Sloppy joes & vin. En schysst lördag.

USA känns idag mest som handelshinder, strafftullar och oförutsägbara tweets från Vita Huset. När jag växte upp var det TV-seriernas förlovade land. Dallas, mängder av mer eller mindre plumpa sit-coms, Baywatch, 90120 Beverly Hills, Twin Peaks och många andra skapade bilden av landet over there. Allt kändes större, lite roligare och annorlunda. Drömfabriken matade oss med sitt budskap och fick mig att, bland annat längta efter amerikansk mat.

Annons:

Sloppy joes skulle kunna vara namnet på en av Frank Zappas skivor. Det skulle också kunna vara namnet på en amerikansk vägkrog men det är en maträtt, rätt gjord en riktigt god sådan. Jag tillhör generationen som växte upp med amerikansk skräp-TV. I dessa såg jag restauranger som Wendy’s (med en en symbol som ser ut som Pippi Långstrump), Dunkin’ Donuts och International House of Pancakes med flera. Dessa kändes mycket mer spännande än de som redan fanns i Sverige. Gräset verkar grönare på andra sidan, typ. Vidare lockades jag av sötsaker som twinkies och dr Pepper. Det förekom också exotiska rätter som lockade, innan internet var dock inte recepten alltid så lätta att hitta.

Sloppy joes

En rätt jag suktade över länge, för den kändes spännande och annorlunda var Sloppy joes. Det tog flera år innan jag ens visste var det var. När jag fick veta att det var köttfärssås på rostat bröd kände jag mig lite lurad. Det var dock inget emot när jag smakade en twinkie. OMG!, det där var helt oätbart!

Sloppy joes smakar dock gott och jag brukar göra rätten lite och då. Det är perfekt när du känner dig lite trött, vill ha något enkelt och smakrikt, som går snabbt att slänga ihop. Precis som med allt annat, ju bättre kvalitet du stoppar in desto godare blir det.

Mat lunch

Enligt historien ska namnet på rätten komma från en kock som hette Joe. Han hade ett café i Sioux City.

Sloppy Joes (aka en öppen hamburgare ala Joe)

Se till att köpa bra bröd, det ska inte var degigt burgarbröd utan något med substans. Grilla brödet så det får en frasig yta. Jag skrev köttfärssås ovan, även här vill du ha kvalitet på färsen. Såsen i sig ska vara tjockare och krämigare och gärna mer smakrik än vanlig köttfärssås. Jag vill ha min förhållandevis het, lite syrlig och med en fin sötma i botten. Receptet hittar du i vår recept-guide (klicka här)

Vin till

Rött kött brukar betyda rött vin. Detta är dock en rätt där du kan leka med olika typer av viner, beroende på hur du kryddar maten. Som jag skrev ovan vill jag ha den förhållandevis het. Utifrån detta vill jag antingen ha ett rött fruktigt vin med bra syra eller friskt rosé eller vitt vin med med fin fräschör. Efter att ha stökat runt bland provningsanteckningar hittade jag tre riktigt bra viner till sloppy joes och att njuta av i sommar:

Sloppy joes

Chateau Montelena 2016 cabernet sauvignon, Napa, kalifornien, 399:-, Nr 71926, Systembolaget

När det kommer till Napa, Kalifornien och USA blir det inte mycket mer klassiskt än så här. Gillar du cab, gillar du detta. Snyggt, rent, fruktigt med en lång eftersmak. I smaken hittar du svarta vinbär, lila plommon och mörka bär, kantat av ekfatskryddor och aromatiska örter. Vinet har en fin syra och en liten kick av mynta i avslutet. Strålande vin, funkar lika bra till Sloppy Joes som till en Cote du boeuf. Vuxengodis!

Sloppy joes

Garzón reserva tannat 2017, Uruguay, 119:-, Nr 3210, Systembolaget

Hur många viner från Uruguay har du provat? Detta är annat rött som är riktigt bra på druvan tannat, en druva från södra Frankrike som blivit guld värd i Sydamerika. I Frankrike kan den vara lite hård och tuff men i Uruguay är tanninerna ofta lite rundare, frukten lite mer framträdande, ofta kombinerad med en riktigt fin syra. Allt detta hittar vi här, mörk läcker frukt, fin fräschör kantat av ekfatskryddor. Perfekt till sommaren grillaftnar eller en Sloppy Joes.

Sloppy joes

 

Pietro Cassina rosa rosarum 2018, Lessona, Alto Piemonte, 149:-, nr 74298, beställningssortimentet

Från Uruguay till Alto Piemonte i norra Italien. Från denna lite bortglömda del av Italien kommer ett riktigt snyggt rosé som både känns modernt och platstypiskt. Vinet är gjort på nebbiolo, eller spanna som druvan kallas här. Vinet har en charmig bärig doft som spelar mellan jordgubbar och vildhallon. I smaken finns bären men det är struktur och fräschör som är ledorden, vilket gör det till såväl ett utmärkt matvin som terrassvin. Det är ett ljust rosé med kraft och stil, det har personlighet och passar till grillad fisk, somriga sallader eller en Sloppy Joes. Passa på att njuta av en annan dimension av nebbiolo i sommar!

Tre bra viner, från tre olika länder i tre helt olika stilar som passar till en ganska enkel men god amerikansk smörgås med köttfärssås, aka en öppen hamburgare.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar