Svenska flaggan
Röda droppar vid grillen
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röda droppar vid grillen

Här är några tips på riktigt bra röda droppar till den grillade maten. Det är något särskilt med doften från grillat kött eller grillade grönsaker. I dofterna finns en särskild lockelse som får snålvattet att rinna till och magen att mullra som om den inte blivit påfylld på en evighet. Det är dofter som tar mig tillbaka till såväl barndomen som som de somrar som därefter följt. Inga grilläventyr är dock kompletta utan ett riktigt bra grillvin eller två.

Röda droppar vid grillen

Jag gillar att äta grillad mat men jag är inte överdrivet bra på att grilla. Det beror kanske på att jag bor i lägenhet och inte grillar så mycket. Grillning anses annars ofta vara en manlig bastion när det kommer till matlagning, men att män är särskilt duktiga på att grilla utifrån någon genetisk betingelse tror jag inte mycket på. Kanske härrör detta från någon idé om stenålderns jägare som grillade en nyklubbad mammut över öppen eld eller Obelix smaskande på ett helstekt vildsvin. Grillat är dock gott, ofta mycket gott så länge den som står bakom grillen kan sitt hantverk.

Mitt universaltips när det kommer till grillat och till all annan mat är att den inte blir bättre än råvaran, oavsett om vi pratar riktig korv vs. hot-dogs, marinerad flintastek vs. kotlettrad eller kvalitetsgrönsaker kontra drivhusstressade diton. Om du har bra råvaror behövs inga mängder med kryddor, då kommer du långt med salt och svartpeppar. Har du dessutom ett gott vin eller två så kommer smaklökarna dansa av glädje i svalget. Vin är inte ett tillbehör men rätt matchat med maten kan maten och vinet skapa ett nirvana i smakcentrumet.

paket med korv

Röda droppar vid grillens sessioner

Oftast vill jag ha smakrika röda viner till grillat rött kött, svamp och rotfrukter, därför har jag tittat närmare på just röda viner i denna stil. Jag återkommer till vita grillviner om någon vecka som passar till grillad fisk, skaldjur, ljusare kött och späda friska grönsaker.

När det kommer till smakrika viner kan de lätt bli lite för stora och påträngande. Det första tecknet på ett bra smakrikt vin är att jag inte blir mätt på det för snabbt, det ska vara ett vin jag vill ha mer än ett glas av.  För det krävs att det finns balans i vinet och att det finns fräschör och charm.

Nedan hittar du fyra riktigt bra röda grillviner. Det första kommer från USA, ett kommer från Frankrike, ett från Portugal och ett från Grekland. Fyra viner i fyra olika stilar som sitter som handen i handsken till grillad mat, oavsett om du är karnivor, omnivor eller herbivor (vegetarian).

Röda droppar vid grillen

Röda droppar

Frog’s Leap zinfandel 2017, Napa valley, Kalifornien, USA, 299:-, Nr 79609, Systembolaget beställningssortimentet

Ett härligt vin som smakar zinfandel och Kalifornien på helt rätt sätt. Här finns en finns bärighet med smak av blåbär, björnbär och vildhallon samt en hint av vanilj. Det är generöst, har snygg struktur och riktigt härlig syra. Här finns kraft och förfining i perfekt balans, långt från allt som är syltigt. Prova det med grillad fågel, fläskkött, nötkött eller varför inte grodlår. Det bör också passa riktigt fint till grillade primörer.

En riktigt stänkare med såväl historia som modernt tänk i produktionen som kommer förgylla dina grilläventyr!

Röda droppar

Colinas reserva 2011, Bairrada, Portugal, 199:-, Nr 2123, Systembolaget

I Bairrada är druvan baga kung, detta vin visar dock att det finns mycket mer att hitta här. Colinas reserva är gjort på en blend av touriga nacional, cabernet sauvignon och merlot. Vinet har en mörk läcker, fyllig och fruktig ton med smak av körsbär, björnbär och viol. Fruktigheten kantas av tydliga tanniner och ekfatskryddor samt en slikigt mjuk struktur. I eftersmaken finns såväl mörk kakao som havssälta i en kombination som gifter sig fantastiskt med grillat rött kött och vilt samt grillade rotfrukter och svamp.

Portugisiskt rött med ett härligt djup och riktigt fin energi. Njut med skogens frukter och jordens rötter!

Röda droppar

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2017 Alain Jaume, Côtes du Rhône, Frankrike,149:-, Nr 2321, Systembolaget

En blend på 70% grenache, 20% syrah och 10% mourvèdre från Rhone. Detta är ett kraftfullt och charmigt vin med solmogna körsbär kantat av plommon och björnbär. Vinet har tyngd och jordighet, fint balanserade ekfatstoner, tydliga tanniner och en liten stenrökighet. I avslutet finns såväl fräschör som en lite eldig svartpepparton med en hint av alkoholhetta som rundas av genom fruktsötma samt örter som drar åt det blommiga. Detta är ett vin som passar såväl ljusare som mörkare kött och grillade grönsaker kryddade med färska örter.

Charmigt, flörtigt och seriöst, allt på en gång. Härlig fruktighet och en bukett av frukt och örter som skapar grillgodis!

Röda droppar

Ramnista xinomavro 2016 Kir-Yanni, Naoussa, Grekland, 129:-, Nr 2070, Systembolaget

Gillar du viner från Piemonte på nebbiolo och känner du dig lite äventyrlig så rekommenderas med varm hand den nordgrekiska druvan xinomavro. Detta vin på druvan är gjort i en modern stil som är tillgänglig som ung. Det har en fin fruktighet som drar år mörka körsbär, tranbär och röda skogsbär samt en härlig syra. Frukten hålls samman av tydliga lite strama tanniner och kryddighet med inslag av exotiska kryddor och lagerblad. Vinet har en hint av ekfat som ligger mer i strukturern än i smaken. Kombinationen av komplexitet, elegans och en lite lätt rustik ton ger ett vin som passar utmärkt till med grillade rotfrukter, oliver, ost, lamm och rött kött.

Ett läckert vin med en bra syra och tydliga tanniner som biter från samtidigt som det får smaklökarna att kräva mer!

Röda droppar från fyra viner som gör dig till en kung eller drottning vid grillen oavsett om du grillar eller inte.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Röda droppar vid grillen

Läs mer om vintips och recept på våra listor. DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer