Chiavennesca – det alpina vinet

Höga höjder som för med sig ren alpin luft och svalkande brisar skapar unika viner från en lika unik terroir. Platsen är Valtellina, där druvan chiavennesca är en rödrosig och skimrande stjärna. 
Chiavennesca – det alpina vinet

Chiavennesca – det alpina vinet

Ingen kan ha undgått de senaste årens trend och omättliga törst efter druvan nebbiolo. Ökad efterfrågan och hype trissar dock upp priset, särskilt när adressen är Piemonte. Det  ser man på hyllorna idag, samtidigt som inflationen och vår svaga krona också ”hjälper” till.

Fast Piemonte har inte ensamrätt på druvan nebbiolo. I Valle d’Asta, i nordvästra Italien, går den under namnet picotendro. Vi förflyttar oss österut, anländer i Lombardiet, en av landets största regioner med Milano som huvudstad. Två timmars bilresa norrut ligger distriktet Valtellina. Precis på gränsen till Schweiz, starkt förknippat med både skidåkning och givetvis vis. 

 

Här odlas också nebbiolo - fast under namnet chiavennesca.
barolo-skolan

Druva

Nebbiolo

Namnet kan komma från staden Chiavenna. Men det kanske också vara ett lokalt smeknamn taget från orden ciu venasca, som betyder ungefär vigorös vinranka.

Ursprunget för druvan kan vara Valtellina, enligt Therése Lönnqvist, sommelier och föreläsare på en masterclass om Valtellina nyligen. Men det ska vi nog ha osagt. Therése Lönnqvist är bosatt i Lombardiet sedan många över 20 år tillbaka, och därmed väl insatt i området, i vinerna, druvan och hon har koll på producenterna. Hon arbetar idag som restaurangchef och föreläser och skriver också om vin.

Det som utmärker denna alpregion är framför allt det alpina, och med det kommer ett speciellt klimat. Man har gott om soltimmar. Det skiljer sig inte mycket från Sicilien, berättar Therése. Sicilien har förvisso också sina berg och höjdskillnader, men inte i närheten av samma kontraster. I Valtellina sträcker sig bergen 4000 meter över havet. Här finns alltså solen och värmen, men mitt på dagen kommer alltid en välkomnande bris in. Den kyler ner och motar bort fukten och allt för höga temperaturer.

Valtellina – vilket betyder liten dal – består av totalt 820 hektar odlad vinmark som växer på branta sluttningar längs med floden Adda. Från 270 meter över havet upp mot 650 meter. Idag odlas där övervägande chiavennasca, inom fem olika subzoner; Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno and Valgella. Jordmånen baseras främst på kalk och sand, rik på fossiler och naturlig väldränerad.

 

Bild från DinVinGuide

Chiavennesca – det alpina vinet

Maroggia – ligger längst västerut i regionen och är den senaste att bli erkänd som en subzon. Den är också den minsta och består idag av endast 25 hektar odlad vinmark.

Sassella – består av cirka 100 hektar och är historiskt den mest kända av zonerna, samt den näst största.

Grumello – ligger precis i anslutning till staden Sondrio. Omkring 80 hektar är uppodlat här.

Inferno – ”helvetet” på italienska, bär sitt namn med bravur. Där är en del av vinfälten så svåråtkomliga och svårarbetade att skörden måste hämtas upp med helikopter. Denna smått extrema lösning står Nino Negri för, en av de största och äldsta firmorna i Valtellina. Enligt dem är metoden faktiskt mer kostnads- och tidseffektiv än att sköta allt för hand. Zonen är odlad med 55 hektar.

Valgella – är den största zonen med sina 140 hektar vinmarker.

 

Chiavennesca – det alpina vinet

Det finns idag total 78 DOCG  – Denominazione di Origine Controllata Garantita i Italien. Lombardiet kan stoltsera med fem av dem. Två för mousserande vin, tre för söta viner och två för stilla röda viner med adress Valtellina.

De två röda under DOCG-klassificeringen kommer i två olika stilar.

Valtellina Superiore DOCG – ska innehålla minst 90 procent nebbiolo. Lagring i minst 24 månader, varav 12 månader ekfat. Man använder sig ofta av kastanjefat och olika format. Det finns inga krav på storleken. Akoholhalten ska ligga på mist 12 volymprocent.

Nästa steg är Valtellina Superiore DOCG Riserva – med samma regler som ovan, vinet ska däremot lagras i minst tre år. Här använder man i regel stora ekfat.

Sforzato di Valtellina DOCG – är något unikt för distriktet. Till skillnad från Amarone som från början var ett sött vin, görs alltid Sforzato som ett torrt vin. Här ska druvorna torka i minst två till tre månader, och därefter lagras vinet i minst 20 månader, varav 12 av dem på fat. Här görs ingen Riserva.

Chiavennesca är inte bara en simpel klon på nebbiolo. Den har utvecklat sin egen stil och profil, stöpt efter terroiren i området. Det som utmärker den i vingårdarna är framför allt en tidig knoppning och blomning, men sen skörd. Den är inte helt lätthanterlig och kräver mycket arbete ute i fälten. Druvan står på sina egna ben (läs rankor) och drar snarare åt Barbarescos florala elegans och rödbäriga lätthet och lyft, än Barolos mer dova kraft och tanninstruktur. Om vi ska ha en jämförelse.

Jag skulle inte säga att Valtellina är en doldis, men vinerna lever klart i skuggan av kändisarna i Piemonte. Det kan trots allt vara en förmån för oss vinkonsumenter. Hypen och törsten har inte riktigt nått dit, ännu. Det syns på prislapparna.

Det finns med andra ord mycket att upptäcka i denna vackra alpina region.

Några producenter att leta efter är bland annat Sandro Fay, Mamete Prevostini, Walter Menegola, Nino Negri, Arpepe, Balghera och Tenuta Scerscé.

Bild från DinVinGuide

Chiavennesca – det alpina vinet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!