Svenska flaggan
Vinho Verde
Skriven av Magnus Reuterdahl

Quinta do Soalheiro grönt vin från Vinho Verde

Jag har rest mycket i Portugal och jag har provat många viner. Ett av mina favoritområden när det kommer till vita viner i Portugal är Vinho Verde. Det gröna Portugal. Här görs viner på druvor som alvarinho och loureiro. Jag har många favoritproducenter i detta område en av dem är Quinta do Soalheiro. Nu finns deras viner på Systembolaget.

Det görs många bra viner i Portugal. Många av de bästa vita vinerna kommer från norra Portugal och vinområdet Vinho Verde. Det är på ett sätt en enkel region att greppa. De gör främst vita viner, de använder ett fåtal druvor, men med en varierad terräng och förutsättningar samt vinmakning finns stora möjligheter till variation. I Sverige är Alselmo Mendes en av få producenter som visat på regionens potential. En av mina favoritproducenter jämte dem är Quinta do Soalheiro. De har funnits i Sverige förr, men det känns som att de är nu som de gör sin riktiga debut!

Let’s get ready to rumble, Vinho Verde style!

Quinta do Soalheiro

Quinta do Soalheiro startade det Vinho Verde som vi känner och älskar idag. De har sina vingårdar i området Melgaço, som är den del av Vinho Verde där druvan alvarinho verkligen skiner. De äger idag omkring 10 hektar av vingårdar, de ligger på mellan 50-400 meter över havet. Soalheiro började att plantera vingårdar med alvarinho redan år 1974, samma år som nejlikornas revolutionen. De första kommersiella vinerna under etiketten Quinta do Soalheiro släpptes år 1982. Då var João Antonio Cerdeira först i regionen med att släppa en druvren alvarinho. Långt före druvrena viner var på modet.

Vinho Verde
Antonio Luís Cerdeira, Soalheiro

Idag drivs Quinta do Soalheiro vidare av en ny generation. Jag träffade Antonio Luís Cerdeira när han besökte Stockholm häromdagen och han berättade om flera nya spännande projekt, bland annat två nya mousserande viner. De har två sedan tidigare, båda riktigt bra – låt oss hoppas att det kommer några bubblande Vinho Verde till nyåret! På senare år har de också skapat instegsvinet Allo som finns på bolaget via beställningssortimentet, detta lanserades år 2007 och var det första vinet som gjorde avsteg från idén druvrena viner på alvarinho. Detta vin görs på en blend av druvorna loureiro och alvarinho.

Vinho Verde

Allo 2018, Vinho Verde, Portugal, 95:-, Nr 78068, Systembolaget beställningssortimentet

Allo är lite enklare och fruktigare än de övriga tre vinerna. Här finns exotisk frukt, äpplen och citrusfrukter. Det har en hint av bärsötma  vilken balanseras upp av en riktigt bra syra. Vinet görs på en blend av druvorna loureiro (ca 70%) från området Lima och alvarinho (ca 30%) från Melgaço. Detta är ett vin som gett Soalheiro en delvis ny publik. Detta då vinet dels är lite billigare, dels flörtigare, lite mjukare och fruktigare än övriga viner. Ett vin som passar utmärkt som aperitif, sällskapsvin eller till hetare asiatisk mat.

Det är charmigt, flörtigt och riktigt gott- skål!

Vinho Verde

Quinta do Soalheiro alvarinho 2018, Vinho Verde, Portugal, 135:-, Nr  74935, Systembolaget beställningssortimentet

Så här smakar klassisk Vinho Verde och klassisk Soalheiro. Vinet är fruktigt med inslag av exotiska frukter, ett lite citrusbett och en blommig aromatisk ton. Allt detta kombinerat med en riktigt fin syra som ebbar ut i en stensälta och en liten skalkryddighet och en hint av beska. Elegant, rakt, smakrikt med en härlig längd. En sak som karakteriserar just Soalheiro är en vertikal och linjär känsla, där syran och renheten är A och O.

Köp, njut nu eller lagra om du vill, åtminstone 5 år. Muito bom! En klassiker.

Vinho Verde

Soalheiro granit 2018, Vinho Verde, Potugal, 149:-, Nr 73450, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett av Soalheiro’s nyare viner. Första årgången kom 2015 och det är ett vin som blir bättre och bättre för varje årgång. Namnet berättar vad det handlar om – stentoner. Det här är ett vin från vingårdar på cirka 200-300 meter över havet. Här finns mer syra, mer stentoner och mer sälta. Smaken är mer citrisk och mindre aromatisk än övriga viner från Soalheiro. Syran går som ett spett genom vinet. Här är det fräschören som är ledordet men det finns också en fin kryddig lite karg ton och lite skalbeska som ger komplexitet men den har också lite extra kraft i avslutet.

Gillar du syra och fräschör är detta din Soalheiro. Jag älskar den!

Vinho Verde

Soalheiro primeiras vinhas 2018, Vinho Verde, Potugal, 185:-, Nr 8000, Systembolaget beställningssortimentet

Primeiras vinhas är den andra klassikern bland dessa fyra viner och för den extra 50-lappen får du extra elegans och komplexitet. Vinet är gjort på druvor från gamla stockar, de flesta över 40 år. En del av vinet har lagrats i ekfat, detta är inget som känns i smaken men väl i att vinet har lite mer struktur och kropp. I vinet möts solvarm frukt och fräschör. Vinet har en rak syra, smak av citrus, gröna äpplen och vit persika vilket backas upp av en liten kryddig ton och ett uns skalbeska. Soalheiro primeiras vinhas är ett vin med lång längd, elegans och komplexitet.

Detta är ett vin du njuter av, ett vin som visar potentialen hos såväl alvarinho som druva som Vinho Verde som region. Om du bara beställer ett vin av dessa fyra så missa inte detta. Um favorito! Går utmärkt att lagra 5-10 år.

Vill du ha druvrena Vinho Verde viner med massor av fräschör, energi och stensälta då är Soalheiro kungen. Dessa fyra viner visar också på hur mycket variation det finns i området. Jag rekommenderar varmt hela deras portfölj, just nu är det dock dessa viner som vi kommer kunna njuta av. Jag fyller min källare, gör du? Passa också på att prova andra viner från området, du kommer få blodad tand!

Fler viner från Vinho Verde på bolaget

Det finns flera andra riktigt bra viner från Vinho Verde på bolaget. Ett är Quinta do Ameal loureiro 2016 (149:-, Nr 79843), rent frisk och en av de bästa druvrena loureiro-vinerna. Två andra som är riktigt bra är Alvarinho Contacto (120:- Nr 6707) som är lite mer modern i srilen med längre skalkontakt och den mer klassiska Muros de Melgaço 2016 (199:- Nr 70333), bägge från Anselmo Mendes. Vill du ha något som ligger närmare naturvin så rekommenderas Aphros loureiro (129:-, Nr 3932) och Aphros Phaunus Pet Nat (229:-, Nr 92511). João Portugal Ramos mest känd för sina viner från Alentejo och Tejo, han gör också en riktigt snygg alvarinho i Vinho Verde. Just nu finns Alavrinho 2015 (159:-, Nr 79909) på bolaget. I dessa viner hittar du flera intressant och riktigt bra stilar från det gröna Vinho Verde.

Det görs också röda viner i Vinho Verde. Förr var de vanligare än vita viner. De görs på druvan vinhão – utmärkt till grillad gris – just nu finns Aphros vinhão 2018 (179:-, Nr 73069).

De vita vinerna är utmärkta till skaldjur, till fisk och kyckling och jag brukar se till att ha lite alvarinho på julbordet. En del kallar alvarinho för Portugals svar på riesling, det ligger något i det. De har syran, en lätt aromatisk ton men är lite rundare och mjukare i strukturen och saknar petroleumtonerna. Om de är godare, det är upp till dig att avgöra. Jag älskar såväl riesling som alvarinho.

Magnus Reuterdahl

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer