Svenska flaggan
New England Clam chowder
Skriven av Magnus Reuterdahl

New England clam chowder

New England clam chowder är en rätt från New England i nordöstra USA. Det är också ett område som slår an på en alldeles särskild ton hos mig, en ton som passar perfekt under våra mörka årstider. Detta då det kan kopplas till skräckförfattaren H.P. Lovecraft och hans noveller. Vad är bättre en mörk novemberkväll än en god bok, värmande mat och ett härligt vin.

För mig hör hösten och skräcknoveller ihop. Jag vet inte om du vet vem Howard Phillips Lovecraft var eller om du kanske bara känner till honom via filmer eller TV-serien Lovecraft country. För mig är det dock i böckernas värld han är som störst. De låter dig kastas in en annan värld, en skrämmande värld, en värld där monster som Cthulhu lurar under New Englands yta.

H.P. Lovecraft var en amerikansk författare (1890-1937). Hans arv är större än det avtryck han satte under sin levnad, i princip alla skräckförfattare som efterföljt honom har inspirerats av hans adjektivfyllda prosa och onämnbara monster, ofta med enorma tentakler. Jag är osäker på om Lovecraft någonsin skrev om New England clam chowder men hans böcker utspelar sig vanligen i New England och att läsa om området fick mig att bli sugen på denna soppa. Kanske var det tentaklerna som fick mig att tänka på havets andra frukter.

Howard Philips Lovecraft

New England

Jag har bara besökt New Englands sydligaste delar ned mot New York, vilka känns mer civiliserade än Lovecrafts mörka, slitna och ofta ensliga städer och byar från förra seklets början. New England utgör den nordöstligaste delen av USA och har sitt centrum kring Boston. Det är här bland emigranter från England och Frankrike på 1700-talet som New England clam chowder skapades och blev en stapelvara för invånarna

En sak jag lärt mig att älska är den amerikanska östkustens musselsoppor. New England och Manhattan clam chowder är nog de mest kända, den senare skrev jag om för en tid sedan. På Manhattan är den tomatbaserad och i New England är den gräddbaserad. Bägge är fantastiska på sitt eget sätt!

Min New England clam chowder

När jag gör New England clam chowder så utgår jag från klassiska amerikanska recept. Denna soppa är gräddbaserad och ska vara krämig, inbjudande med en härlig musselton. Det är en rätt som jag tycker passar perfekt såhär i mörka november.

Kryddningen består i princip av vitpeppar och timjan samt musselfond. I soppan finns också potatis, stjälselleri och lök. Jag gör den helst på färska musslor med skal, men i många recept görs den på konserverade eller frysta musslor.

För mig är det viktigt att det är en soppa och inte en gryta. Jag vill att den ska vara krämig men inte tjock, det ska vara husmanskost.

Vintips till New England clam chowder

New England clam chowder är en krämig soppa med tydliga toner av hav och skaldjur. Till det vill jag ha ett vitt vin som dels ger en dimension av fräschör, dels bygger på tonerna av hav. Därför har jag valt ut tre viner som jag tycker passar riktigt bra till denna rätt.

Mitt första vin är ett mousserande vin från Bairrada i Portugal gjort på den blå druvan baga. Det är en druva som det dock kan görs såväl vitt som rött vin på. Detta är vitt. Bairrada ligger nära Atlanten och vinerna får ofta en ton av detta i sin smak.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022Montanha baga 2018, Bairrada, Portugal, 129:-, Nr 2818, Systembolaget

Caves da Montanha är ett härligt mousserande vin med en fin fruktighet. I smaken finns toner av gula och gröna äpplen, stenfrukter och en hint av citrus. Avslutet är långt, lite brödigt, örtigt men liten salinitet som ger extra fräschör. Ett enkelt men riktigt gott vin som låter maten spela huvudrollen ger en extra dimension till rätten.

När det kommer till musslor, ostron eller skaldjur är en av de bästa matchningarna en muscadet sur lie, dvs ett vin från Loire i Frankrike gjort på druvan melon de bourgogne. I detta fall ett vin som fått lite längre lagring än vanligt.

Vitt vin FrankrikeOrigine du Haut Bourg 2014, Loire, Frankrike, 185:-, Nr 95324, Systembolaget

Domaine du Haut Bourg gör muscadet sur lie viner med mycket smak. Till mat av denna typ är det en härlig kombination. Här finns toner av äpplen och päron kantat av blommiga örter. Jästen ger en liten rondör och smak som drar åt mandel. Avslutet går i havets toner vilket får mig att längta efter ostron och musslor. Riktigt härlig kombination!

En annan matchning som nästan aldrig är fel är viner från Chablis. Kooperativet La Chablisiennes viner är några som jag ofta njuter av.

Vitt vin FrankrikeChablis Le Finage 2020 La Chablisienne, Chablis, Bourgogne, Frankrike, 179:-, Nr 70631, Systembolaget

La Chablisienne har förmågan att få fram smaker som verkligen smakar Chablis, på ett sätt enkla men samtidigt eleganta och med en underliggande komplexitet som får smaklökarna att vilja ha mer. Här finns citrustoner kombinerat med äpplen och stenkryddighet med inslag av kritighet och kalk. Friskt, fräscht och underbart till havets frukter.

Amerikansk husman med europeiska viner ger utmärkta smakkombinationer i höstmörkret.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

New England clam chowder – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer