Svenska flaggan
Musslor
Skriven av Magnus Reuterdahl

Muscadet sur lie är skaldjursdricka

Vad dricker du till dina skaldjur? Det finns mycket som är bra och gott, till exempel mousserande viner eller viner gjorda på druvor som riesling, alvarinho och grillo. Får jag välja blir det dock oftast ett muscadet sur lie. Det är ett vin som liksom havets frukter smakar hav, tång och sälta och tillsammans med skaldjur lyfter de varandra till nya höjder. Läs lite om vinet och få receptet på min blåmusselchowder.

Muscadet sur lie är en typ av vin från Loire i Frankrike. Tyvärr är det inte ett vin som du hittar i varje bolagsbutik, med tanke på hur många som älskar skaldjur borde de finnas där i massor. Allt som oftast måste man beställa hem dem. De är ett utmärkta viner att ha hemma till räkorna, kräftorna, krabborna eller musslorna. Den absolut bästa kombinationen är dock med ostron, musslor eller sjöborre.

Muscadet sur lie

Muscadet sur lie görs på druvan melon de bourgogne och får ligga på sin egen jäst, dvs sur lie. Vinerna utmärker sig genom sin friskhet och sin höga syra. Fräschören byggs dessutom på av massor salinitet som minner om havet. Det blir som en kallsup, men med den skillnaden att detta är riktigt gott. I bakgrunden finns ofta lite citrustoner med inslag av grapefrukt, blommiga örter, en hint av jäst eller bröd och lite beska. Vinerna har ofta en karghet som ibland kan göra dem lite svårtillgängliga om du inte har mat till vinet. Med skaldjur eller fisk vaknar vinet till liv och ger en turboeffekt till matens smaker.

Med sur lie menas att vinet lagras med jästen, det ger vinet lite kropp och brödiga toner som kan dra mot brioche eller rostat bröd. Det är något man ibland pratar om när man beskriver champagne eller mousserande viner som är gjorda med traditionell metod. Dessa smaker känns mer om vinet fått lagras lite, då dämpas syran och stentonerna och de underliggande fruktsmakerna och brödsmakerna kommer fram mer. Många muscadet sur lie tjänar också på lagring, då får mer karaktär, lite djup och komplexitet.

Tre bra muscadet sur lie viner

Det finns många bra muscadet sur lie viner, detta är tre riktigt bra prisvärda viner i lite olika stil. Alla tre finns via beställningssortimentet. Det kan kännas krångligt att beställa viner, men det är riktigt lätt -läs mer i vår artikel om Systembolagets beställningssortiment.

wasahof

Wasahof muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2015

Smakrik, frisk, fräsch med en fin fruktig ton, en lätt brödighet och massor av havstoner. Citrusfrukter, vita blommor och en liten kropp med en lätt mandelton. Etiketten är ful men vinet är riktigt bra och trots hög syra tycker jag att det fungerar även som sällskapsvin men är fantastiskt ill räkor, kräftor, hummer, krabba eller smörstekt fisk – klipp till

(Vinet säljs också under namnet Domaine de la Foliette Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2015 – olika etiketter samma vin)

Muscadet sur lie

Domaine de la Saulzaie 2015 muscadet Sèvre et Maine sur lie

Det här är purungt, har massor av syra och stentoner. Här finns tydliga smaker av hav och tång. Det är som en rak höger som tänderna att spela piano i halsgropen. Rent, elegant och rakt på, perfekt till musslor eller ångkokt fisk. Gillar du syra (i vin) är detta något för dig!

Muscadet sur lie

 

Les Roches Gaudiniéres muscadet sur lie 2015

I det här vinet finns det där karga och sälta, min första tanke är Nordsjön. Vinet har en struktur som känns lite fet, kalkigt fet och det finns en tydlig kalk och flintsmak. Syran är hög, vinet är fräscht och det finns lite citronsmak och grapefruktsbeska samt en hint av blommiga örter. Rent fräscht och rakt men det är ett vin som kräver sin skaldjursplatå.

Tre muscadet viner i tre olika stilar, en lite smakrikare, en som är riktigt rak och en som har lite mer stentoner och karghet. Alla tre är riktigt bra och kan förgylla din vår och sommar!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer