. Hennes roll går dock utanför den vanliga VD-rollen då du kan se henne arbeta i såväl herrgårdens trädgård, orangeri som med dess inredning och design. Här har hon skapat rum som matchar den exteriöra 1800-tals miljön men också fyllt dem med en moderna standard som förser dem rätt nivå av bekvämlighet. För dig som har husdjur finns det också möjlighet att ta med sig din hund eller katt om så önskas i några av boendena. Miljön i de allmänna utrymmena och i parken är anpassade så att du kan känna dig privat och avskild när du vill det och lite mer restaurangstimmig när du önskar det. Det finns uteplatser där du kan sitta i solen, under skuggande träd, i bersåer eller vid orangeriet. I herrgårdens altan är miljön lite mer modern och avslappnad, medan matsalarna ger dig känslan av att verkligen sitta i en herrgårds- eller slottsmiljö. I Herrgårdsbyggnaden finns också en viss kunglig glans, eftersom att hans majestät ofta jagar på markerna kring Färna och därefter håller hov och jaktfester där.En herrgårdsmiljö är dock mer än bara husen och rummen, för att uppleva den behöver man också kunna bli ett med atmosfären. Mat, dryck och service måste matcha upp sceneriet annars blir det bara en tom kuliss. Det är detta de verkligen lyckats med på Färna!
Köket & vinet
Köket drivs av Inga-Lena Eriksson och hennes personal. Drivkraften är lokala och närodlade råvaror som följer säsongen och en aldrig sinande gastronomisk nyfikenhet. Mycket av örterna, frukterna, bären och grönsakerna kommer från egna odlingar. Annat köps där det är möjligt av lokala bönder och producenter, till exempel lokalt öl och drycker på svarta vinbär och rabarber. Till och från kör de också vinprovningar med specialkomponerade middagar och vinmakarbesök, dessa rekommenderas. Servicen är personlig, varm och tillgänglig.
Om du är van vid Stockholmsportioner kan det dock vara bra att antingen slänga livremmen åt sidan, för tillfället, eller lämna lite plats för nästa rätt, för du vill inte missa någon av dem. Måltidernas storlek är inte snål. Herrgårdslunchen innehåller tre rätter och middagarna i regel omkring fem rätter. Några av dem ser du på bilderna. Du kan också välja att ta med dig en picknickkorg och njuta av lite chark, kalixlöjrom, bröd och rotfrukter och sallader i parken eller vid någon av dammarna och vid helgens afternoon tea så dignar serveringsbordet av bröd, bakverk, kakor, marmelader, chark och andra läckerheter.Vinlistan är lagom lång med såväl klassiska viner som en del lite mer udda. Inga-Lena har över tid byggt ihop en spännande vinlista med en bra blandning mellan klassiska viner från såväl välkända producenter som mer okända och också en del viner som är mer specifika och med lite ålder samt en del för de som gillar naturvinsvängen. Prislistan ligger på ca 500-3000 kronor per flaska och många av vinerna finns också att få på glas.
Jag vill slå ett extra slag för just glaslistan som är riktigt bra och alltid fylld med spännande viner, några av de viner de servade på glas senaste gången jag var där kan du läsa om på bilden nedan.
Lokala drycker
Från och med i år har det lokala ölbryggeriet Ferna Forge brewery flyttat in på herrgårdsområdet. De har ingen egen bar men ölen går att köpa i baren på herrgården. Vi kan hålla tummarna för att gårdsförsäljning kommer framgent men än är det långt borta. Bryggeriet har dock fått provningstillstånd så du kan gå på en ölprovning och se hur ett ölbryggeri fungerar. Jag rekommenderar också de utmärkta alkoholfria dryckerna på rabarber och svarta vinbär som görs av Färna odlingar.
Vad kan du göra på Färna förutom att äta?
Maten är fantastisk och du kommer att må som en kung efter att njutit av den. Ett sätt att kunna njuta av mer är att passa på att utnyttja några av de vackra vandringslingor som finns i området, vilket också inkluderar naturreservatet Utterdalen. Där du kan uppleva branta bergväggar, stora stenblock och riktigt gammal skog när du går på den gamla kyrkvägen i dalgången ackompanjerad av Utterdalsbäcken porlande. Om du gillar att plocka svamp rekommenderas dessa promenader också på hösten. Det finns också möjligheter att paddla i dammarna eller ta ett svalkande dopp i dem.
Färna har också ett spa med såväl inomhus som utomhuspool, ett separat sparum med bubbelpool och bastu samt fler olika spabehandlingar. Här finns med andra ord allt som jag behöver när jag tar vill ta en paus från storstadens brus, lite semester eller helt enkelt bara njuta.
Magnus Reuterdahl
Färna herrgård ligger i Västmanland och har en historia som går tillbaka till åtminstone slutet av 1500-talet. Det började som ett järnbruk och med tiden att bli Sveriges största fideikommiss. År 1907 avvecklades fideikommisset och smidet upphörde på 1920-talet. Bland de som bott och verkat där kan nämnas greve Carl Johan von Hermansson. Han blev känd för sitt förslag att gamla och orkeslösa, som ej längre kunde delta i produktionen, skulle avlivas. Det är också han som till stor del skapade det Färna vi ser idag på 1850-talet. Efter att fideikommisset upphörde köptes gården upp av Domänverket, sedermera Assi Domän. Byggnaderna har därefter använt som utbildnings-, kurs- och konferenslokal. Sedan 1994 ägs och drivs Färna av Wenche Engström.
Färna herrgård & spa. Livsnjutning i herrgårdsmiljö
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!