Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
kroatiska pärlor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sommarupptäckter – kroatiska pärlor

Sommaren är en tid att ge sig ut på upptäcktsresor och äventyr. Det är nu vi har tid att leta upp det som finns bakom nästa krök, att se vad som gömmer sig bakom skogsridån eller på ön ute i sjön. Själv fick jag tillfälle att upptäck en spännande vinproducent från Istrien i Kroatien och några kroatiska pärlor.

Många använder sommaren till att resa och på så sätt upptäcka nya hörn av världen eller Sverige. Jag brukar oftast vara hemma och jobba, reser gör jag under hösten, vintern och våren istället. Att vara på hemmaplan betyder dock inte att upptäckter saknas. Jag söker mina kickar i smaker, i vin och mat.

Vin är ett utmärkt sätt att upptäcka världen. Genom vårt smaksinne kan vi uppleva platser som är långt borta. För ett litet tag sedan hörde jag talas om att viner från en av de mer spännande vinproducenterna från Istrien nu finns tillgängliga i Sverige. Därför såg jag till att få prova deras viner – pronto.

Clai winery, Istrien, Kroatien

Jag provade ett par av Clai’s viner för några år sedan och blev helsåld redan då, framförallt av fräschören och renheten i vinerna. När jag nu provar om dem i senare årgångar så har de fortsatt i den riktningen, detta gäller för såväl de röda som orange vinerna. Vill du ha orange vin med mycket elegans är detta några du bör prova!

Ciorgio Clai började sin bana som vinmakare redan på 1980-talet då han ärvde dessa vingårdar. Ett kommersiellt vineri blev det dock först år 2001. Vingårdarna ligger kring byn Krasic i den nordvästra delen av Kroatien i Istrien. Fräschören kommer bland annat från svala vindar via bergen och den närliggande floden Mirna. Vinerna kan med fog kallas för naturviner, men de är gjorda i en ovanligt ren och fräsch stil. Clai använder sig av flera biodynamiska metoder i sin vinodling men är inte certifierade. De är dock ekologiskt certifierade. Vinerna är spontanjästa och lagrade i stora ekfat.

Clai gör sex olika viner varav tre nu finns tillgängliga i Sverige, två orange och ett rött. Just nu finns de bara i restaurangsortimentet (RS). Två restauranger som har vinerna är Bloom in the Park och Daniel Berlin. De har också utmärkt mat, väl värda att besöka om du befinner dig i eller är på väg till Skåne.

kroatiska pärlor

Sv. Jakov Malvazija 2015 gjort på 100% malvazija istarska, pris RS ca 259:- ex moms

Ett orange vin med ett elegant och friskt anslag. Frukten är mogen och här finns såväl mogna som torkade persikor och en örtighet som går mot gula blommor. Vinet är kryddigt, har en tydlig struktur och har fina tanniner. Avslutet är långt med en fin stensälta, mandel och lätt beska skaltoner. Här finns såväl komplexitet som elegans.

Det känns fortfarande lite ungt, men har stor potential och med mat är det ett riktigt bra vin redan nu. Det är vin som fungerar bra med såväl kött som fisk och skaldjur. Alkoholen kan verka lite hög, men det är inget som bröt igenom i smaken. Balansen är utmärkt.

kroatiska pärlor

Ottocento bijeli 2014 gjort på en blend av malvazija istarska, pinot gris, chardonnay och sauvignon blanc, pris RS ca 249:- ex moms

Detta räknas som vineriets instegsvin för orange vin. För att vara ett sådant håller det dock riktigt hög klass. I jämförelse med vinet ovan är det dock lite mer rustikt i stilen, om än elegant och med viss komplexitet.

Även detta är ett orange vin. I doften finns toner av gula äpplen, pomerans, örter och solvarm sten. Vinet är kryddigt, har en lite kropp och inslag av äpple och torkade frukter. I smaken finns gula äpplen, torkad aprikos och persika och blommiga örter. Vinet har en snygg struktur, fin syra och en sälta i avslutet som ger vinet en bra längd. Det är rustikt elegant, rent och fräscht, det har en liten hint av tanniner från skalkontakt och är ett riktigt bra vin. Utmärkt till mat som kyckling, stekt eller grillat fläskkött och sallader.

