Svenska flaggan
Gratallors
Skriven av Magnus Reuterdahl

Stairway to heaven (Scala Dei) och Priorat Singulars

Garnacha, garnatxa eller grenache. Kärt barn har många namn. Garnacha och garnatxa är det spanska och det katalanska namnen på druvan. Vi besökte nyligen Katalonien och Priorat där denna druva ger fantastiska viner. Läs mer om detta i DinVinguide.se

Priorat är en av Spanien mest kända regioner och är en av två spanska vinregioner som uppnått DOCa, Denominación de Origen Calificada. (Ibland skrivs som DOQ-status – Denominació d’Origen Qualificada). Jag besökte vinregionen nyligen och träffade flera producenter och provade en hel del viner varav en del finns tillgängliga i Sverige på Systembolaget och i beställningssortimentet.

På 1970-talet var det dock en vinregion i kris. Då fanns det bara några hundra hektar av vingårdar kvar och en dryg handfull vinproducenter. Idag finns det mer än hundra producenter och omkring 2 000 hektar med vingårdar.

vingårdar

I början av 1900-talet var det dock betydligt fler vingårdar än idag i Priorat. Det bedöms att det då fanns omkring 9 000 hektar med vingårdar. Så stort tror dock inte vinmakarna att det kommer bli igen, men det finns utrymme att växa till kanske 3 000 hektar och fortfarande bibehålla kvaliteten på vinerna. Då de flesta producenter säljer slut sina viner så är en utökning på gång. Men det tar tid innan nyplanterade vinstockar uppnått tillräcklig ålder för att ge högkvalitativa druvor.

Priorat

Priorat har fått sitt namn från klostret Cartoixa d’Escaladei. Klostret tillhörde Kartusianorden som grundades i Grande-Chartreuse i sydöstra Frankrike 1084 av Bruno av Köln. Klostret i Priorat anlades i slutet på 1100-talet. Område hade varit ett gränsland mellan muslimer och kristna under flera århundraden och var sargat av detta. Munkarna var en stor del i att återuppbygga landskapet. Under 15-, 16- och 1700-talen lades mycket av grunden till de vinodlingarna som finns kvar än idag. Klostret övergavs dock kring 1835.

vindruva

Druvan garnacha/garnatxa

I Priorat är det druvan garnacha/garnatxa (grenache) som verkligen skiner även om de också odlar en del andra druvor. Det är en populär blå druva som odlas på många platser i världen, två av de mer kända är just Priorat och Chateauneuf-du-Pape i Frankrike. Sannolikt är dess ursprung att finna någonstans i Spanien kanske i just detta område. Andra anger dock Sardinien som ursprungs plats.

Druvan trivs i heta torra områden såsom Montsant som ligger kring Priorat, i Madrid, Rioja och Navarra med flera. Den odlas idag också med framgång på flera ställen i Rhonedalen och i Languedoc, på Sardinien och i nya världen.

Grenache kan ge viner med massor av elegans och fräschör. I smaken finns ofta en djup intensiv smak av röda skogsbär och mörka frukter tillsammans med blommor som viol. Det finns också kryddiga smaker som anis, citrusskal, kanel och örter samt ibland tjärpastiller. Vinerna har ofta en relativt låg syra men får ändå fin fräschör som istället bygger på sten- eller havsälta. I Priorat är alkoholen ofta hög, mellan 14,5-15,5%. Utav de spanska vinerna gjorda på druvan föredrar jag ofta de från Priorat, Montsant och Madrid.

vinstock vine

Grenache finns i många olika kloner. Den vanligast förekommande i Priorat är garnacha tinta men det odlas också garnacha peluda (hairy grenache) och vit grenache med flera. Druvan heter garnatxa på katalanska och garnacha på spanska. Det är inte ovanligt att vinmakarna väljer att blanda vinet med andra druvor för att få högre syra, mer tanniner och/eller en djupare färg. Vanliga druvor för detta är syrah, carignan, tempranillo och cinsault. Det görs också en mindre mängd vita viner, bland annat på druvan macabeu.

vingårdar

Priorat ligger i en del av Katalonien med ett landskap som består av höga berg och kullar. Vingårdarna ligger högt vilket ger dem fräschör, de påverkas också av svala vindar från bergen. Många vinstockar och vingårdar är gamla, några över hundra år. Vinstockarna växer ofta som buskar och är låga och krokiga. De växer på terrasser som klättrar upp för branta sluttningar omgärdade av höga berg. Jordmånen utgörs främst av steniga jordar med mycket skiffer och kvarts.

Scala Dei, Priorat

Skördeuttagen är låga vilket till del förklarar vinernas höga priser. Producenten Scala Dei berättar att de har ungefär 60 hektar med vingårdar och att de endast producerar ca 150 000 liter om året. En annan berättar att de behöver 4-6 vinstockar för en flaska vin, vilket kan jämföras med en vinstock för en flaska vin för deras vingårdar i Rioja.

There’s a lady who’s sure
All that glitters is gold
And she’s buying a stairway to heaven

(Led Zeppelin)

Ett av de vinerier som överlevde kriserna under 1900-talet är Scala Dei (Guds stege). Led Zeppelin sjunger inte om vin men Priorat’s viner kan liknas vid guldkorn och vinerna från Scala Dei tillhör de bästa. Deras vingårdar ligger intill klosterruinerna på klostret Cartoixa d’Escaladeis gamla marker.

