Fänkålssallad, kall örtsås och lax

Anna Pettersson, kock på Costeau i Uppsala bjuder här på en perfekt sommarmåltid. Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette. Lätt att förbereda och imponerande att bjuda på.
Fänkålssallad, kall örtsås och lax
Bild från DinVinGuide

Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette

Kall örtsås

½ kruka dill

½ kruka gräslök

1 kruka basilika, bladen

1 liten knippa persilja, bladen

½ dl olivolja

2 dl turkisk yoghurt, naturell

½ dl majonnäs

½ vitlöksklyfta, pressad

1 tsk dijonsenap

1 tsk salt

nymalen peppar

Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök i en mixer. Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Citronvinägrett

1 msk olivolja

1 msk pressad citron

1 nypa socker

1 nypa flingsalt

Fänkålssallad

1 fänkål

1 stor schalottenlök

1/2 halv gurka

1/2 kruka dill

1 äpple

Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.

Ugnsbakad lax

800 g färsk laxsida med skinn, urbenad

Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen i ca 40 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.

Serveras förslagsvis med färskpotatis.

Bild från DinVinGuide

Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala

Mail: petterssonanna@live.se

Site: costeau.se

Se Annas tidigare Kockens tips

Se alla tidigare Kockens tips