På äventyr i nya världen

Jag gav mig ut på ett äventyr i Nya världen genom Systembolaget häromdagen. Nya världen är stor och jag har gjort nedslag i de flesta delarna av den såsom Australien, Nya Zeeland, Sydamerika, Nordamerika och i Sydafrika. Häng med!

I vinvärlden finns många uttryck, några är lätta att förstå andra svårare. Vissa är stabila och betyder samma sak runt om i världen andra kan vara lite volatila och föränderliga. Begreppet “Nya världen” kan verka vara enkelt. Det betyder vanligen de flesta vinländer som inte är gamla världen. Gamla världen är i sin tur i princip liktydig med Europa. Det leder dock till frågor som, tillhör världens äldsta vinregioner, dvs Georgien, Armenien, Anatolien med flera nya eller gamla världen eller ska vi kalla dem något annat som den uråldriga världen? Vidare vad kallar vi vinländer som Sverige och Danmark, nya eller gamla världen eller ska vi se det som den riktigt nya vinvärlden? Låt oss säga att det är lite oklart.

Äventyr i Nya världen

När jag nu ger mig ut på en bolagssafari i Nya världen så rör mig dock i länder och världsdelar som de allra flesta är överens om tillhör Nya världen. Jag har plockat ut några viner från Australien, Nya Zeeland, Sydamerika, Nordamerika och i Sydafrika.

På äventyr i nya världen

Det första vinet kommer från down under, det är rött och landade på bolagshyllorna häromdagen. Jag brukar inte använda termen fyndvin, men detta är ett fynd. Det är ett fynd för att det är riktigt gott och synnerligen prisvärt! Detta är ett vin jag kommer att klunka i mig många gånger i höst med stort nöje.

Rött vin Austrailen

Logan Weemala shiraz Logan Wines 2019, New South Wales, Australien, 119:-, Nr 2522, Systembolaget

Vinet är gjort på druvan shiraz (som heter syrah i större delen av resten av världen) och det är ett vin med riktigt bra balans. Det är ett purungt rött vin och i smaken finns en härlig fruktighet med smak av björnbär, blåbär, hallon och lila plommon. Frukten kantas av en lätt blommighet och färska örter samt toner av snyggt integrerade ekfat som ger lite kaffe och kakaotoner. Eftersmaken är lång och fräsch.

Logan Weemala shiraz är ett smakrikt och fräscht vin som visar upp vart det moderna Australien är på väg.

Från Australien fortsätter vi vårt äventyr och tar vi oss till hobbitarnas ö, Nya Zeeland. Här har jag hittat ett vitt vin från vinområdet Marlborough. Gillar du Tolkien så finns där floden Pelorus. I denna spelades den dramatiska flykten från Thranduil in för filmen: The Hobbit – The Desolation of Smaug.

Vitt vin nya Zeeland

Dog Point sauvignon blanc 2019, Marlborough, Nya Zeeland, 195:-, Nr 95749, Systembolaget

I detta vin finns en fin fruktighet som går mer åt det solmogna hållet med inslag av exotiska frukter som ananas och passionsfrukt uppbackat av citrusfrukter och gula krusbär. Vid sidan av frukten finns också en tydlig aromatisk ton med smak av svartvinbärsblad och unga nässlor samt en riktigt fin syra. Detta är ett vin som drar i gång saliveringen och är utmärkt till skaldjur eller som sällskapsdricka.

Dog Point sauvignon blanc är ett riktigt härligt, fräscht och charmigt vin med en fin solmogen frukt och sval syra. Smaskigt!

Vi fortsätter resan västerut och hamnar i Sydamerika, mer exakt i Argentina. Just detta vin finns bara i enstaka butiker, så för de flesta av oss betyder det att vi behöver beställa det. Den som väntar på något gott…

Bodega Catena Zapata är en av Argentinas bästa producenter och detta vin passar riktigt bra för såväl vardag som fest. Vill du prova Zapatas potential i den högre skolan ska du hålla koll efter deras viner: white bones eller white stones, två fantastiska viner, men de kostar också lite mer.

Vitt vin Argentina

Catena chardonnay 2018, Mendoza, Argentina, 149:-, Nr 6612, Systembolaget beställningssortimentet

När jag trycker ned näsan i glaset är min första tanke att detta är vit bourgogne. I smaken känner jag dock att vi är någon annanstans i världen, men det viktiga är att det är riktigt gott. Här finns en fin fyllighet, lätt rondör och en krämig fatton. I smaken kommer gula äpplen, vit persika och tropisk frukt i kombination med en liten jästig ton som drar åt nybakat bröd. Vinet har en fin syra och härlig stenighet med inslag av sälta.

Ett riktigt bra vin i klassisk stil med såväl elegans som komplexitet som går perfekt med smörstek abborre. 

Från Sydamerika ställer vi kursen norrut, till Kalifornien och USA där äventyret fortsätter med riktigt charmigt rödpang. Detta är en riktigt härlig Napa-cab som har en härlig kombination av kraft och fräschör och den har kopplingar till inspelningen av filmen Apocalypse Now.

Rött vin, Napa, USA

Black Stallion cabernet sauvignon 2017, Napa, Kalifornien, USA, 239:-, Nr 6207, Systembolaget

Redan när du öppnar vinet sätter det på charmoffensiven. Doften av mörka och röda frukter, örter och ekfat får snålvattnet att rinna till. Detta är ett vin med en härlig energi och en rik frukt med smak av plommon, mörka körsbär och björnbär. Till detta ger ekfatskryddor, färska örter och mjuka täta tanniner vinet en fin inramning. Det har en härlig lång avslutning med såväl en liten spelande bärsötma som kryddighet. Ett vin som förtjänar en stor köttbit, till exempel en cote de boeuf.

Detta vin är stort, charmigt och det är omöjligt att inte bli förälskad i det.

Min vinsafari och mitt äventyr bland Nya världens viner och fortsätter från Nordamerika till Stellenbosch i Sydafrika och Craven wines. Många av mina favoriter från Sydafrika är gjorda på druvor från södra Frankrike och detta vin är ett sådant. Vinet är gjort på druvan cinsault (som också kan stavas som på etiketten, cinsaut).

Rött vin Sydafrika

Craven cinsaut 2019, Stellenboch, Sydafrika, 199:-, Nr 90113, Systembolaget

Vi avslutar mitt äventyr med ett härligt fräscht lättare rött vin som bär med sig sommarens smaker in i hösten.

Craven cinsaut är ett riktigt fräscht och härligt vin med smak av röda vinbär, hallon, granatäpple och citrusfrukter. Det har en härlig syra och ekfatsstruktur samt en riktigt bra syra. I vinet finns också fina tanniner och det har en härlig längd. Smakerna och fräschören drar verkligen igång saliveringen. Fantastiskt till kallskuret, kyckling sallad eller rökt fisk.

Detta är ett riktigt härligt vin som är som gjort för en livsnjutare!

Fem viner från Nya världen som alla sätter ett leende på mina läppar och får mig att vilja utforska dessa vinregioner än mer. Dessa är utmärkta viner att möta hösten och avsluta sommaren med.

Magnus Reuterdahl

Annons:

På äventyr i nya världen

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar