- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Spansk gryta kräver spanskt vin
Spansk gryta kräver spanskt vin
Jag är nog som många andra. Bokhyllan är fylld med smakrika kokböcker. Men de flesta är också fyllda med damm. Jag älskar att titta på matlagningsprogram och tävlingar som Mästerkocken med flera. Visst bläddrar jag i kokböckerna och blir hungrigare för varje blad. Men att följa ett recept från punkt till pricka, det händer inte. Det jag istället söker är inspiration, idéer och matglädje. Exakta mått gör mig matt – jag går på känsla istället. Ibland blir det bra, ibland inte.
Den senaste tiden har det blivit en variant på en spansk mustig gryta. Varför just spansk? Jo för att tanken var att matcha grytan med spanska viner. Så enkelt är det!
Recept och hjälp har hämtats från både nätet och kokböcker, men i slutändan blev det ändå min egna variant. Med extra mycket vitlök, rökt paprikapulver, bra kött, stark korv och en rejäl skvätt rödvin. I både grytan och kocken.
Hungrig?
Då jag inte följer recept, så blir det också svårt att skriva recept. Men jag ska göra ett sorts försök. Mängd och mått får du höfta med som jag. Men när du ändå ska hacka och fixa; gör en rejäl gryta som räcker länge!
Ingredienser till cirka 6-8 hungriga
1 kg lammkött eller högrev – helst svensk och ekologisk
Chorizo 2-4 st beroende på hunger
Gul lök
Vitlök – många klyftor
Örtkryddor, färska eller torkade. Gärna rosmarin och timjan
Paprikapulver – kolla här. Den rökta smaken ger ett fint djup till grytan.
Tomatkross eller hela konserverade tomater.
Tomatpuré och du vill ha en lite fastare konsistens.
Rödvin – 1-2 dl.
Eventuellt fler grönsaker, som morot eller annan kålrot.
Vita bönor – frivilligt.
Börja med att bryna köttet i lite salt och peppar. Lägg över i en gryta, gärna gjutjärn.
Fortsätt med upphackad chorizo, lök och vitlök. I med örter och paprikapulver. Fräs på och lägg sedan över i grytan.
Fyll på med tomatkross, rödvin och extra salt. Smaka av och låt puttra i minst en timme. Gärna två, tre timmar om tiden finns.
Servera med en sallad på rostad spanska paprika och riven manchego. Andra goda tillbehör är ugnsrostad pumpa eller rotfrukter.
I glaset? Spanska mustiga rödviner så klart.
Muga Reserva Selección Especial 2012, nr 90367, 275 kr. 1200 flaskor släpptes 19/1.
Muga är mycket Rioja. Stilen är old school – fast aldrig så mycket att de går åt det vanilj- och dilldominerande hållet. De håller sig på rätt sida och smakar av sitt ursprung och samtidigt frukt.
I glaset hittar vi körsbär, plommon, piptobak, kaffebönor och söta kryddor som kommer gifta sig med örterna och det sötstarka paprikapulvret i grytan.
Innehåll: tempranillo 70 %, garnacha 20 %, mazuelo 7 % och några droppar graciano.
Lagring: Drygt två år på ekfat som de själva har tillverkat.
Corimbo 2012, nr 72444. 269 kr. BS. Provad årgång 2012, kan dock vara 2013 i beställning.
Corimbo kommer från Bodegas La Horra – Rodas projekt och vingård i Ribera del Duero. Vinstockarna – med en ålder på cirka 20 år – växer på olika plotter i Burgos.
Tempranillofrukten är tät, mustig och intensiv. Körsbär, plommon, skogsbär och finlemmande tanniner är precis vad den spanska grytan behöver.
Innehåll: tinta del pais 100 % alltså tempranillo.
Lagring: 14 månader på fat där 80 % var franska och resten amerikanska.
Bodegas Estefanía Tilenus Pagos de Posada 2012, nr 95214. 199 kr. 1800 flaskor släpptes den 2/2.
Jag skrev så här:
”Mencia med kraft och tanniner och ordentligt med örtkvistar, granatäpplen, tranbär, lingon och fint driv i syran och skifferstenarna.”
Det finns mencia som är blommig, sval och slank. Och så finns det mencia som är mer biffig, bitig och djup. Tilenus tillhör den senare kategorin. Fast bli inte rädd; syran och fräschören är stor och mencia-frukten är tydlig och vital. Ett vin att möta en värmande gryta med.
Innehåll: 100 % mencia
Lagring: 15 månader på franska ekfat.