- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Tenuta Regaleali – Ett av de bästa vingårdsbesöken på Sicilien
Tenuta Regaleali – Ett av de bästa vingårdsbesöken på Sicilien

Tenuta Regaleali – Ett av de bästa vingårdsbesöken på Sicilien
Ett av de bästa vingårdsbesöken under förra årets Circle of Wine Writers resa runt Sicilien var på Tasca´s Regaleali.
När jag åter mötte vinmakaren Corrado på Sicilia en Primeur pratade vi om vingårdens närhet till Cefalu där jag skulle spendera sommarsemestern i år.
Jag passade på att ställa frågan om vi kunde komma dit på besök under vår semester och det var inga problem vi var välkomna hela familjen att spendera en eftermiddag och natt hos dem.
Vi ankom lagom till lunch, och efter att vi hade kastat in väskorna på det fantastiskt vackra rummet var det dags för aperitif på deras innergård.
Innergården pryds av blommor i massor och i mitten av gården står det ett 75 årigt Magnolia träd som är helt makalöst vackert.
Aperitifen som var husets mousserande rosé tillverkas enligt champagnemetoden av chardonnay samt pinot noir, och ligger sedan 36 månader på jästen innan den degogeras.
Fantastiskt välsmakande med välintegrerade bubblor och insmickrande röda sommarbär.
Till detta serverades även flera olika lokala smårätter att tugga på.
Lunchen intogs på andra sidan gården utomhus och bestod i husets fantastiska Grillo som är smörig, rundfruktig och fylld av härligt mogen citrus, maten bestod av en vegetarisk pasta samt pinjenötsfyllda roulader med sallad och potatis.
Avslutningsvis en fantastisk hemgjord nötig parfait matchad med deras underbara söta vin kallat diamant med efterföljande kaffe och en av husets egen grappa gjord på druvan Nero d’avola
Efter en siesta och uppfräschning i vårt rum och en liten promenad på landsbygden möttes vi upp för en rundtur på vineriet med avslutande vinprovning i deras provningsrum.
Provningen bestoda av följande viner
Nozze Dóro 2012
Insolia och Tasca sauvignon
Aprikos, mogen citrus, jasmin, rund smak, fetma, syra, saltighet, mineralitet med lång smak
Didyme 2013
Malvasia torrt utjäst
Floral, aromatisk,citrus, rosmarin, fruktighet, gråpäron, mineralisk samt aprikoser
Buonora 2013
Carricante
Lätt floral, mineralisk, granit, balanserad syra, smörighet, härlig frukt, hög syra, lång smak
Rosso del Conte 2010
Nero d’avola, Cabernet sauvignon och Cabernet franc
Röd frukt, plommon, mogna körsbär, mineralitet, granit, jord, balans, mjuka långa tanniner, balanserad syra
Sallier de la tour 2009
La Monica
Syrah
Röd rund frukt, svartpeppar, kaffe, kakao, plommon, biggaråer, lång mjuk balanserad smak
Efter vinprovningen så intog vi en aperitif på gården innan middagen, och den bestod av husets mousserande extra brut Blanc de Blanc 2008 samt 2006 som uppvisade fantastisk mognad och versital smak.
Samt återigen härliga tilltugg
Middagen bestod av hemgjord ravioli fylld med äggplanta samt tomatsås
Lamm från gårdens egna serverat med den klassiska capenatan
Sallad med gårdens egna olivolja
Canolo som dessert med pistagenötter
Här provar vi av en vertikal av huset Tascante´s Nerello Mascalese
2008, 2009, 2010 (2010 finns på systembolaget och kostar 279:-)
2009:an visar upp sig från sin bästa sida, ett underbart insmickrande vin.
Avslutningsvis kaffe samt husets egna grappa och denna gång på druvan chardonnay
Efter en natt i det vackra rummet så intog vi frukosten som bestod av omelette och en härlig lufttorkad skinka på svartgris från en lokal bonde som bara smälte i munnen.
Det var återigen ett otroligt besök på vingården Regaleali som inte bara imponerar med sin vackra natur, generösa värdskap och goda viner utan är en plats där själen mår bra, min femåring sa på vår promenad “pappa vad tyst det är här, man hör bara blåsten och fåglarna”
Med den känslan lämnade vi gården och for ner till vårt hotell och badade i havet.
Ett stort tack för att vi fick komma på besök!
I generationer har Tenuta Regaleali vingård varit i centrum av Tasca d’Almerita familjens vinproduktion.
Denna gröna oas sträcker sig över flera hundra hektar genom den sicilianska inland mellan Palermo och Caltanissetta, till Sclafani Bagni-kullarna där värmen är så typisk för denna region.
Höjden på 900 m över havet, innebär stora dygnsintervall där frukten mognar långsammare, och ett större utbud av druvor – varav många är infödda – kan odlas.
Det finns ett bra urval av franska sorter också, plus druvor från de Joniska och Egeiska regioner i Grekland, från Kaukasus och från Spanien, tillsammans bildar Tenuta Regaleali ett triumferande exempel på diversifiering, miljöskydd och biologisk mångfald – en upplyst vinodling med ögonen stadigt på kraven inför framtiden.
Det finns sällsynta sorter och sorter som sparats från hotet av utrotning.
Det är ett långsamt, mödosamt arbete men här på Tasca d’Amerita har vi verkligen ingen brådska.
400 hektar vinodlingar 400-900 meter över havet