Sex nyanser av rött – grekiska rödviner

Är grekiska viner rena grekiskan för dig eller har du redan förstått hur bra de är? Oavsett vilket så är detta en artikel för dig. Vi tar med dig på en smakresa från norr till söder, speglad utifrån några grekiska rödviner.
Sex nyanser av rött – grekiska rödviner

Grekiska viner har gått under radarn för många vinälskare. Kanske beror det på att namnen på grekiska druvor oftast är rena grekiskan. De är svåra att uttala och krångliga att stava men de är också en skattkista av smaker som minner om Grekland. Att många ställer sig tvekande till grekiska viner hänger kanske också ihop med att grekiska viner oftast inte var så kul, förr i tiden. I boken Vinkunskap (1979) skrev Johan Liljeberg följande om Grekland: …idag görs knappast viner som det finns anledning att fördjupa sig i. Han går vidare med en kort och kärnfull text som i princip förpassar de grekiska vinerna till en svunnen tid. En tid då filosofer, poeter och antikens gudar njöt av Dionysos gåva till mänskligheten, vinrankan. Detta var sannolikt sant då, men ingen sanning är evig.

Aten
Akropolis i Aten. Här satt kanske de gamla grekerna och pimplade vin, och skålade till Dionysus och Zeus ära.

Det har hänt en hel del de senaste 40-45 åren. Under 1980- och 90-talet kom en ny generation vinmakare med nya visioner för den grekiska vinmarknaden. De höjde kvaliteten på vinerna genom bättre utrustning i vinerierna, upprustning av vingårdarna och en allmän modernisering av vinnäringen. I detta arbete har många också återupplivat eller lyft fram nästan bortglömda inhemska grekiska druvor. Idag är det framför allt dessa druvor som är grunden till att Greklands framtid som vinland ser ljus ut. Några av dessa druvor har blivit mer kända än andra, exempel på detta är de blå druvorna xinomavro samt agiorgitiko. Det finns dock många fler än de dessa två. I den här artikeln provar vi bland annat vin med druvor som bekari, mavrokoudoura och vlahiko.

Grekiska rödviner och druvan xinomavro

Jag börjar min smakresa med druvan xinomavro. Det är norra Greklands signaturdruva. Det är en druva som ger viner som i stil är besläktade med de vi finner i Piemonte och Bourgogne. Xinomavro har egenskapen att på ett bra sätt återspegla känslan av sin uppväxtplats, dvs terrior. Många av de bästa kommer från vinområdet Naoussa i regionen Makedonien, dock inte alla. Det finns andra områden där druvan också skiner såsom Goumenissa, i samma region.

Makedonien var Alexander den stores land. Det var härifrån hans resa började och tillsammans med den makedonska armén kom han att ta över nästan hela den kända världen. Alexander sägs också ha älskat vin. Enligt en sägen ska han ha tömt en sexliters bägare med vin till Herakles ära, enligt en annan ska han ha dödats av ett förgiftat vin.

När det kommer till röda viner i Makedonien så snurrar mycket kring druvan xinomavro, men allt är inte guld som glimmar och all ädel metall är inte guld. Just därför börjar jag med ett riktigt skönt rödvin som är en blend på druvorna agiorgitiko, merlot och cabernet sauvignon.

Bild från DinVinGuide
Domaine (Ktima) Biblia Chora Red 2019, Pangeon, Makedonien, Grekland, 229:-, Nr 81006, Systembolaget beställningssortimentet

Biblia Chora har en mjuk struktur och i smaken är det fyllt med mörka bär och frukter såsom svarta vinbär och mörka plommon samt lite syrliga körsbär. Här finns också en hint av aromatiska kryddor och fint inbäddade örter. Vinet har en lätt ekfatskänsla, en lite rund malo-ton och en bra fräschör. I avslutet finns toner av kaffe och kakao.

Ett utmärkt vin till grillat kött och grillade grönsaker, till grytor och till pasta.

Bild från DinVinGuide
Kir-Yianni Ramnista xinomavro 2017,  Naoussa, Makedonien, Grekland, 129:-, Nr 2070, Systembolaget

Ramnista är en modern xinomavro, dvs lite mer fruktdrivet och smakrikt. Vinet har dock också en riktigt fin fräschör som ger balans och får vinet att bli riktigt tillgängligt även som ungt. I smaken finns mörka frukter och bär kantat av en kryddig karaktär som drar åt rostade ekfat. Avslutet är långt och eftersmaken har ett fint djup med toner av svarta oliver, torkade lagerblad och ett stänk av kakaobeska.

