Svenska flaggan
vinglas rosévin
Skriven av Magnus Reuterdahl

Med våren kommer rosévin

Fastan är över (tänk att jag missade den i år också), påsken är förbi och våren på gång. Trots solens strålar ligger ännu snö på många ställen och tid om annan läser vi om nya snöbyar i såväl norr som söder. Detta till trots, solen har börjar värma och sitter du i lä i solgasset kan det bli riktigt varmt och skönt. Kanske tillräckligt varmt för ett glas svalkande rosévin.

I Idas sommarvisa sjungs: Du ska inte tro det blir sommar, i fall inte nån sätter fart på sommarn och gör lite somrigt, då kommer blommorna snart.

Vi har en bit kvar till sommaren, men här och var syns vårblommor och snön smälter. Det finns dock en del vi kan göra för att sätta fart på vårkänslorna, det är dags att plocka framutemöblerna, ställa fram grillen och knäppa upp vårens första roséviner.

rosévin

Så här några dagar efter påskbufféer, påskluncher och påskmiddagar kan det känns gott med något lättare och fräschare. Då kan det passa utmärkt med att vårens primörer så sakteliga börjar landa i grönsaksdiskarna. Med dessa går det göra härliga vårsallader och lätta fräscha rätter, några tips hittar du nedan annars går det bra att söka bland recepten här i DinVinguide.se. Det är också tid att grilla kött, fisk och fågel och till alla dessa rätter är roséviner en utmärkt kompanjon.

Rosévin
Sallad med fläskött

Ett säkert vårtecken är just rosévinerna. Snart kommer rosévinerna att ta över stora delar av Systembolagets hyllor och ett rosa skimmer kommer ligga över uteserveringarna. Ännu har dock våren inte slagit ut i full blom, varken på bolaget eller på barerna. Det finns dock en hel del gott och blandat att få tag i redan nu. Känner du dig likt mig lite som en kalv på grönbete så kommer här några rosétips att skåla in våren med i morgondag och ett att hålla ögonen ute efter.

vinglas rosévin

Roséviner för våren

Jag dricker gärna roséviner året om och ett av mina favoritdistrikt för rosé är Tavel, i Rhonedalen, i södra Frankrike. Där görs roséviner som är lite rödare och lite smakrikare än de som kommer från Provence. De är goda att dricka som det är, som sällskapsviner, men är också utmärkta till mat som sallader, stekt och grillad fisk, fågel och lättare kötträtter. Många av vinerna från Tavel går också utmärkt att lagra ett par år, de tenderar faktiskt att bli än bättre med något eller par års ålder.

rosévin

Les Lauzeraies 2016, Tavel, Rhonedalen, Frankrike, 119:-, Nr 2724, Systembolaget

Detta är ett smakrikt men elegant vin som har en härlig fruktig smak av körsbär, hallon, vit persika och citrusfrukter. Vinet är ungt med en rak snygg syra och en fin stenig ton som minner om kalk och ger sälta i avslutet. Vinet har i avslutet ett kryddig inslag med smak av färska örter som rosmarin och fänkål samt liten snygg beska.

Ett utmärkt vin till vårens och sommarens rätter!

rosévin

Som jag skrev ovan är detta ett vin som utvecklas fint med lite ålder. Därför rekommenderar jag att du köper på dig några flaskor av förra årgången. Les Lauzeraies 2015 finns just nu på nedsatt pris 79:-, (Nr 70552) via Systembolagets beställningssortimentet.

Jag vet inte hur många flaskor som finns kvar så det är först till kvarn som gäller. Jag skriver sällan att vin är fynd, men detta är just det!

rosévin

Cuvée Madame sélection des Demoiselles 2016, Provence, Frankrike, 109:-, Nr 2203, Systembolaget

Detta är ett ljust, elegant och klassiskt provencerosé med en fräsch syra och liten stensälta i avslutet. I vinet finns smak av rabarber, hallon, söta körsbär samt syrliga vita vinbär. Frukten kantas av färska medelhavsörter och en liten skalbeska som ger vinet struktur.

Detta är ett vin som passar fint i vårsolens gassande strålar eller till lätta fräscha rätter som räkor, inkokt lax eller olika typer av sallader.

Ett spännande rosévin att hålla ögonen öppna efter kommer från Libanon av producenten Chateau Musar. Detta vin finns inte att beställa just nu men kommer förhoppningsvis inom kort. Chateau Musar är mest kända för sina röda viner men gör också spännande, bra vita och rosa viner. Ett av dessa är:

rosévin

Chateau Musar rosé 2014…. kommer under våren?

Vinet görs på de libanesiska druvorna obaideh och merwah. Till detta tillsätts en mindre mängd av  cinsault för att ge färg till vinet.

Färgen på vinet går mellan laxrosa och persika, i doften finns toner av jordgubbar, gula äpplen och citrus samt blommiga örter. I smaken finns det mogna äpplen, aprikoser, citrusfrukter, vit persika och exotiska frukter som nätmelon. Det finns också en lätt ekfatsstruktur och en hint av ekfatskryddor samt mandel och örter som anis och mynta.

Ett annorlunda, lite exotiskt och förhållandevis smakrikt rosévin med såväl elegans som komplexitet. Det är utmärkt till mat som fisk, kyckling och lamm. Det är osäkert om detta vin kommer att släppas på Systembolaget eller bara finnas på restaurang. Den som väntar på något gott…

Som sagt alla vårtecken har inte visat sig än, varken på bolaget, på uteserveringen eller i naturen. Passa på och njut av våren och skåla in den med ett glas rosévin.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer