Sista minuten tips för julbordets drycker

Det känns kanske som att det är för tidigt för sista minuten tips inför julbordet, men det är redan den tredje advent. Tiden flyger fram. Har du inte redan lagt dina beställningar så får du lita till vad som finns på bolagshyllan eller i din egen vinkällare.

Annons:

Det är en vecka kvar till tomtefar skrockande kommer och knackar på din dörr. Det är en vecka kvar tills du sitter ned och smakar julmat men familj eller vänner. Snart har julklapparna öppnats, Kalle Anka och hans vänner samt Karl-Bertil Johnssons har önskat God Jul och julmusiken skrålar för fullt ur stereon.

julbordets drycker

 

Låt oss dock stanna upp en minut, lite innan allt det där sker. Dra tillbaka klockan ett par snäpp till den där sekunden, mitt i julstressen, då du kommer på att du missade att beställa det där portvinet, den där champagnen eller rödtjutet som du tänkt på. Allt är inte över, det finns guldkorn på bolagshyllorna. Här några som jag letat fram.

Julbordets drycker

Julen är en överflödets helg. När det kommer till vin tycker jag dock att det är bättre att satsa på något som är riktigt bra än överflöd i mängd. Riktigt bra viner ger också feststämning och understryker att det är en speciell sammankomst.

Det traditionella julbordet innehåller många rätter som är feta och gjorda på ljust kött samt fisk eller skaldjur. Till detta passar till exempel champagne, torr riesling och möjligen en frisk pinot noir om du suktar rött. Till julens godis och ostar är det också svårt att vara utan ett portvin eller en madeira. Utifrån detta har jag letat fram följande fyra viner, de finns tyvärr inte i alla butiker utan du får kolla om de finns i din.

Louise Roederer champagne brut premier 2008

Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike, 439:-, Nr 7602, Systembolaget

Roederer är en av de champagner som alltid levererar. Det är också en champagne med förhållandevis mycket pinot noir och pinot meunier vilket ger den lite bredare toner som passar bra till mat. Vinet är friskt, fräsch och elegant och har en precis syra. I smaken finns gula äpplen och citrusfrukter vilket backas upp av jästtoner, nougat och lite vitt bröd. Eftersmaken är lång och härligt stenig med en fin sälta.

Nahe Tyskland vitt vin

Dönnhoff Riesling Trocken 2017, Nahe, Tyskland, 163:-, Nr 96132, Systembolaget

Dönnhoff har varit en favorit i många år. De gör viner som är spegelbilden av tysk precision, rent snyggt och fungerar lika bra på alla växlar. Detta är ungt och fräscht vin med en fin fruktig smak av gröna äpplen, citrus, frukter och en fin blommighet. Syran och fräschören är det som verkligen gör vinet men också den fina eftersmaken med en liten kryddighet, aromatiska örter och stensälta.

pinot noir

Ojai Santa Barbara pinot noir 2015, Kalifornien, USA, 299:-, Nr 5497, Systembolaget

Amerikansk lite pinot med ett lite saftigare anslag passar utmärkt till mycket av julmaten. Här finns en bärig ton med smak av solmogna jordgubbar och hallon kantat av mörkare bär som drar lite åt syltoner. Detta balanseras upp av en bra syra och massor av fräschör och en lite jordighet och örter som ger komplexitet. Här finns också mjuka tanniner som ger struktur och vinet har en lång eftersmak med en ekfatskryddig ton och lätt sälta. Generöst och elegant. 

vinbordets drycker

Grahams Quinta dos Malvedos vintage port 2005, Douro, Portugal, 391:-, Nr 8091, Systembolaget

Det finns många sorters portvin, vintage ger en fruktigare smak, i detta fall med påbörjan på mogna toner. Det är ett sådant där vin som är det är nästan lika njutningsfullt att sitta och dofta på som att dricka det. Här finns en stor komplex doft med mörka bär, mint, kryddor och mörk choklad. Dessa toner återkommer i smaken tillsammans med lite svarta vinbär mörka solmogna plommon och torkade bär. Vinet är intensivt och kryddigt samtidigt som det har en len struktur och mycket lång avslutning. Fram med knäcken, toffee och choklad men framförallt, en stor bit stilton.

I princip vilket som av vinerna ovan tillsammans eller i kombination + portvinet räddar julen för dig som missat att beställa eller beställt för sent.

Skål

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar