- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Ett fyrarätters mål
Ett fyrarätters mål
Ett fyrarätters mål
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/dinner-champagne.jpg*section**row**section**section*Att tänka på när man komponerar ihop sin meny är att jobba med smakstegring. Börja med milda smaker och öka. Stegra även successivt från lätt till fyllig maträtt. Detta tänk använder du sedan även i vinmatchningarna!*section**section**section**section**section**section**row*
FÖRSTA RÄTTEN
Börja med en förrätt som är hyggligt lätt och elegant, alltså inte för smakrik, tung eller kryddig. Här kan man välja en mild soppa, eleganta skaldjur eller varför inte något vegetariskt. Jag har valt en soppa på broccoli och blomkål med tanken att våren är i antågande. Nässelsoppa fungerar även det utmärkt. Recptet i länken är vegetariskt men det går ju fint att till exempel lägga till en grillad pilgrimsmussla och ett pocherat vaktelägg

DRYCKEN TILL: Här matchar jag örtigheten och de gröna tonerna i maträtten med samma egenskaper i vinet. Vinet behöver vara hyfsat torrt då rätten inte har söt karaktär. Druvan sauvignon blanc blir perfekt till detta med sin örtiga karaktär och elegans. Odlas den svalt som exempelvis i franska Sancerre, har den hög syra och kritig mineralitet. Eftersom soppan även innehåller lite cocosgrädde har jag valt ett vin på druvan som är lite mer avrundat och fruktigt- Catch & Release by Huntyard Sauvignon Blanc, artikelnummer 75586, 79:-.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
ANDRA RÄTTEN
Här kan man fortsätta på den lite lättare vägen eller välja en rätt som är något fylligare. Öka även smakintensiteten något. Jag har här bestämt mig för Sesamstekt tataki på lax . Underbart gott, och lätt att göra. Håll igen lite på chilin bara!
DRYCKEN TILL: Laxen är en fet fisk och här har vi även lite kryddhetta. Kryddighet är ofta problematiskt med vin-för att parera chilin bör det vita vinet vara fruktigt och ha lite restsötma. Jag har valt en halvtorr riesling från tyska Mosel. En riktig favorit som balanserar kryddighet med sötma och skär igenom den feta fisken med fräsch syra. Ljuvligt. Passar till både rökt, gravad och grillad lax, sushi och asiatisk mat med kryddhetta; Kloster Eberbach Riesling Kabinett, artikelnr. 5810, 101:-.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Huvudnummret, TREDJE RÄTTEN, kan bestå av matigare fisk som marulk eller tonfisk eller kött av alla typer; fläsk, kalv, lamm eller biff. Här kan man köra på med intensivare smaker, strukturer och kraftigare tillbehör. Nu tänker jag på säsongen som kommer och vårlamm och väljer därför en inte alltför tung rätt- Citron- och olivdränkta lammracks . Här kan man välja att råsteka potatis till med vitlök(provencale), ungsrosta potatis och rotfrukter eller göra en grym potatispuré med rostad vitlök i.

I södra Rhonedalen är vinerna generösa, varmfruktiga med örtig karaktär och värmande alkohol. Väldigt bra matviner. Vill man lyxa köper man ett vin från någon av appelationerna Gigondas, Vaqueyras eller Chateauneuf-du-Pape.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*

SISTA RÄTTEN, DESSERT
Dessert är inget större problem, här funkar det mesta. Men har man satt i sig en eller två kraftiga och feta rätter är det trevligt med en lätt och syrlig dessert som citron- eller hallonsorbet alternativt färska bär. Är maträtterna av det lättare slaget går det fint med fet och kraftig creme brule, glass eller chokladfondant. Nu har jag en viss lätthet i menyn överlag men samtidigt 3 rätter före desserten så jag kör på med ett trevligt mellanting- hemlagad timjanparfait. Denna gör jag av inspiration efter underbar middag på Paul och Norbert för många år sedan. Deras timjanparfait etsade sig fast i mitt minne- det var en oväntad och synnerligen lyckad smaksättning. Sök upp ett grundrecept för parfait, och tillsätt i slutet mycket och finhackad färsk timjan(repa bort stjälkarna) samt en silad och nerkokt reduktion av vatten, socker och färsk timjan. Frys in, njut!

DRYCKEN TILL: Vinet bör vara ungefär lika sött som desserten, annars upplevs det som för syrligt. Här kan man för ett lätt, alkoholsvagt och pärlande vin prova italienska Moscato d’Asti, eller för ett sötare lite tyngre vin prova ett guldgult sött vin från franska Sauternes. Med tanke på örigheten i parfaiten finns en oslagbar combo- försök att hitta eller beställ en söt, sent skördad gewurztraminer från franska Alsace. Jisses vad gott! Vill man gå lite bananas funkar det med några centiliter ekfatslagrad, örtig tequila av bättre kvalitet, till exempel Los Tres Tonos Reposado, artikelnr. 9, 391:-(700 ml)
Smaklig måltid!!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*