Röding med trädgårdssallad och citronolja

Kocken Anna Pettersson driver under sommaren Smultron Restaurang & Bar i Uppsala. Här bjuder hon på en alldeles underbar lättlagad sommarrätt med fisk och grönsaker. Veckans Kockens Tips!
Röding med trädgårdssallad och citronolja

Hej vänner!

Den här gången tänkte jag dela med mig av en varmrätt från vår sommarmeny. Det är halstrad röding som ackompanjeras av en ljummen trädgårdssallad sauterad i karamelliserad citronolja. Till det en pesto. Jag gillar färgerna, enkelheten och de rena smakerna i den här rätten. Jag hoppas att ni också gillar den!

Bild från DinVinGuide

Pesto

100 g basilika

70 g riven parmesanost

50 g lättrostade pinjenötter

1 citron, saften

1,5 dl olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

salt

Mixa ihop pinjenötter, parmesan, basilika, citronsaft och vitlök i en mixer. Tillsätt sedan olivoljan lite i taget. Smaka av med salt.

Trädgårdssallad med karamelliserad citronolja

Karamelliserad citronolja ca 2,5 dl

2 citroner

1 dl kallpressad rapsolja

en nypa salt

Halvera citroner och lägg dom med snittytan nedåt i en torr och het stekpanna/stekbord i ca 3-4 minuter. Pressa citronerna och blanda saften med kallpressad rapsolja och salt.

Trädgårdssallad

blancherade sparrisknoppar

sockerärtor

rädisor, halverade tunt

mandolinad polkabeta

morötter i olika färger, hyvlade med rotfruktsskalare

finstrimlad salladslök

ärtskott

Tips: lägg de hyvlade morötterna i isvatten en stund så blir dom vackert krulliga.

Vid servering: Sautera sockerärtor, sparrisknoppar och rädisor i lite av den karamelliserade citronoljan. Blanda ihop med resterande grönsaker.

Halstrad röding

1 rödingfilé, urbenad och delad på hälften

salt

Hetta upp en stekpanna/stekbord tills den är rykande het. Salta rödingen och halstra den sedan på skinnsidan i ca 3-4 minuter. Skinnet får ett riktigt vackert mönster. Låt rödingen vila klart i någon minut.

Servera!

Bild från DinVinGuide