Som med många orange viner ska det inte drickas för kallt, men lite svalare än ett rött. Det är ett vin där du vill att smakerna ska framträda för att komplexiteten ska komma fram.

kroatiska pärlor

Ottocento crni 2014 gjort på en blend av druvorna refosco, merlot och cabernet sauvignon, pris RS ca 249:- ex moms

Detta är Clai’s röda instegsvin. Jag har inte provat deras första vin, Brombonero gjort på 100% refosco. Många anser det var ett av Kroatiens bästa röda viner. Efter att ha provat detta vin så vill jag definitivt vill jag även prova det.

En härligt inbjudande fruktig doft med inslag av röda och mörka bär och frukter. Vinet är tätt, har en bra syra och en härligt ung frukt. Här finns körsbär, plommon, svarta vinbär, hallon och lingon. Det är välstrukturerat, har en riktigt bra syra och en lång kryddig eftersmak med inslag av svartpeppar och stensälta.

Ett rött vin där de rena och fräscha smakerna är det som står i centrum. Det är ett rakt vin som har lite komplexitet i avslutet och som gommen att salivera. Utmärkt till grillat och stekt kött i alla former.

Då dessa tre viner endast finns på restaurang passar jag på att rekommendera några som finns att köpa på Bolaget eller i dess beställningssortiment också.

Två varianter av vita viner på druvan grasevina (welschrieling)

Detta är två viner som visar på potentialen hos druvan grasevina. Två härliga sommarviner med lite olika stil. De är bägge fruktiga och har ett fint driv och en härlig fräschör.

kroatiska pärlor

Galic Grasevina 2017, Slavonien, Kroatien 193:-, Nr 75956, Systembolaget – beställningssortimentet

Galic är modern i stilen, det är elegant och friskt med en fin ton av päron, citrusfrukter och gula krusbär. Det passar utmärkt till sallader, halstrad tonfisk eller skaldjur. På Systembolaget står det årgång 2015, årgång 2017 kommer dock inom kort

kroatiska pärlor

Krauthaker grasevina Mitrovac 2015, 189:-, Nr 71449, Systembolaget -beställningssortimentet

Krauthaker är en mer traditionell grasevina. Här finns ett mer rustikt anslag med en mer påtaglig fruktighet där citrusfrukter står i fokus. Här finns smak av grillad citron, solmogen lime och en liten beska som minner av oljan i apelsinskal – tänk en mild limocello. Ett utmärkt vin till grillad eller stekt fisk.

Ett rött vin på druvan plavic mali

Plavac mali är en av de kroatiska druvor som blivit mest kända i Sverige. Kanske för att det är en druva som är släkt med zinfandel. Druvan är en korsning av crljenak kaštelanski (zinfandel förfader) and dobričić. Just detta vin är gjort av vinproducenten Zlatan Otok. Han är en av de internationellt mest kända vinmakarna från Kroatien och detta är ett utmärkt vin att upptäcka honom med.

kroatiska pärlorZlatan Plavac Hvar 2013, 199:-, Nr 95469, Systembolaget i utvalda butiker

Det här är ett kraftfullt och smakrikt vin som smakar Sydeuropa och Balkan. Solmogna druvor och frukter som plommon, mogna söta körsbär och dadlar kantas av ekfat. Kraften balanseras av en bra syra och viss stensälta. Eftersmaken är lång och fylld med ekfatskryddor och örter, bland annat peppar, anis, kakao och kaffe.

Det är ett utmärkt grillvin (det funkar dock lika bra med kött tillagat i ugn eller stekpanna) för dig som gillar smakrika, lite kraftigare viner. Om vinet inte finns i din butik går det att beställa.

Upptäck Kroatien från soffan, i bersån eller på restaurang – allt från hemmaplan.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer