Maremma – tre viner att korka upp

Vi fortsätter resan i Maremma, denna gång med vinglasen redo. Fyll dem med viner formade av solen och de friska vindarna från det Tyrrenska Havet. 
Maremma – tre viner att korka upp

Maremma – tre viner att korka upp

Undertiden som distriktet Bolgheri slog igenom med sina stora viner, höga poäng och långa prislappar, hamnade Maremma i skymundan. Bolgheri som visserligen är en del av norra Maremma står tveklöst på egna ben. Ikonvinet Sassicaia från Tenuta San Guido lade nivån – högt – och har till och med en egen DOC. 

För en komplett lista på de producenter som har DOC-status i Bolgheri, in och kika på konsortiets hemsida:

http://www.bolgheridoc.com/bolgheri/en/aziende/

Tar man istället isär Maremma-pusslet, upptäcker vi att många bitar är fyllda av egna kulörer, smaker och dofter. Och en annan prisbild inte minst. Särskilt om vi letar oss mer söderut och in i landet. 

Det finns i regel tre klassifikationer för viner som kommer från Maremma. 

  • Montecucco D.O.C.G
  • Monteregio di Massa Marittima D.O.C.
  • Morellino di Scansano D.O.C.G.

 

Bild från DinVinGuide

Maremma – tre viner att korka upp

Många producenter väljer dock en annan väg, en fjärde klassifikation  – Maremma Toscana I.G.T. – som kan användas för hela området och inte ställer samma krav som en DOC eller DOCG-status gör. Inom denna kategori görs vitt, rött och rosé. Vita viner på vermentino eller lokala ansonica som främst odlas på öarna Elba och Giglio. Läs gärna mer om vermentino i artikeln nedan.

Röda och solstänkta viner gjorda på sangiovese och cabernet sauvignon smekta av Medelhavet och de vilda örterna. Ju längre söderut man kommer, längre bort från Bolgheri, desto vildare och mer öppet blir det. Vinerna likaså.

Det är inom denna kategori vi hittar den större andelen viner som finns tillgängliga via Systembolaget. Tre röda, präglade av landskapet, jordmånen, solstrålarna och friska vindar á la Tyrrenska Havet.

 

Bild från DinVinGuide

Maremma – tre viner att korka upp

Tenuta Belguardo 2016, nr 95504. 299 kr. 3600 flaskor lanserades den 14 juli.

Gott i detta nu. Belguardo är sådär smarrig med surkörsbär, solmogna plommon,

Maremma - tre viner att korka upp
vilda röda bär, torkade örter och salta, varma jordar. Kan leva länge, men det blir en utmaning för det är ju så gott.

Blend: 85 procent cabernet sauvignon och resten cabernet franc.

Tenuta Belguardo ägs av Mazzei, som pressat druvor i Chianti i sisådär en 600 år. Sedan mitten på 1990 håller man även till i Maremma och närmare bestämt Montebottigli utanför Grosetto. Där har man på 34 hektar planterat bland annat cabernet sauvigon, merlot, alicante bouschet och vermentino.

 

Bild från DinVinguide

Druva

Alicante bouschet

Maremma – tre viner att korka upp

Podere San Cristoforo Carandelle Sangiovese 2018, nr 72514. 219 kr. Beställning

Intensivt, djupt och tätt med uppfriskande inslag av viol, en gnutta eucalyptus,                

Maremma - tre viner att korka upp

vilda skogsbär, små syrliga körsbär och söta torkade örter.

Blend: 100 procent sangiovese.

Pur frukt, bara sangiovese och sköna svala 13 alkoholprocent – något som inte är helt okomplicerat att uppnå under den stekande solen i Italien. Men ägaren till San Cristoforo har vinet i blodet. Ägaren och vinmakaren heter Lorenzo Zonin, ja den Zonin. Lorenzo är inte längre involverad i enorma Zonin-gruppen, utan går sin numera egen väg istället. Vägen är ekologisk, biodynamisk och leder oss till kullarna uppe på Gavorrano, norr om kuststaden Castliglione della Pescaia. Grusiga jordar, laddade med mineraler, speglar vinstilen som är ärlig och genuin. Precis som Lorenzo, som skapat allt från grunden. Med hela hjärtat.

 

Sangiovese romagna druvor, Sangiovese från Predappio

Druva

Sangiovese

Maremma – tre viner att korka upp

Petra Hebo, tillgänglig via privatimport, kontakta importören Domaine Wines. Pris cirka 189 kr, ex moms.

Trots den höga andelen internationella druvor, finns det ingen tvekan – detta är Italien och kusten!

Maremma - tre viner att korka upp

In sveper balsamiska noter av rosmarin, tobak och ceder som varvas med röda krossade bär, körsbär, söta tanniner och bra skjuts i både syran och mineralnivån.

Blend: 50 procent cabernet sauvignon, 40 procent merlot och resterande sangiovese.

 

Petra Wine är en del av Terra Moretti Group, där bland annat vinerierna Bellavista, Sella & Mosca samt två hotell ingår. Familjen Moretti som tjänat en bra hacka inom byggbranschen, har så klart varit högst involverade i konstruktionen av vingården Petra. Vineriet, omringat av vinrankor, ligger i Suvereto, några mil söder om Bolgheri.

Byggnaden är spektakulär, bland det häftiga jag har sett i vinväg. Tack och lov är det mer än bara yta, för här är ambitioner stora. Kvalitetsviner, punkt slut. 100 hektar vinrankor är planterade, där cabernet sauvignon och merlot utgör merparten med en mindre andel sangiovese, syrah, grenache, vermntino och anosica.

Bild från DinVinGuide