Vitt vin för sommaren och till het mat

Chardonnay är en av världens mest kända och planterade druvor för vitt vin. Det är en druva som man kan göra viner som är kraftiga, smakrika, fruktiga, slanka, eleganta och komplexa. De kan bli smöriga eller friska, ha massor med syra och stentoner. Den används i några av världens mest kända vita viner såsom Champagne, Chablis och Bourgogne, det är dock också en druva man kan göra riktigt fina enklare viner av. Kanske är det därför den har så många beundrare.

Vitt vin för sommaren och till het mat

Chardonnay odlas på många ställen i världen, vissa platser är dock mer förknippade med druvan än andra. Ett område som åtminstone inte jag brukar koppla till druvan är Languedoc i södra Frankrike. Vita viner brukar oftare innehålla vin på druvor som grenache blanc, clairette, picpoul och bourboulenc.

Druvor

För en tid sedan provade vi på DryckesListan.se vinet Cuvée Madame Chardonnay 2015 som görs på druvor odlade högt upp på sluttningarna i Aude-dalen. Här får man lite av de bästa av två världar, värmen från Medelhavet som ger fin frukt och svala vindar från Pyrenéerna som ger fräschör. I vinet ingår också lite sauvignon blanc vilket ger vinet en trevlig balans.

I stilen påminner vinet lite om vinerna från södra Bourgogne. Detta är inte är så underligt då man tittar närmare på producenten bakom vinet Collovray & Terrier. De gör också vinerna vin i Mâconnais som ligger i södra delen av Bourgogne.

Vitt vin Languedoc

Cuvée Madame Chardonnay 2015, Haute Vallée de l’Aude, Languedoc, Frankrike, 99:-, Nr 75102, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på 86% chardonnay och 14% sauvignon blanc.

Det är rent, fräscht och friskt vin med en snygg lite solmogen frukt och en fin rondör. I frukten finns en härlig fruktig ton med inslag av citrusfrukter såsom solmogen citron och lime, gröna äpplen och vita samt gula blommor. Det finns också ett lite krämigare element med inslag av lite brödtoner som i avslutet möts upp av inslag av fänkål och blommiga, lätt aromatiska örter. Vinet har en fin syra i avslutet som backas upp av steniga toner och minner om kalk och skiffer. Avslutet är långt och fräscht, det gör sitt jobb och väcker hunger efter mat. Strukturerat, elegant och smakrikt, ett utmärkt matvin och sällskapsvin.

Det här vinet fungerar utmärkt till fisk och skaldjur, till kyckling och ljust kött eller för att svalka sig i sommarhettan. Tack vare fruktigheten tål det också lite hetare mat. Det är enkelt och rakt på men även bra för festligare tillfällen. Perfekt ”att-ha-hemma-vin”!

När jag provade vinet funderade jag först kring smörstekt eller panerad fisk men sedan blev jag sugen att prova på hur väl det tålde lite hetare mat. Det visade sig fungera riktigt bra tack vare syran men även med den lite fruktiga tonen som Cuveé Madame har.

Jag rörde ihop en kinesisk rätt från Sichuan. Den är inte särskilt svår att göra men man behöver en del ingredienser men är värt det då det är riktigt gott.

Gong Bao Ji Ding – Kung Paos kyckling, receptet hittar du här.

Kung Paos kyckling

Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*