Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinatlas DinVinguide Vinlandet Tyskland
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sekt, det bubblar i Tyskland

Gillar du mousserande vin? Brukar du dricka tyskt mousserande vin, det vill säga sekt? Trots att det produceras omkring 260 miljoner liter sekt om året i Tyskland så är det inte många som kopplar dem samman. På senare år har fler och fler producenter börjats satsa på kvalitetssekt och en del av dessa har också letat sig till bolagets beställningssortiment.

Att Tyskland är ett riktigt bra vinland vet nog de flesta, här görs några av världens bästa vita viner och strålande röda viner på pinot noir, spätburgunder. Vid sidan av dessa kan du också hitta mycket bra viner på silvaner från Franken och sedan några år mousserande viner av riktigt hög kvalitet från de flesta tyska vinregionerna. Det tyska namnet för mousserande viner är sekt.

Jag besökte nyligen vinregionerna Rheinhessen, Pfalz och Rheingau i jakt på bubblande perfektion. Just sekt är ett segment i Tyskland som just nu är i en utvecklingsfas där kvaliteten sedan några år tillbaka är på väg uppåt. Häng på tåget, var en early adopter och få din lön i bra och spännande och bubblande vin.

sekt harvest Rheinhessen 2018
Skörd, Rheinhessen 2018

Ich bin ein sektlover!

Jag kan nu sanningsenligt säga: Ich bin ein sektlover! Utav de cirka 260 miljoner liter som produceras är dock endast tre-fem procent av så kallad premium-kvalitet eller bättre och det är dessa som du ska leta efter. Med premiumsekt avses mousserande viner som kostar omkring 12-30 euro, är de dyrare brukar de kallas för super premium sekt. Dessa kan gå på upp mot 100 euro flaskan.

För mig finns de flesta spännande och bästa vinerna i gruppen premium sekt. När det kommer till de dyrare så kan de vara mycket bra men det är det oftare svårt att motivera kostnaden i förhållande till vad som finns att välja på, åtminstone än så länge. Jag tycker också att de vinerna som är mest spännande är det som har en egen personlighet och identitet, dvs inte smakar som allt annat. Utifrån det är många av mina personliga favoriter gjorda på riesling, det finns också många gjorda på en blend av pinot noir, pinot blanc och/eller chardonnay som är riktigt bra.

Nytt för i år är VDP (Verband Deutscher Prädikats) sekt-klassificering

För bara någon månad sedan presenterades de första tyska mousserande vinerna med en ny klassificering. Det är VDP som tillsammans med några av sina medlemmar arbetar med att finna nya sätt stärka tysk kvalitets-sekt.

I juli fastslog VDP den nya klassificeringen för sekt på premium och superpremium nivå. Regelverket är ännu i sin linda, men en del är klart. VDP har tagit fram fyra klassificeringar, två för regionspecifika viner och två för viner från specifika vingårdslägen. För alla fyra gäller att vinerna måste vara gjorda på druvor från vineriets egna vingårdar och från en och samma region. Druvorna ska vara handplockade och druvorna ska vara särskilt avsedda för mousserande vin.

Sekt

För de två regionspecifika klassificeringarna gutssekt (ett vardagsvin med hantverksmässig höjd) och ortssekt (regionstypiskt vin) gäller att vinerna måste ligga på jästen i minst 15 månader.

För de två klassificeringarna med specifikt vingårdsläge och hur detta är klassat, dvs som erste lage (premier cru) eller grosses lage (grand cru). Utöver detta måste vinerna ligga på jästen i minst 36 månader.

sekt
Mark Barth, Wein- und Sektgut Barth

En av de första som fick denna klassificering var sektgut Barth. De har också varit med och tagit fram denna klassificering tillsammans med andra kollegor och VDP. Hans viner finns inte i Sverige för närvarande men är riktigt bra med massor av elegans och komplexitet samt inte att förglömma personlighet. Håll ögonen efter deras viner såväl bubblande som stilla!

Sekt i Sverige

Då de flesta inte förknippar Tyskland med mousserande vin så finns inga mängder på bolaget. En annan anledning till detta är också att många producenter endast producerar en mindre andel mousserande vin. Sedan några år finns det dock flera som börjat satsa antingen på att uteslutande göra sekt eller höja kvalitet på den sekt som producerar.

sekt
Sabrina Schach vinmakare, Sekthaus Solter

Sekthaus Solter, i Rüdesheim, Rheingau var en ny producent för mig och en riktigt bra sådan därför var det kul att se att de hittat upp till Svedala. De tillhör också en relativt gruppen av vinproducenter som bara gör sekt. Förutom sin egen gör det också sekt åt andra producenter. Vineriet drivs helt av kvinnor under ledning av vinmakaren Sabrina Schach.

De två viner som jag provat kan kanske kallas instegsviner, dock riktigt bra sådana. Gillar du dem så finns det ytterligare några med lite mer komplexitet att beställa på bolagets beställningssortiment. Alla har ett riktigt snyggt driv och bra energi.

sekt

Solter riesling sekt brut, Rheingau, Tyskland, 149:-, Nr 74571, beställningssortimentet

Det är en sekt som verkligen smakar riesling och som har en ton som minner om Rheingau. Riktigt bra och funkar för såväl vardag som fest.

Vinet har en fin smak av riesling med smak av citrus och exotiska frukter samt en aromatisk kryddighet. Det finns lätta mognadstoner vilket ger vinet djup och syran är rak vilket ger fräschör. Eftersmaken är lång med smak av rostade mandlar och hasselnötter. Snyggt vin som passar till mat.

sekt

Solter Blanc de Blancs extra brut, Rheingau, Tyskland, 169:-, Nr 77986, beställningssortimentet

Blanc de blancs, när det kommer till sekt betyder i regel en blend på gröna druvor, i detta fall chardonnay och pinot blanc.

Detta är ett rent fräscht vin med ett friskt och fräscht anslag. I smaken finns inslag av gula frukter, persika och en lätt örtighet. Vinet har en rak fin syra och i avslutet kommer stänk av stensälta. Det är elegant, uppfriskande och har ett riktigt bra driv. Perfekt som en aperitif eller uppfriskande digestif.

sekt

Gut Hermannsberg Blanc de Blancs, Nahe, Tyskland, 226:-, 74043, beställningssortimentet

Detta är en av mina favoritproducenter i Nahe. De gör riktigt bra viner på riesling varav många är grosses gewächs. Även detta är gjort på druvor från Grosse Lage, dock på druvorna pinot blanc och chardonnay.

Elegant, rent och fräscht med en fin citruston och vit persika. Torrt med en precis syra och en lite stening sälta i avslutet som ger fin längd. I avslutet kommer också smak av rostat vitt bröd och hasselnötter. Uppfriskande. elegant och fräscht med bra längd samt viss komplexitet! Mycket bra.

sekt

Menger-Krug Méthode Rurale Brut Riesling 2012, Tyskland, 299:-, Nr 77456, beställningssortimentet

Méthode rurale är ett äldre sätt att göra mousserande vin där vinets jäsning påbörjas i tank eller på fat. Innan det jäst klart tappas det upp det på flaska, där det får jäsa färdigt. Detta ger ett mousserande vin som ofta är lite mjukare och smakrikare än de gjorda med traditionell metod.

Ett mousserande vin med klassiska rieslingsmaker med mycket citrusfrukter, vit persika samt aromatiska örter och blommor. Vinet är helt torrt men har en liten spelande fruktsötma. Här finns också en precis syra och fina små bubblor samt en lång eftersmak. Det är ett elegant, komplext vin som funkar både som sällskapsvin och till mat..

sekt

Von Buhl Brut Reserve NV, Pfalz, Tyskland, 209:-, Nr 71153, beställningssortimentet

Mathieu Kauffmann, tidigare chef de Cave hos Bollinger är mannen bakom att von Buhl idag har riktigt fina mousserande viner. De smakar inte champagne men visst kan du förnimma stringensen och kvalitet bakom hantverket som i någon mån är besläktad vinerna från Champagne. Detta vin görs på en blend av pinot blanc och chardonnay.

Ett snyggt vin med en fin balanserad smak och en hint av krämiga ekfat. I smaken finns äpplen, päron, citrusfrukter som citron och grapefrukt. I eftersmaken finns smak av jäst och hasselnötter. Fin rak ton och bra längd, klassiskt bubbel som inte gör någon besviken!

Dessa fem sekter är en riktigt bra start om du vill få en känsla för sekt, De visar på lite av den bredd och den kvalitet som finns och håller på att växa fram.

Skål

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer