- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Anna Pettersson – Lammtunnbringa med örter och vitlök
Kockens tips från Anna Pettersson – Lammtunnbringa med örter och vitlök

Kockens tips från Anna Pettersson – Lammtunnbringa med örter och vitlök
En gång om året köper jag ett halvt uppstyckat lamm, KRAVmärkt och ekologiskt från en närliggande producent. Viktigt för mig när jag köper kött är just aspekterna KRAVmärkt och ekologiskt. Jag vill veta djuren har haft ett bra liv och att de har kunnat fått gå ute året runt om de så önskar. Viktigt är också att slakten sker så nära gården som möjligt för att undvika långa och stressiga transportsträckor som dessutom påverkar miljön negativt. Lammbringa innehåller en stor del fett vilket också gör sen väldigt smakrik och saftig. Får ni tag i urbenad lammtunnbringa så köp det! Fantastiskt gott och enkelt är det också. Det är egentligen bara att rulla ihop och binda upp den.
LAMMTUNNBRINGA MED ÖRTER OCH VITLÖK 4 port
ca 600-700 g urbenad lammtunnbringa
½ kruka färsk rosmarin
½ kruka färsk timjan
en handfull färsk salvia, bladen
5 vitlöksklyftor, skalade
1 gul lök, skalad
2 msk olivolja
25 g smör
salt och peppar
bindgarn
Sätt ugnen på 150 grader. Mixa rosmarin, timjan, salvia, lök, vitlök och olivolja i en matberedare. Lägg upp lammbringan på en skärbräda med köttsidan uppåt. Salta och peppra. Bred ut kryddmixen och rulla ihop bringan. Knyt upp lammbringan med bindgarn så att den håller ihop ordentligt. Bryn rullen runt om i smör, salta och peppra lite. Lägg över rullen i en ugnsform och häll över smöret från stekpannan. Stek i ugnen i 2 timmar. Ös rullen några gånger med smöret och köttskyn som bildas. Låt köttet vila i 10 minuter innan du tar bort snöret och skär upp det.
Anna Pettersson kulinarisk kock examinerad från Grythyttan