Svenska flaggan
På världspastadagen äts pasta – basta! - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

På världspastadagen äts pasta – basta!

Idag den 25 oktober är det världspastadagen. Att något så enkelt som pasta kan vara så gott och allsidigt. Pastan kan spela huvudrollen, vara en mellanrätt eller agera tillbehör, den finns i alla former och färger. Låt oss hylla pastan!

Idag är det världspastadagen, då blir det till att laga pasta och knäcka ett bra vin eller två. Jag har valt ut fyra recept från vår receptdatabas och tipsar om viner till dem.

Det är ju dock inte utan att man funderar på var pastan kommer från. När jag var liten, lärde jag mig att pastan kom till Italien med Marco Polo på 1200-talet, efter en lång resa till Kina. Pastan har en betydligt längre historia än så, kanske uppfanns den under stenåldern, i just Kina. Den fanns också i Italien långt innan Marco Polo, åtminstone redan på 1000-talet. Till romarnas arvingar kom den, kanske via de gamla grekerna eller möjligen från araberna via till exempel Sicilien på 800-talet.

När det kommer till Kina och Asien brukar vi tala om nudlar och när vi pratar pasta vänder vi oss mot Italien. Det är inte nödvändigtvis en jättestor skillnad på nudlar och pasta, men när vi pratar pasta är det vanligen den italienska som avses. Från Italien har vi pastasorter med namn som makaroner, spagetti, tortellini, tagliatelle, lasagne, penne, farfalle med flera.

Denna typ av pasta görs traditionellt på en deg av mjöl, vatten eller ägg. I färsk pasta är ägg vanligast, och denna typ av pasta är vanligast i norra Italien. Den torkade pastan, pasta secca, var vanligare i den södra delen av Italien. Enligt vissa källor ska det finnas uppemot 600 pastasorter i världen, inklusive våra helsvenska idealmakaroner. De har producerats i Sverige sedan åtminstone 1940-talet.

Bild från DinVinGuide

Pasta i Sverige

Pastan kom till Sverige redan på 1600-talet via det franska hovet till det svenska hovet. Det äldsta ”svenska” pastareceptet hittar vi i Cajsa Wargs Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755). Enligt receptet ska makaronerna kokas i köttsoppa, och sedan stuvas med riven ost och muskot.

Idag finns det som sagt en stor mängd olika pastasorter, men länge kände de flesta svenskar bara till makaroner och spagetti. Under 1950- och 60-talen började pastan bli allt vanligare och vanligare, och snart kom det fler varianter av den. Idag älskar de flesta pasta och det har nästan blivit, eller är en del av vår husmanskost, lika svensk som kebabpizza.

Hemmagjord ravioli

När jag besökte Gavi i Piemonte senast blev jag förälskad i deras ravioli, ravioli a Culo Nudo al Gavi. Detta är min variant av deras klassiska rätt. Jag är dock inte säker på att Ordine Oberdengo of the Cavaliers of Ravioli, ett sällskap som bildades år 1973 av Carletto Bergaglio skulle godkänna den, men jag tycker att den blir riktigt god – det är det viktigaste! Det jag framför allt tog med mig var att använda mejram.

Min tanke var också att servera ett vin från Gavi, men just nu hittade jag inga på bolagshyllan i mina närliggande butiker. Annars gör Michele Chiarlo ett par stycken som är väl värda att utforska och prova. Till idag blir det i stället ett vitt vin från Soave, även det riktigt bra till ravioli!

Vitt vin ItalienBertani Soave Classico 2022, Soave, Venetien, Italien, 149:-, Nr 90676, Systembolaget

Härligt fruktig och fräsch med smak av gula äpplen och plommon samt grå päron, kantat med stänk av lime och citron. Vinet har en fin syra och får en liten stramhet med inslag av lätta tanniner. Avslutet är läskande och bär med sig en fin stensälta. Det är ett utmärkt vin till min pasta!

Hummerpasta på sicilianskt sätt

Så här på hösten finns det ofta färsk färdigkokt hummer i fiskdisken och ibland till riktigt bra pris. Då blir det hummerpasta för hela slanten, och sedan görs det buljong på skalen. Jag brukar oftast använda pasta i form av spaghettoni, tagliatelle eller pappardelle till denna rätt.

Vitt vin ItalienGrillo Sicilia Catalano 2022, Sicilien, Italien, 219:-, Nr 57564, Systembolaget

Jag gillar viner på druvan grillo, och det passar utmärkt till denna pasta. Det bästa för tillfället finns bara i beställningssortimentet. Det är ett charmerande och förföriskt vitt vin från Sicilien med fin en härligt frisk fruktighet. I smaken finns ananas, vita stenfrukter och stänk av lime. Frukten kantas av en aromatisk muskatkryddighet och havssälta. Utmärkt till hummerpasta eller caponata.

Rigatoni alla Norma

Även nästa pastarecept kommer från Sicilien. I denna har vi dock en annan smakprofil med tomat och basilika samt aubergine och kapris. Det är inte riktigt säsong för färska tomater, även om det fortfarande kan finns kvar lite här och där. Jag brukar i stället använda bra tomater i konservburk, framför allt brukar använda någon med hela tomater. Se dock till att välja kvalitet, det gör stor skillnad i denna typ av rätter.

Trots att rätten kommer från Sicilien tänker jag vända mig norrut för att plocka ett vin som passar den som handen i handsken. Ett rött vin från Bardolino, vid Gardasjön.

La Corte del Pozzo BardolinoLa Corte del Pozzo Bardolino 2021, Bardolino, Venetien, Italien, 109:-, Nr 2340, Systembolaget

Detta är ett supercharmigt rött vin gjort på druvorna corvina, corvinone och rondinella. Vinet är fräscht med en fin syra och pigg bärighet. I smaken finns röda körsbär, skogsbär och jordgubbar som kantas av en blommig ton med inslag av viol och färska örter. Det är ett utmärkt pastavin till en rätt som denna.

 

Pasta med tomatsås

Vi avslutar med något som verkligen smakar Italien, pasta med tomatsås. I den bästa italienska maten så är det enkla och rena som får maten att verkligen stå i centrum. Detta är en sådan rätt. Det finns de som förenklar den ännu mer och gör en pasta rosso, dvs pasta med tomatketchup, den hoppar vi över och gör en härlig pasta med tomater och pesto. Precis som för den förra rätten om du inte hittar bra färska tomater, satsa på riktigt bra konserverade.

En härlig kombination till tomatsås är ett riktigt bra vin från Chianti Classico. Idag har jag valt ut detta vin som är perfekt till pasta och till tomatsåser.

Sofias tips - nyheter i fast sortiment 1 mars 2021Istine Chianti Classico 2021, Toscana, Italien, 169:-, Nr 2309, Systembolaget

Detta är ett Chianti Classico med riktigt fint driv och en härlig fruktighet. Här finns röda och mörka körsbär, plommon och hallon kantat med färska örter. Vinet inramas av ekfatstoner och i avslutet finns toner av svart te och ekfatskryddor. Utmärkt till denna pasta med tomatsås.

Med det rundar jag av, rullar upp lite pasta på gaffeln, smakar och sköljer ned den med ett gott vin! Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

På världspastadagen äts pasta – basta!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer