Svenska flaggan
spansk korvgryta
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanska rödtjut och mexikansk chorizo

Spanska rödtjut och mexikansk chorizo. Tapas i all ära men vissa rätter behöver man äta i större portioner. Patatas Riojana är en spansk korvgryta, jag gör den dock ofta på mexikansk chorizo istället för spansk. Detta är härlig comfort food. Till korven dricks rödtjut från olika spanska vinregioner. Häng med!

Ibland får man sug efter något, det kan vara en smak, en känsla eller en plats. Häromdagen pockade Spanien på mitt medvetande. Jag insåg att det var alltför länge sedan jag förlustat mig med spanska viner och spansk mat. Det var dags för bot och bättring. Med bestämda steg tågade jag mot min vinkällare (eller mer sanningsenligt mina vinskåp). Väl där insåg jag snart att förutom några flaskor som ligger och väntar på bättre tider, om cirka 5-10 år samt en del sherry, ekade det tomt från den spanska delen av vinkällaren.

Efter lite sökningar i bolagets katalog hittade jag några viner som var precis vad jag var ute efter. Unga fräscha spanska rödtjut som passar utmärkt till en av mina spanska favoriträtter, Patatas Riojana (spansk korvgryta) eller som den också kallas Patatas a la Riojana.

spansk korvgryta

Patatas Riojana på mexikansk chorizo

Det är en smakrik gryta med chorizo, potatis och paprika med rötterna i Rioja. Min variant av rätten är inspirerad av den spanska rätten, men jag har tagit mig vissa friheter. Jag använder bland annat chipotle, torkade fänkålsfrön samt rödvin i min och ibland använder jag, i receptet nedan, mexikansk chorizo istället för spansk. Chorizo från olika länder skiljer sig en del åt. Den mexikanska är i vanliga fall rå medan den spanska är rökt och/eller lufttorkad. Även kryddningen skiljer sig, den mexikanska ofta har mer chili och den spanska mer rökt paprika. Det må uppfattas av vissa som att svära i kyrkan, men jag tycker att denna rätt blir riktigt god med mexikansk chorizo!

Spanska rödtjut

Jag hittade tre riktigt charmiga röda viner som passar utmärkt till min Patatas Riojana. De är unga, fräscha, fruktiga och fyllda med charm. Tre viner som visar vad olika spanska vinregioner har att erbjuda på bolaget just nu.

Rött vin SpanienViña Solorca Crianza 2020, Ribera del Duero, Spanien, 121:-, Nr 2104, Systembolaget

Vinet är mörkfruktigt och piggt med en lätt saftig frukt och härlig fräschör. I smaken finns solmogna plommon, körsbär, björnbär och färska örter. Frukten ramas in av snygga ekfat och ett långt lite kryddigt avslut. Utmärkt rödpang från Spanien med mycket charm!

Rött vin SpanienLes Sorts Selecció 2020, Monsant, Katalonien, Spanien, 121:-, Nr 70217, Systembolaget

Detta vin har mjuka mörka inbjudande frukttoner och en härlig fräschör. I smaken finns mörka körsbär, blå plommon och en touch av hallon samt blommiga örter. Strukturen byggs upp av fina silkig tanniner och fina ekfatstoner. Det har ett långt avslut med en hint av körsbärskärnor och vanilj. Härligt fyllig med lockande dofter och smaker!

Rött vin SpanienVivir Sin Dormir Monastrell Organico 2020, Jumilla, Spanien, 107:-, Nr 2559, Systembolaget

Ett fruktigt vin med lätt blommighet och bra struktur. I smaken finns mörka saftiga plommon, körsbär och björnbär samt en hint av viol. Det har en tydligt men snygg fatkaraktär som ger såväl kryddighet som toner av vanilj och kakao. Charmigt och riktigt gott!

Med rätt mat och härliga viner är det lätt att låta fantasin få fria tyglar som väcker känslan av att solens heta strålar och medelhavets varma vågor trots allt inte är så långt borta. Det fick åtminstone mig att omedelbart börja leta flygresor, hotell och semestermål. Om det sen blir Spanien, det återstår att se, men just nu ligger det nära till hands.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Spanska rödtjut och mexikansk chorizo – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer