Grekland- ett litet vinland med stora ambitioner

Grekiska viner är ingen ny företeelse. Men produktionen är låg och många finner inte vägen till det svenska matbordet.
Grekland- ett litet vinland med stora ambitioner
Bild från DinVinGuide

8 mil från storstaden Thessaloniki, rakt västerut, ligger Mount Olympus. Detta är Greklands högsta berg på hela 2 917 meter! Förutom alpin skidåkning och svampplockning finns det även en mängd vandringsleder. Förvånande för en svensk turist må vara att på denna latituden är terrängen, floran och faunan häpnadsväckande lik vår egen svenska.

Vinodlingarna i norra Grekland ligger gärna just en bit upp i altitud. Här njuter druvorna av svalkande vindar och lägre medeltemperatur samt kyligare nätter än på slättlandet. Detta ger bibehållen syra och fin struktur i vinerna från regionen.

Vinproduktionen i Grekland är mycket liten. Vinbönderna hävdar att hela landets produktion är ungefär lika stor som en enda vinregion i norra Italien. Så man får konkurrera med kvalitet, och framförallt originalitet. Många druvor är högst lokala och ambitionen är generellt hög.

Assyrtiko, en grön och välkänd grekisk druva, härstammar från Santorinis vulkanjordar men ger mycket bra och matvänliga viner även i norra Grekland med dess svalare klimat. Druvan har en förmåga att bibehålla sin syra även under heta sommarmånader och används ofta att blanda med andra druvor just därför.

I Retsina, Greklands mycket speciella vin som smaksätts med kåda från aleppotallen, används också druvan assyrtiko tillsammans med savantiano. Detta vin kom till då man förr tätade lerkrusen man förvarade vinerna i med kåda som gav karaktär åt vinet. Detta är mig veterligt det enda vin som får använda en smaksättare och ändå kalla drycken för vin, detta då denna tradition är mycket gammal och vinet har blivit något av en institution.

Jag har valt ut några trevliga viner på druvan assyrtioko nedan. Väl mött!

Bild från DinVinGuide

2017 Tear Of The Pine Retsina, 169:-
Artikelnummer 96052
Grekland
 (750 ml)

Bild från DinVinGuide

Ett nyanserat och välproducerat retsinavin som jag själv framgångsrikt njutit till typisk grekisk mat som vinbladsdolmar. I karaktären ekfat, kåda, äpple, honung, barrskog, rosmarin och citron. Serveras kyld klassisk grekisk mat, grillad fisk eller ljust kött.

 

 

2016 Lyrarakis Assyrtiko Voila, 149:-(BS)
Artikelnummer 74740
Grekland, Kreta
(750 ml)

Bild från DinVinGuide

Ett härligt matvin med fin balans och syra samt toner av gula äpplen, vita blommor, saltstänkt mineralitet och färska gröna örter. Denna eleganta assyrtiko är ett bra val till ostron där havets och vinets smaker gifter sig perfekt. Vinet passar även utmärkt till allsköns fisk och skaldjur, matiga sallader eller som sällskapsvin. Prova det gärna till grillad bläckfisk!

 

2017 Kir-Yianni Assyrtiko, 99:-
Artikelnummer 2338
Makedonien, Amyndeo, Florina
(750 ml)

Bild från DinVinGuide

Nyhet på Systembolaget i höst från ambitiösa producenten Kir-Yianni. Här har assyrtikodruvan fått växa i Amyndeo, i vingårdar som ligger en bra bit upp i altitud med fin fräschör som resultat. Väldigt nyanserat och lite bredaxlad vin med bra koncentration och karaktär av granny smith, lemon curd, vita krusbär, gråpäron, lime och viss örtighet. Njut till skaldjur, stekt fisk med svamp eller varför inte en grekisk moussaka.