Svenska flaggan
Berg i Bosnien hercegovina
Skriven av Magnus Reuterdahl

Minnen från ett stopp i Trebinje, Bosnien-Hercegovina

När vintern helt plötsligt slagit klorna även i de södra delarna av landet så är det skönt att tänka tillbaka på resor till varmare breddgrader. I höstas besökte jag bland annat Bosnien-Hercegovina för första gången. I staden Trebinje besökte jag vineriet Podrumi Vukoje.

Balkan och vin hör ihop, här har det producerats vin i 100-tals år. Länderna på Balkanhalvön har också fantastisk natur, så det finns många anledningar till att besöka dem. De flesta av oss har nog hyfsad koll på länder som Kroatien och Slovenien, men Balkan har mycket mer att erbjuda. Ett av dessa spännande vinländer är Bosnien-Hercegovina.

Bosnien-Hercegovina var en av de sex federationerna som utgjorde Jugoslavien. De blev ett eget land 1992, därefter pågick Balkankriget fram till 1995. Såväl planekonomi som krig har satt sina spår i landskapet och vinodlingarna men återhämtning har kommit långt. Om du vill veta mer om vinlandet Bosnien-Hercegovina hänvisar jag till vår vinatlas.

Bergskedja

Jag besökte landet under ett par dagar och hann bara med att besöka en vinproducent samt ett par restauranger. Detta gav dock mig blodad tand. Jag vill tillbaka, snart. Jag vill prova fler viner från landet och jag skulle gärna hitta dem i Sverige. Med detta sagt har jag inte en helhetsbild av landet, men jag har sett dess potential och jag kommer att återvända så snart jag får en chans.

Podrumi Vukoje i Trebinje, Bosnien-Hercegovina

Jag besökte staden Trebinje i den södra delen av Bosnien Hercegovina. Genom staden rinner floden Trebišnjica utmed vilken vi också kan se flera vingårdar, varav flera tillhör vineriet Vukoje. Idag drivs vinerier av Jagoda Vukoje och hennes man Radovan. Jagodas föräldrar startade vineriet år 1982.

Podrumi Vukoje 1982
Jagoda Vukoje, Podrumi Vukoje 1982

Podrumi Vukoje’s vineri ligger en bit upp på kullarna varifrån man får en spektakulär utsikt över staden och landsbygden. Här driver de också en restaurang med riktigt mat gjord på lokala råvaror. I samma byggnad, 15 meter under jord ligger vinkällaren, där mognar vinerna i ett naturligt svalt klimat, framförallt i ekfat.

Bild från Dinvinguide

Podrumi Vukoje 1982 har med andra ord överlevt såväl marknadsekonomi, krig och generationsbyte. De har idag omkring 30 hektar med vingårdar. Jordmånen består av karstformationer med en inslag av kalk och de flesta återfinns utmed floden Trebišnjica. Floden är unik, den är världens längsta underjordiska flod, även om den tittar fram här och där, bland annat i staden Trebinje. Den påverkar vinodlingarna som i många fall ligger i de gamla flodbäddarna. Denna mark blev tillgänglig då vattenkraftverk och dammar byggdes under 1960-och 70-talen. Under sommaren är temperatur upp mot 40 grader inte ovanligt, floden håller nere temperaturerna så att de kan sjunka ned till 10-12 grader nattetid.

Trebinje, Bosnien-Hercegovina
Trebinje, Bosnien-Hercegovina

I det ursprungliga floddeltat finns de äldsta vingårdarna, bland annat vingården Imperial, den kejserliga vingården. Den anlades för 120 år sedan, då Bosnien-Hercegovina tillhörde Ungern-Österrike. Idag är den 2,5 hektar stor och även om vinstockarna inte är 120 år gamla ger de druvor av hög kvalitet. Den är planterad med den gröna druvan zilavka. På druvorna görs ett single vineyard vin ( kallat grand cru). Detta är ett av ett 20-tal olika viner som Podrumi Vukoje producerar. Majoriteten av vinerna säljs i Serbien och på hemmaplan, men exporten till andra länder har successivt ökat genom åren och motsvarar idag omkring 40%.

Rekommenderade viner Podrumi Vukoje

Jag provade ett antal av vinerna och jag var imponerad, framförallt av vinerna gjorda på vranac och zilavka, som jag nämnde ovan. De producerar också en del viner på internationella druvor samt några andra balkan-druvor som malvazija med flera. De bästa vinerna har en egen personlighet med smaker och de har en tydlig terrior, men passar en internationell marknad. Deras vranac viner samt några andra som jag provade är lättare och fräschare än många andra, de har också en tydlig stensälta i eftersmaken. Podrumi Vukoje är ett vineri du inte ska missa om du besöker regionen.

Vitt vin

Carsko vino probrana berba 2015 grand cru Imperial 2015

Detta är ett vitt vin gjort på druvan zilavka med tydliga burgundiska kvaliteter. Druvorna kommer från den kejserliga vingården jag skrev om ovan. Det är ett kryddigt och fruktigt vin med inslag av stenfrukter som persika och äpplen, kantat av citrusfrukter och vita blommor. Vinet har en ekfatskaraktär som är snyggt integrerade. Avslutet är långt och lite mineralistiskt.

Rött vin

Vranac 2015

Detta är vin med härlig fräschör och lätthet. Här blandas körsbärstoner, svarta och röda vinbär, en hint av björnbär och örter. Vinet är så där härligt flörtigt, somrigt och lekfullt. Det hålls samman av en bra struktur och framförallt en snygg balans. Avslutet har en fin kryddighet samt en ton av stensälta. Detta är ett vin som gör att du blir kär i druvan vranac, om du inte redan är det och det är ett vin du definitivt vill ha ett glas till av.

Rött vin

Vranec reserva 2012

Detta vin är lite mer stramt och har lite smak av ekfatstoner, men det har framförallt en fin fruktighet. I smaken finner vi inslag av syrliga körsbär och röda skogsbär. Eftersmaken är lång och här finns en framträdande kryddighet som också byggs på av ekfatskryddor. Vinet är lite mer internationellt i stilen men har snygg balans och mycket energi som bär det framåt. Detta är välgjort och lite mer gastronomiskt än lillebror ovan men har också spår av den där härliga fräschören. Mycket bra.

Vinerna från Podrumi Vukoje finns inte i Sverige, åtminstone inte just nu. Jag tror dock att de funnits för några år sedan. Då Bosnien-Hercegovina inte ligger i EU kan de vara relativt dyra att privatimportera, men prova på dem om du hittar dem. Vid en titt i Systembolagets databas finns faktiskt inga viner från Bosnien-Hercegovina alls för närvarande. Intresserade importörer bör dock kolla upp landet samt denna producent, vilket du även bör göra om du turistar i närområdet.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer