- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fänkålssallad, kall örtsås och lax
Fänkålssallad, kall örtsås och lax


Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette
Kall örtsås
½ kruka dill
½ kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
1 liten knippa persilja, bladen
½ dl olivolja
2 dl turkisk yoghurt, naturell
½ dl majonnäs
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen peppar
Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök i en mixer. Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Citronvinägrett
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 nypa socker
1 nypa flingsalt
Fänkålssallad
1 fänkål
1 stor schalottenlök
1/2 halv gurka
1/2 kruka dill
1 äpple
Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.
Ugnsbakad lax
800 g färsk laxsida med skinn, urbenad
Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen i ca 40 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.
Serveras förslagsvis med färskpotatis.

Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala
Mail: petterssonanna@live.se
Site: costeau.se