- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Röding med trädgårdssallad och citronolja
Röding med trädgårdssallad och citronolja

Hej vänner!
Den här gången tänkte jag dela med mig av en varmrätt från vår sommarmeny. Det är halstrad röding som ackompanjeras av en ljummen trädgårdssallad sauterad i karamelliserad citronolja. Till det en pesto. Jag gillar färgerna, enkelheten och de rena smakerna i den här rätten. Jag hoppas att ni också gillar den!

Pesto
100 g basilika
70 g riven parmesanost
50 g lättrostade pinjenötter
1 citron, saften
1,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
Mixa ihop pinjenötter, parmesan, basilika, citronsaft och vitlök i en mixer. Tillsätt sedan olivoljan lite i taget. Smaka av med salt.
Trädgårdssallad med karamelliserad citronolja
Karamelliserad citronolja ca 2,5 dl
2 citroner
1 dl kallpressad rapsolja
en nypa salt
Halvera citroner och lägg dom med snittytan nedåt i en torr och het stekpanna/stekbord i ca 3-4 minuter. Pressa citronerna och blanda saften med kallpressad rapsolja och salt.
Trädgårdssallad
blancherade sparrisknoppar
sockerärtor
rädisor, halverade tunt
mandolinad polkabeta
morötter i olika färger, hyvlade med rotfruktsskalare
finstrimlad salladslök
ärtskott
Tips: lägg de hyvlade morötterna i isvatten en stund så blir dom vackert krulliga.
Vid servering: Sautera sockerärtor, sparrisknoppar och rädisor i lite av den karamelliserade citronoljan. Blanda ihop med resterande grönsaker.
Halstrad röding
1 rödingfilé, urbenad och delad på hälften
salt
Hetta upp en stekpanna/stekbord tills den är rykande het. Salta rödingen och halstra den sedan på skinnsidan i ca 3-4 minuter. Skinnet får ett riktigt vackert mönster. Låt rödingen vila klart i någon minut.
Servera!

Anna Pettersson kock, Smultron Restaurang & Bar, Uppsala
Mail: petterssonanna@live.se