- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vale do Lima, Vinho Verde, Portugal
Vale do Lima, Vinho Verde, Portugal
Ponte de Lima är en liten historisk stad i Vinho Verde, i staden bor cirka 2 800 personer och i kommunen knappt 50000. Den kallas Portugals äldsta stad och har sina rötter i romartiden.
Här kan man verkligen känna historiens vingslag när man rör sig mellan historiska byggnader och resterna av historisk arkitektur. Staden ligger vid floden Lima utmed vars kanter finns vingårdar.
Det första man ser är bron som till del är romersk och delvis från 1500-talet, därefter floden och stadens pittoreska lilla torg. Utmed strandpromenaden finns flera konstverk som visar det gamla Portugal, bönderna, musikerna och arbetarna. Mitt i floden finns en ko! På andra sidan bron ligger ett litet kapell som finns återgivet på vinetiketterna från Adega de Ponte de Lima, områdets kooperativ.
Bron och floden är intimt förknippade med staden Ponte de Lima. Det sägs att när romarna kom hit omkring år 138 e.Kr. trodde de att de nått floden Lethe. Underjordens och glömskans flod, döpt efter den grekiska gudinnan Lethe som var glömskans och omedvetenhetens gudinna. Enligt legenden tappade man minnet om man drack dess vatten eller korsade floden. Utmed floden står siluetter av romerska soldater till minne av fälttåget, till sist kom de över men först efter att befälhavaren tagit sig över floden och ropat deras namn. Till minne av detta byggdes bron.
Efter att ha provat viner från Adega Ponte de Lima glömmer man inte heller Vinho Verde!
Vi var som sagt inte på plats för att se staden utan för att prova vin. Den största producenten är i Lima är kooperativet Adega Ponte de Lima. Vineriets byggnader har dock inte mycket med de pittoreska och historiska att göra. Dessa byggnader är mer industrihistoriska – men vinerna är riktigt bra och känns inte alls omorderna. Det finns något rustikt över dem, något äkta och invant. Här känns det som man når Vinho Verdes hjärta, det traditionella och historiska.
Kooperativet startade redan 1959 och de började producera sina första viner 1962. Man har kapacitet för 11 500 000 liter men gör vanligen omkring 7 000 000 liter. Druvorna kommer från omkring 2200 vinodlare, de största har omkring 100 hektar och de minsta bara några rader på en vingård. De flesta är små. Omkring 80 % av vinet kommer från gröna druvor och knappt 20 % blir rött eller rosé. Av de gröna druvorna är loureiro kung och de flesta viner görs på traditionellt sätt med en blandning av druvor.
En vanlig traditionell blandning i Lima är loureiro (60%), arinto (20%) och trajadura (20%). Man gör dock också mer moderna blandningar och viner på en druva samt mousserande viner. Vinerna har oftast lite CO2 vilket gör att man upplever dem som lite spritziga eller lätt mousserande.
Loureiro är en spännande druva och Vale do Lima är området att komma ihåg när man tänker på druvan. Vi provade många av dem och som vanligt finner man några som sticker ut:
Adega Ponte de Lima Loureiro 2015
Här har man låtit vinet få lite skalkontakt vilket ger vinet lite kropp. Syran i kombination med mineraliteten skulle kunna göra detta vin för intensivit, man har dock fått in en liten krämighet genom battonage. Detta slipar av de vassaste kanterna av syran. Frukten är riktigt fin med lite päron, citrusfrukter och fin blommig lätt aromatisk avslutning med inslag av torkade lagerblad.
Adega Ponte de Lima branco 2015 (loureiro, trajadura och arinto).
Vill du veta vad som avses med ordet mineralitet – då är deta ett vin att prova. Här finns sälta som sprungen ur sten och havsbotten, en kalkighet kombinerat med en lite fet ton och aromatiska örter samt torkade blommor. Det är ett fräscht och friskt vin som samtidigt känns lite ruralt. Här finns också den så för Vinho Verde typiska spritsiga känslan av tillsatt CO2.
Adega Ponte de Lima Rosé 2015 (vinhão, borraçal och espadeiro)
Här finns en tydlig frukt med inslag av körsbär, jordgubbar och rabarber och en fin citrus ton. Inledningsvis tyckte jag att det var lite för sött men det är vin som växer, framförallt är det syran, rabarbertonerna och citrus tonerna som ger vinet karaktär.
Adega Ponte de Lima vinhão 2014 (rött)
Jag har en förkärlek för viner som detta, rustikt, kantigt, hårt men med massor med charm. Frukten är snarast primörfruktig, syran är hög (9 gram), det är kryddigt. Fräscht och potent!
Loureiro och Vale do Lima
I Vinho Verde står två druvor ut, bägge gröna: alvarinho och loureiro. I Vale do Lima är det loureiro som är den viktigaste druvan, dock inte den enda. Knappt 85% av allt producerat vin i Vinho verde är vitt, 10 % rött och 6 % är rosé. Den viktigaste blå druvan är vinhão. Detta är en spännande druva som ger rustika viner men massor av syra, primör frukt och kryddighet – det är ett vin som slår knock på smaklökarna och som älskar kallskuret!
Loureiro är en druva som främst odlas i Portugal och brukas räknas till de inhemska druvorna. Den odlas dock också i Spanien under namnet loureira. Druvan har en parfymerad aromatisk doft och en intensiv smak. En doft som ofta förekommer är torkade lagerblad kombinerat med gula citrusfrukter, päron och färska aprikoser. Vinerna får ofta en fin kropp, hög syra och plockar upp mycket stentoner och mineralitet (stenig sälta). I smaken finner man lagerblad och andra torkade örter, en fin blommig ton, söta päron, citrusfrukter av olika slag och ofta en liten beska som minner om citrusskal. Perfekt till skaldjur!
Magnus Reuterdahl
DinVinguide.se var inbjudna av Comissão de viticultura da região dos Vinhos Verdes för att få en bättre och djupare insikt i Vinho Verde. Under fyra dagar besökte vi olika delar av Vinho Verde och fick en inblick i de olika vinstilarna och den lokala maten.