- Magnus Reuterdahl
Marilena Barbera – Cantine Barbera – Sicilien
Marilena Barbera – Cantine Barbera – Sicilien
Marilena Barbera driver Cantine Barbera i Menfi på västra Sicilien. Bland vinerna kan nämnas ett gjort på druvan perricone och ett gjort på grillo.
Jag tänkte tjuvstarta lite på nästa månads tema (kvinnor i vinvärlden) men håller mig samtidigt till månadens tema (ekologiska viner) genom att presentera en riktigt intressant vinmakerska från Sicilien. Vinerna finns tyvärr inte att köpa i Sverige så vill du smaka får du åka söderut. Sicilien är dock värt minst en vinresa (om året). Det har blivit lite av ett favoritområde när det kommer till såväl vinresor som vin för mig. Jag åkte dit för första gången för 5-6 år sedan och föll som en fura, det var kärlek vid första ögonkastet.
Sicilien har stor variation såväl geografiskt som vinmässigt. Det finns en vulkan som Etna, ett bergigt och kulligt inland, flacka landområden där vingårdarna växer hela vägen ned till havet och det finns druvor man lätt blir kär i. Man gör fantastiska viner och maten är underbar. Till detta kommer alla de personer jag träffat på mina resor där. En av de som lämnat ett djupt intryck är Marilena Barbera. Hon är en passionerad och mycket duktig vinmakerska i Menfi, som ligger i den västra delen av Sicilien.
I believe in the magic of making wine, and making it in a fully sustainable way - Marliena Barbera
Vinerna görs under namnet Cantine Barbera på vingården Tenuta Belicello. Vingården är helt ekologisk och man jobbar mycket med hållbarhetstänk i såväl vingården som i vineriet. Man använder inte herbicider eller pesticider och sedan 2011 använder hon bara den naturliga jästen på druvorna. För att underlätta jäsningen med naturlig jäst och spontanjäsning använder hon en metod som kallas pied-de-cuve. Vidare försöker hon undvika tillsatser i mesta möjliga mån, hon tillsätter dock en mindre mängd svavel i samband med att vinet buteljeras. Vinerna är ofiltrerarde. Tanken med vinproduktionen är att göra den i samklang med naturen, att nyttja de förutsättningar som finns på platsen, att hitta den bästa druvan för det specifika området för att passa så bra som möjligt och således bli ett riktigt bra vin.
Pied-de-cuve är en traditionell metod där man använder utvald jäst från specifika druvor, i detta fall från hennes egna, som används tillsammans med de nyplockade druvorna för att hjälpa igång jäsningen lite snabbare. Ett vanligt sätt är att man väljer ut och plockar några av de druvor som är mest mogna någon vecka innan skörden, man låter dessa börja jäsa och använder druvjuicen där jäsningen redan är igång som en accelerator. Detta är ett sätt att dels få processen att gå snabbare dels ett sätt att få igång spontanjäsning och få en jämn jäsning.
I believe that all living beings belong to the same universe, and that we all should respect and protect the microcosm where we live and love, being grateful for the fruits that nature gives us everyday - Marliena Barbera
Cantine Barbera är ett familjeföretag, man gör omkring 70 000 flaskor vin om året och ett 10-tal olika viner. De odlar ett antal druvor som är vanligt förekommande på Sicilien såsom nerello macarlese, nero d’avolo, grillo, inzolia och catarratto med flera. Vid sidan av detta odlar hon också en riktigt intressant druva, perricone (också känd som pignatello).
Perricone en relativt ovanlig druva, men på 1950- och 60-talen var den en av de vanligaste blåa druvorna i den västra delen av Sicilien. Idag är det nero d’avolo som är vanligast. På några årtionden gick man från omkring 20 000 hektar med perricone till att det idag bara finns lite drygt 300 hektar. Perricone är en spännande druva som är lite rustik, lite kärv men med en fin fruktighet, lite jordtoner och fin mineralitet som ger riktigt trevliga viner. Ett bra exempel på vad druvan kan ge är Cantine Barberas microcosmos.
My commitment is to make quality wines with the grapes we have grown and selected in Menfi, in our tenuta Belicello, in tune with the sun, the beautiful terroir and the unique personality of Sicily - Marliena Barbera
Familjen Barbera har odlat vin på Sicilien sedan 1920-talet. Länge gjorde man dock inget eget vin utan man sålde druvorna till byns kooperativ. Efterhand började man dock göra mindre mängder för eget bruk vilket ledde till en mindre produktion som blev lite större och idag buteljeras allt. Marilenas pappa påbörjade omställningen mot ekologiskt bruk och när Marilena tog över 2008 gick hon hela vägen och idag är vingården ekologisk.
Jag besökte vingården för ett par år sedan (läs här) och träffade Marilena Barbera igen i höstas. Första gången fokuserade vi på perricone, denna gång på ett av hennes vita viner. Jag provade Cantine Barberas grillo – coste al vento. Grillo är en druva man kan göra storverk med och här är ett vin som har allt det jag vill ha från druvan. Fruktig med inslag av äpplen, vit persika, färska örter och en liten fin beska som drar åt citrusskal. Komplex, elegant och bara härlig. Perfekt till grillad fet fisk eller skaldjur.
Vinerna är precis som Marilena, charmiga, kul och intressanta. De smakar verkligen Sicilien. Får du möjlighet att prova hennes viner eller besöka hennes vingård så är det bara att slå till. Du kan också följa henne på twitter och i andra sociala medier t ex i #winelover.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus