- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Tre julklappar för dig som älskar mat och dryck
Tre julklappar för dig som älskar mat och dryck

Det veganska köket
Alla behöver en grundläggande kokbok. En bok med basrecept, tekniker, sprudlande matglädje och inspiration. Det här är den nya tidens grundkokbok fylld med växtbaserad mat. Det veganska köket inleds med en smart ersättningsguide som gör det enkelt att börja äta växtbaserat. Boken är indelad i klassiska avsnitt som gör det lätt att hitta bland de närmare 1700 recepten. I slutet av boken ger författaren Mattias Kristiansson tips på olika festmenyer. Det har aldrig varit enklare att bjuda på västbaserad mat och avsnittet om julmat frestar med klassiska smaker. En kulinarisk skattkammare och en makalös present till alla matintresserade.
Förslag på julmat från boken:
Aubergine i senapssås
Morotsbollar med saffran
Brysselkålsgratäng med rökt tofu
Vegos frestelse
Pris: 267:- på cdon.se
Alkoholfritt till maten
Richard Man är en mat- och dryckesnörd av rang. Civilingengören i kemiteknik blev sommelier och har nu skrivit boken ”Alkoholfritt till maten”. Rörande överens med författaren om att en dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt och att dryck som serveras till mat ska passa till maten. Boken inleds med ett enkelt register över olika maträtter. Vet du vilken maträtt du ska äta går det lätt att hitta en passande dryck. Richard skriver sedan om mat och dryck i kombination, tydlig och kortfattad information om bl a smak, doft och känsel. När jag bläddrar i boken lockas jag in i avsnitten vatten, juice, te, kombucha, vin, öl & cider och de avslutande grundrecepten. Alla recept har en beskrivning över vad de passar till för mat och det finns många enkla recept men även mer avancerade. Vill genast servera en Mimosa Marmalade till julens fester. Det här är boken för alla som vill bjuda på riktigt goda och genomarbetade alkoholfria drycker.
Förslag på dryck till julens feta mat:
Aperitivo med blodgrape, Sanbitter och rosmarinsodavatten
Husmansdricka med tranbär, svarta vinbär och rödvinsvinäger
La fleur de vie med jasminte, apelsinjuice och agavesirap
Blommor & Bubbel med äppelmust, kamomill- och citrussockerlag och mousserande vin
Pris: 172:- på cdon.se
Rutabaga – med fokus på grönt
Tiderna förändras och vi måste tänka nytt i alla led. Mathias Dahlgren målsättning är att visa att det går att laga ett lakto-ovo-vegetariskt kök som smakar riktigt gott. Rutabaga är en otroligt inspirerande matbibel med fantastiska bilder och makalösa smakkombinationer. Aldrig har väl vegetarisk mat varit så läcker. Till varje recept kombineras en dryck – både med och utan alkohol. Bokens första kapitel handlar just om dryck, otroligt läckra alkoholfria drinkar och innovativa cocktails med alkohol som t ex gin med citron, olivolja och äggvita. Min favorit från restaurangen Rutabaga är det kryddiga bubbelvattnet med ingefära och svartpeppar. Boken placerar sig som en av mina favoritböcker. Säger bara köp den, ge bort den och läs den!
Några fantastiska recept ur boken:
Ceviche på avokado
Friterad aubergine som i Tokyo
Kolgrillad morot med garam masala, indianris och brynt smör
Morotshalwa med kardemummaglass
Pris: 205:- på bokus.com
Tips på recept att laga i juletider:
Toast Skagen i vegansk tappning