Sommar med smak av Toscana

Toscana är en av de mest kända vinregionerna i världen. Det är en region med nästan oändligt böljande kullar, lummiga skogar, slingrande landsvägar och pittoreska historiska bergsbyar krönta med slott och romerska villor. Till detta kommer att det produceras riktigt bra viner i området, majoriteten av dessa är röda. Se till att få en sommar med smak av Toscana.

Toscana är en av de mest kända vinregionerna i världen. De flesta känner till toskanska områden som Chianti, Chianti classico och Brunello di Montalcino och kanske några till. Regionen är också till stor del synonym med en världens mest kända och älskade blå druvor, sangiovese. Viner från dessa områden och på sangiovese är viner som passar årets alla årstider men kanske lite extra just nu när grillsäsongen är i full blom.

Vi är många som har en lång relation till vinerna från Toscana. Mina första minnen är de billiga vinerna i halmkorgar, chianti in fiasco. Förpackningen gav en bild av äkthet och lång tradition, men smakmässigt var de oftast ingen större höjdare. Därefter kom de så kallade supertoscanerna. Viner som bröt med traditionen genom att använda mer internationella druvor och nya ekfat. Dessa blev en stor succé hos många, även i min vinkällare. Idag ser vi mer av en återgång mot det mer traditionella när det kommer till smak och profil.

Toscana

Utveckling är kul och ofta nödvändig men det är som uttrycket säger borta bra, men hemma bäst. Till och med förpackningen chianti in fiasco har fått en liten comeback och nu kommit in i finrummet. Det är inte flaska som gör vinet och I Fabbri som gör vinet nedan har fyllt sin fiasco med ett riktigt bra vin, tyvärr finns det inte i Sverige.

Annons:

Chianti, Chianti Classico & Brunello di Montalcino

Det finns ett 40-tal vinområden eller vinbetckningar i Toscana, handen på hjärtat hur många kan du räkna upp? De flesta är tämligen okända även för italienare och vinnördar. Några exempel är Bianco di Pitigliano, Grance Senesi, Sant’Antimo och Valdarno di Sopra, du kan läsa om några av dem i vår druvatlas.

I denna artikel har jag har valt att titta lite närmare på viner från Chianti, Chianti Classico & Brunello di Montalcino.

Smak av Toscana: Chianti

Chianti är ett av de mest kända områdena i Toscana. Chianti kan också delas också upp i ett antal delområden eller zoner: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano, Montespertoli och Rufina samt Chianti Classico. Vinerna kan görs både som DOC och DOCG.

Druvan sangiovese är kung i Chianti, även om det ofta finns några procent av andra druvor i blenden också. De senaste årtionden har internationella druvor som merlot, cabernet sauvignon och syrah blivit populära, de inhemska druvorna har dock åter börjat vinna mark. Vanliga inhemska blenddruvor är caniolo och colorino.

Förr var det inte ovanligt att de också hade lite vin på gröna druvor i blenden för att höja fräschören, till exempel trebbiano toscana eller malvasia bianca lunga. Detta är förbjudet i de flesta delar av Chianti, men börjar komma tillbaka, bland annat i det vinet jag provat.

smak av Toscana

Chianti Il Drago e la Fornace 2018, Toscana, Italien, 99:-, Nr 2074, Systembolaget

Detta är ett vin gjort på 90% sangiovese och 10% trebbiano toscana. Här finns tydliga toner av mörka solmogna körsbär kantade av lite syrligare toner från rödavinbär och citrusfrukter, allt snyggt inbäddade i en ekfatston. Vinet här en fin kryddighet med inslag av rostade ekfat och  färska örter som salvia och timjan. Här finns en härlig fräschör med en hög syra i centrum, bra struktur och vinets smak ligger kvar länge i gommen.

Chianti Il Drago e la Fornace är ett riktigt bra sommarvin, smakrikt men fräscht och passar perfekt vid grillen.

Smak av Toscana: Chianti classico

Chianti Classico motsvarar det område som kan anses vara kärnan av Chianti. Området sträcker sig ungefärligen från Siena till Florens. Vinerna är DOCG klassificerade och från detta område kommer viner som ofta har lite mer komplexitet och stringens än de från övriga Chianti.

I ett Chianti Classico-vin måste det finnas minst 80% sangiovese. Vinerna delas sedan upp i olika kvalitetsnivåer, från Annata som är det enklare till Riserva och Gran Selezione. Beteckningarna berättar hur länge vinerna legat på fat och i det sistnämnda fallet, att de kommer från en angiven enskild vingård.

Det finns många klassiska vinhus i Chianti Classico och många som funnits på Systembolaget under årtionden. Ett som vuxit fram de senaste åren är Terreno som ägs och drivs av den svenska familjen Ruhne. Detta är en producent som går från klarhet till klarhet. De gör riktigt bra ekologiska viner i en traditionell stil med mix av gamla och moderna metoder.

smak av Toscana

Terreno Chianti Classico 2017, Toscana, Italien, 145:-, Nr 2373, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett snyggt ekologiskt vin gjort på druvorna sangiovese och merlot. Det är linjärt, har smak av mörka och röda körsbär, en fin örtighet och snyggt integrerade ekfat. Här finns struktur genom ekfaten och tydliga med balanserade tanniner. Vinet har en härlig längd där du i eftersmaken kan känna merlotdruvans lite mjukare karaktär som förstärker frukten och förlänger smaken. Här finns såväl elegans som komplexitet.

Terreno Chianti Classico 2017 är ett vin som passar för vardag såväl som för fest. Det är ett vin som får dig att känna dig som att du är i Toscana!

Chianti classico
Sofia Ruhne, Terreno

Vill du prova ett vin från Terreno med mer komplexitet och ett större djup så rekommenderas A.Sofia Chianti Classico 2015, (329:-, Nr 78911). Det är ett vin från en riktigt bra årgång som kanske är lite ungt idag men som har massor av potential. Köp några flaskor, njut av en i sommar och de andra de kommande 5-10 åren.

Smak av Toscana: Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino är ytterligare av de där namnen som klingar lite extra högt i den italienska vinvärlden. Det är ett av de områden som kan producera unika och områdesspecifika viner med mycket hög kvalitet. Understundom har det kanske känts lite gammaldags, men om du tycker det så är det dags att omvärdera och återupptäcka denna del av Toscana. Årgång 2015 är superb och även här har många producenter successivt gått mot mer fräschör och elegans.

Vinerna från Brunnello di Montalcino tenderar att bli lite större, mörkare och jordigare i tonen än de från Chianti Classico. De har ett större djup och mer komplexitet, ibland har detta dock varit lite på bekostnad av fräschören. I de bästa finns dock alltid en fin syra och tydliga tanniner som balanserar upp vinerna.

En producent som jag följt och uppskattat i många år och som funnit på bolaget länge är Tenuta Col d’Orcia. De har producerat sin Brunello sedan år 1973 och har idag omkring 140 hektar med vingårdar. Från och med år 2010 är hela gården ekologiskt certifierad och i princip allt är också biodynamiskt certifierat, eller på gång att bli det.

smak av Toscana

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2015, Toscana, Italien, 289:-, Nr 12357, Systembolaget

Vinet har doft som drar dig in i dess värld. Här finns fräschör, djup, mörka och röda körsbär, nypon, blodapelsin, örter med ton av fänkål och lavendel samt en snygg kryddighet. Ekfaten är tydliga men snyggt integrerade, tanninerna biter ifrån, syran är precis och den lyfter vinet på alla de rätta ställena så det får perfekt balans. Fräschören backas upp av salinitet i avslutet. Här finns en härlig energi, komplexitet och elegans men framförallt massor av charm och trots att det är är det riktigt drickbart och läckert.

Årgång 2015 en av de bästa årgångarna jag provat från Col d’Orcia. Det är ett vin som du kan lagra, men det är så gott just nu så du kommer ha svårt att hålla fingrarna borta från vinkällaren.

Col d'Orcia
Francesco Marone Cinzano, Tenuta Col dOrcia

För vardagsbruk rekommenderar jag också deras lite enklare vin, Col d’Orcia rosso di Montalcino 2018, (149:-, Nr 2576). Detta är ett utmärkt grillvin!

Toscana mer än bara sangiovese

Toscana är nästan synonymt med druvan sangiovese när det kommer till vin. Sangiovese odlas dock på många fler platser än i Toscana och det finns många kloner av druvan. Det är både en gammal och viktig druva så den har fått flera olika lokala namn, till exempel kallas den i Montalcino för brunello, i Montepulciano kallas den för prugnolo gentile, vill du veta mer kan du läsa om den och druvorna nedan i vår vinguide.

I Toscana finns många andra lokala druvor varav några har börjat få en nyrenässans, såväl bland gröna som blå druvor. Några av dessa druvor är canaiolo nero, ciliegiolocolombana nera, colorino americanocolorino di lucca, colorino di pisa, colorino del valdarno, mammolo, malvasia bianca lunga, occhiorosso och trebbiano toscana. Utöver dessa odlas också en hel del internationella druvor såsom merlot, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay och sauvignon och många fler.

Många av dessa druvor används som blenddruvor i klassiska eller mer moderna viner och de är som sådana de som bäst. De fyra colorino-druvorna är exempel på detta, de används främst för att ge mer färg till andra viner, men de ger också extra tanninstruktur. Dessa druvor är viktiga beståndsdelar i att bygga upp vinerna från regionen och är en viktig del av deras själ och pusselbitar till att förstå vinerna.

En av de mer intressanta lokala druvorna är mammolo, detta då den också kan stå på egna ben. Läs mer om den nedan.

Ett bra sätt att uppleva Toscana hemifrån är att dricka dess viner och laga mat som är typisk för regionen, ett annat är att gå på italiensk restaurang. Det kommer jag att göra.

Magnus Reuterdahl

Toscana

Läs mer


Fler artiklar