Priorat

Vinerna är klassiska i stilen och är typiska för det som gjort Priorat till vad det är idag. Det är stora och potenta viner med mycket mörk frukt och hög alkohol men de är balanserade och har en fin fräschör. Just balansen och fräschören är ledorden i dessa viner och visar att hög alkohol fungerar så länge denna balanseras med vinets övriga element. Det finns två viner från Scala Dei via Systembolaget, bägge rekommenderas.

Bild från Dinvinguide

Scala Dei Prior crianza 2015, 279:-, Nr 81832, beställningssortimentet Systembolaget

Ren fin frukt med inslag av röda skogsbär, mörka körsbär och en hint av svarta vinbär. Vinet är örtigt och har såväl smak av svartpeppar som ekfatskryddor. Avslutet är långt med en fint inslag av sälta som ger fräschör.

Priorat

Scala Dei Cartoixa 2013, 370:-, Nr 74684, beställningssortimentet Systembolaget

Jag provade årgång 2015, vinet som finns tillgängligt är från 2013 vilket jag tror är positivt då 2015 var i yngsta laget.

Frukten står ut som en bukett med inslag av röda och mörka frukter. Frukten kantas av snyggt integrerad ekfat. Här finns såväl komplexitet som elegans. Vinet har en snygg syra och avslutas med med en härlig sälta. Det är ungt och bör lagras men har fin potential.

Jag rekommenderar också att du provar deras rosé (Pla dels Àngles) och enklare röda vin (garnatxa 2016) om du har tillfälle att besöka området. Rosén är strålande, ren, frisk och örtig med en härlig sälta i avslutet meden det enklare röda vinet är helt oekad med massor av fräsch frukt. Dessa två var mina favoriter vid besöket.

Priorat Singulars

En grupp vinmakare som gör strålande viner från Priorat kallar sig Priorat Singulars. Dessa gör viner i fyra olika byar i Priorat. Producenten Vall Llach har sina vingårdar kring byn Porrera, Mas d’en Gil kring Bellmunt del Priorat, Clos Figueras kring Gratallops och Mas Doix kring Poboleda. Idén är att presentera viner utifrån terrior. På Systembolaget finns några av deras viner, bland annat:

Priorat

Coma Vella 2008, Mas d’en Gil, 299:-, Nr 70641, beställningssortimentet Systembolaget

Ett vin gjort på hairy grenache, grenache tinta, carignan, syrah och cabernet sauvignon. Jag provade årgång 2013, men överlag tjänar dessa viner på lagring.

I vinet finns en intensiv mogen frukt med inslag av både mörka frukter och röda skogsbär. Eftersmaken är lång och kryddig med inslag av såväl färska örter med viss sötma och mynta samt balsamico och ekfatstoner. Årgång 2013 var dock i yngsta laget så 2008 borde vara riktigt bra just nu.

Priorat

Salanques 2013, Mas Doix, 459:-, Nr 78011, beställningssortimentet Systembolaget

Jag provade årgång 2015 vilket var i yngsta laget men är ett vin med stor potential. Det har massor med elegans och komplexitet. Det är gjort på grenache, carignan, syrah och cabernet sauvignon.

I smaken finns en koncentrerad mörk frukt och bär och en lång kryddig avslutning där också de röda bären kommer fram. Snygg balans, tydliga tanniner och snyggt integrerade ekfat. Köp, lagra och njut!

Priorat

På Systembolaget finns ytterligare ett antal viner från Mas Doix. Jag provade också Doix Costers de Vinyes Velles 2014, på bolaget finns 2012 (999.-, Nr 76995) vilket är ett vin som har ännu mer komplexitet och en fantastisk längd. Jag provade årgång 2014 och detta bör dock lagras ytterligare 3-5 år innan det bedöms närmare.

Från Clos Figueras finns det tre viner på Systembolaget eller i beställningssortimentet.

Priorat

Serras del Priorat 2015, 229:-, Nr 73685, beställningssortimentet Systembolaget

Jag provade årgång 2016 vilket var lite i yngsta laget men riktigt trevligt tillsammans med mat, 2015 torde ha kommit en liten bit längre i sin utveckling.

Här finns en ren fräsch frukt, främst från röda bär samt med ett litet inslag av mörkare frukt. Denna kantas av härlig kryddighet och inslag av medelhavsörter, lite jord och läder samt sandiga tanniner och fatkaraktär. Lång avslut med en finns stensälta.

Priorat

Clos Figueres 2013, 449:-, Nr 90444, Systembolaget – årgång 2008 (679:-, Nr 72015, beställningssortimenet)

Jag provade årgång 2014 och 2008.

Detta är mer komplext och har en tydligare ekfatskaraktär, i årgång 2008 har ekfaten dock integrerats fint.  I smaken finns mörka frukter och bär, medelhavsörter, tobak och läder. Eftersmaken är lång och här finns balsamicotoner och en hint av vanilj. I 2008 är frukten mer mogen, ekfaten balanserade och balsamicotonerna mer framträdande. Vinet har blivit mer komplext och balanserat. Ett riktigt läckert vin.

Jag har inte hittat att Vall Llach har någon svensk importör för tillfället men alla fyra producenter är riktigt bra och har lite olika uttryck, framförallt när det kommer till fräschören och vinernas struktur. Dessa viner är modernare i stilen än Scala Dei, men inte på bekostnad av vinernas terrior.

Jag besökte också Montsant, en vinregion som ligger kring Priorat. Jag återkommer med tankar kring vinerna därifrån framåt våren.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer