- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Spritskolan: Vad är schnaps?
Spritskolan: Vad är schnaps?
Spritskolan: Vad är schnaps?
Snaps, schnaps eller schnapps? Har kärt barn olika namn eller handlar det om olika drycker? Vad snaps är tror jag de flesta av oss vet, om du vill läsa mer om den drycken så kan du läsa om den här. Schnaps är dock något annat, det är ett destillat som produceras främst i Tyskland och Österrike. För att röra till det finns det ytterligare en dryck med nästan samma namn, schnapps, och det är en nordamerikansk dryck som skiljer sig en del från de europeiska. I denna artikel kommer jag dock att fokusera på schnaps!
Jag upptäckte schnaps när jag började besöka Österrike i jakt på vin i början av 2000-talet. Vid sidan av vinet hittade jag en annan kärlek, schnaps. Det är en dryck som är lätt att förälska sig i, då det är ett destillat med massor av personlighet, charm och som täcker en stor variation av smaker.
Vad är då schnaps?
Schnaps är ett destillat som kan göras av olika råvaror såsom frukt och spannmål. Med andra ord kan det vara fruktdestillat, örtlikörer och smaksatta spritsorter. Det finns schnaps som kan vara förhållandevis lik vår nordiska snaps, men jag förknippar snarast schnaps med rena fruktiga eller bäriga toner samt en frisk och torr ton snarare än den fina oljighethet, beska och örtighet vi ofta har i våra svenska supar med likartat namn.
När det kommer till schnaps gillar jag att man verkligen kan känns vad smakerna kommer ifrån, till exempel om det är gjort på Williamspäron eller gula gyllene päron, på olika äppelsorter etc. Jag har främst snöat in på österrikisk schnaps från Vorarlberg och Tyrolen, men har vid sidan av dessa även hittat riktigt bra sorter i södra Tyskland och norra Slovenien. De som vanligen faller mig mest på läppen är de som är gjorda på fruktmust eller är smaksatta med olika typer av bär, exempelvis himbeergeist. Senast jag var i Vorarlberg föll jag dock pladask för en med smak av hasselnöt!
I södra Tyskland och Österrike görs snapsen vanligen på fruktjuice, medan de i norra Tyskland oftare gör destillatet på spannmål och smaksätter detta efter hand eller under destillationsprocessen. Det finns också olika sorters schnaps såsom obstler, geist och kräuterlikör.
Obstler eller Obstbrand
Obstler är ett destillat gjort genom att fermentera fruktjuice eller must till en klar sprit, dvs en brandy. Denna är vanligen osötad och produceras bland annat i Österrike, södra Tyskland, Schweiz och norra Slovenien med mera. Vanliga frukter att använda är äpplen, päron, aprikoser, körsbär och plommon.
Geist
Geist är en typ av schnaps som ursprungligen är ganska smaklös där man tillför smak från macererade färska bär till spriten. Vanliga bär är hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar och vinbär men man kan också använda nötter, örter eller blommor. Detta produceras i såväl Tyskland som Österrike och de örtiga kan påminna lite om vår egen snaps, men saknar i regel beska toner och kryddighet. De som är gjorda med bärsmak kan också ha en fin liten sötma som rundar av.
Kräuterlikör
Detta är en grupp örtlikörer som många av oss känner till såsom Jägermeister, Underberg, Kuemmerling, Killepitsch och Wurzelpeter. Även dessa brukar placeras i gruppen schnaps.
Schnapps
Inledningsvis nämnde jag också schnapps – det tredje destillatet med nästan samma namn. Det är en smaksatt sprit, främst från Nordamerika. Denna har ofta har ett sötare anslag och kan flera olika smaker inklusive knäck, smörkola, ingefära och pepparmint med mera. För mig är detta något helt annat och passar oftare som en del i en drink eller cocktail än som något att dricka rent.
Med detta vill jag slå ett slag för schnapsen. Den är utmärkt som en digestif eller att njuta av bara för att det är gott.
Prost!
Magnus Reuterdahl
Spritskolan: Vad är schnaps?
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Text: Magnus Reuterdahl