- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Grekland- ett litet vinland med stora ambitioner
Grekland- ett litet vinland med stora ambitioner


8 mil från storstaden Thessaloniki, rakt västerut, ligger Mount Olympus. Detta är Greklands högsta berg på hela 2 917 meter! Förutom alpin skidåkning och svampplockning finns det även en mängd vandringsleder. Förvånande för en svensk turist må vara att på denna latituden är terrängen, floran och faunan häpnadsväckande lik vår egen svenska.
Vinodlingarna i norra Grekland ligger gärna just en bit upp i altitud. Här njuter druvorna av svalkande vindar och lägre medeltemperatur samt kyligare nätter än på slättlandet. Detta ger bibehållen syra och fin struktur i vinerna från regionen.
Vinproduktionen i Grekland är mycket liten. Vinbönderna hävdar att hela landets produktion är ungefär lika stor som en enda vinregion i norra Italien. Så man får konkurrera med kvalitet, och framförallt originalitet. Många druvor är högst lokala och ambitionen är generellt hög.
Assyrtiko, en grön och välkänd grekisk druva, härstammar från Santorinis vulkanjordar men ger mycket bra och matvänliga viner även i norra Grekland med dess svalare klimat. Druvan har en förmåga att bibehålla sin syra även under heta sommarmånader och används ofta att blanda med andra druvor just därför.
I Retsina, Greklands mycket speciella vin som smaksätts med kåda från aleppotallen, används också druvan assyrtiko tillsammans med savantiano. Detta vin kom till då man förr tätade lerkrusen man förvarade vinerna i med kåda som gav karaktär åt vinet. Detta är mig veterligt det enda vin som får använda en smaksättare och ändå kalla drycken för vin, detta då denna tradition är mycket gammal och vinet har blivit något av en institution.
Jag har valt ut några trevliga viner på druvan assyrtioko nedan. Väl mött!