Det är ett utmärkt vin till det mesta som du kan grilla och det fungerar såväl på vardagen som vid festligare tillfällen.

Bild från DinVinGuide
Kechris xinomavro 2016, Goumenissa, Makedonien, Grekland, 229:-, Nr 75819, Systembolaget beställningssortimentet

Kechris har ett torrt anslag med en finstämd smak av mörka körsbär, lingon och röda bär samt en fräsch örtighet med ett inslag av skog och frisk jord. Vinet har en härlig fräschör och en fin struktur med lite torra tanniner. Avslutet är långt och har en umamiton med hintar av inlagda oliver och svamp, men här finns också lite stensälta och kalkighet.

Elegant, lite kargt och mycket gott. Prova till chark av alla de slag eller fetare kött, såsom fågel.

Detta är tre viner som ger tre olika smakupplevelser, från tre olika delar av Makedonien och norra Grekland.

Nordvästra och centrala Grekland

Från Makedonien tar vi oss söder och österut via ett stopp i Greklands nordvästra del och området Eperius. Förr vallfärdade människor hit för att rådfråga oraklet i Dodana, vid Zeus tempel. Idag är det annat som lockar turister till området, till exempel udda druvor som vlahiko och bekari, läs mer om dem i DinVinguide.se druvguide.

Grekiska rödviner

Glinavos
Glinavos Red Velvet (Kokkino) 2018, Epiros, Grekland, 199:-, Nr 51699, Systembolaget beställningssortimentet 

Red Velvet är ett smakrikt och lite rustik vin med ett aromatiskt anslag och en lätt vild ton. I smaken finns syrliga mörka körsbär och svartavinbär som drar ut mot en liten jordgubbston med en hint av bärsötma. Eftersmaken är lång och har en örtig ekfatsstruktur, balsamicotoner och stensälta. Här möts flera olika smaker som fungerar riktigt bra tillsammans då smakerna balanseras emot varandra.

Detta är ett spännande vin som är såväl annorlunda, kul och riktigt gott.

Från Eperius rör vi oss söder ut till regionen Peloponnesos och vinområdet Nemea. Denna vinregion domineras av den blå druvan agiorgitiko.

Nemea
Saint George Nemea aghiorghitiko 2018, Peloponnesos, Grekland, 169:-, Nr 72130, Systembolaget beställningssortiment

Saint George är en riktigt bra ambassadör för druvan agiorgitiko. Det är ett vin med solmogen frukt och en riktigt fin fräschör. I smaken finns röda och mörka körsbär, björnbär och en liten kant av jordgubbar och lila blommor. Vinet har fin struktur, mjuka tanniner och balanserade ekfatstoner. Avslutet är snyggt, örtigt kryddigt och med en fin ton av nyrostade kaffebönor. 

Detta är ett riktigt charmigt, läckert grillvin med riktigt fin balans.

Till sist vänder vi oss österut, mot huvudstaden Aten. Vi stannar dock inte där utan fortsätter till Greklands näst största ö Evia nordöst om Aten. Här finner vi en druva som är en riktig tungvrickare och som ger riktigt sköna viner, mavrokoudoura.

Grekland rött vin
Avantis mavrokoudoura 2016, Evia, Grekland, 299:-, Nr 79644, Systembolaget beställningssortimentet

Avantis mavrokoudoura är ett vin med ett bärsyrligt anslag och fin fruktighet. Det är smakrikt, har en bra syra men också en liten grön ton som bryter av. I vinet finns mörka plommon, björnbär, röda körsbär och ett stänk av äpplen. Frukten backas upp av mjuka tanniner och snyggt integrerade ekfatstoner som bär med sig en liten hint av vanilj. Eftersmaken är lång och har inslag av söta kryddor och friska örter samt havsälta.

Detta är ett elegant, komplext vin som med sin fräschör passar perfekt för varma vår och sommarkvällar.

Här är sex viner, i olika stilar som är perfekta för att få en inblick i Greklands spännande vinvärld.

Yamas!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide
Sex nyanser av rött – grekiska rödviner - DinVinguide | DinVinguide.se