- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Jan Lööv – Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw
Kockens tips från Jan Lööv – Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw

Kockens tips från Jan Lööv – Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple- och fänkålsslaw
Denna maträtt gjorde jag häromdagen på restaurang Texas Spice. Jag tycker att den har alla element som är höst, hälsa och lite annorlunda. I USA är dom fullständigt tokiga på pumpa av alla dess slag, för min del kan jag vara utan den. Det är ju inte upp till mig vad mina gäster tycker om, utan tvärtom. Vill de ha pumpa så fixar jag till det men med min twist. Så här blev få slut resultatet, mycket uppskattat!
Grillad laxkotlett med butternutpumpa, grönt äpple och fänkålsslaw 2 port
2 laxkotletter eller laxfilé ca 200 g/person
1 butternutpumpa, skalad och i stora bitar
1 grönt äpple (granny smith), juliennestrimlor
1 fänkålshuvud, tunt skivat
smör
1 citron, saft
salt och peppar
Börja med att se till att det inte finns några ben kvar i laxen. Skala pumpan och skär den i lagom stora bitar 2×2 com stora ungefär. Smält smöret och alldeles innan det börjar att bli brunt så tillsätter du pumpan. Sautera pumpan i smöret tills den har blivit mjuk. Smaksätt med salt och peppar.
Grilla laxen ca 5 minuter på varje sida och efter 2 minuter vänd den ett halvt varv så du får ett snyggt grillmönster. Om du har en mandolin så, utan att skala den, skär äpplet i juliennestrimlor och lägg i en skål. Skär fänkålen i supertunna skivor och blanda med äpplet. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Arrangera med att lägga pumpan i mitten på tallriken. Den grillade laxen ovanpå och lite snyggt på sidan med äppel- och fänkålsslaw. Avsluta med lite fin olivolja.
Jan Lööv, souschef Omni Hotel Dallas USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov