Lasagne eller Lasagna?

Heter det lasagne eller lasagna? Finns det något sådant som en ”äkta” lasagne eller lasagna och vad dricker vi till den? Detta tittar vi närmare på. Häng med!
Lasagne eller Lasagna?

Lasagne eller Lasagna?

Jag påstår på inget sätt att jag längtar efter hösten men en riktigt härlig höstdag kan vara underbar. Vidare är höstens mat på många sätt roligare än sommarens, inte nödvändigtvis bättre men roligare att tillaga och har mer variation. En rätt jag gärna tillagar under denna period på året är lasagne. Den variant av lasagne som jag tycker bäst om brukar kallas lasagna al forno alternativt lasagne bolognese, dock i en försvenskad variant. Kärt barn har många namn.

Men heter det lasagne eller lasagna?

Det går bra att använda båda, men lite förenklat handlar det om singular och plural. Lasagna är singular och används oftast i södra Italien medan lasagne är plural och används främst i norra Italien. Vidare används oftast äggpasta i norr och pasta utan ägg i söder. Utöver detta finns det också andra skillnader. Idag har rätten spridits över stora delar av världen och har genom detta förändrats men namnet behållits. Stavningen kan variera men handlar mer sällan om de skillnader jag beskrev ovan. För enkelhets skull använder jag ordet lasagne framåt i denna artikel.

Det är en gammalt rätt, med rötter åtminstone ned i medeltid. Namnet lasagne tros komma från det latinska ordet, lasanum, som betyder ett kokkärl. En del vill också koppla det till det grekiska tunnbrödet laganon. Kanske är det därför många refererar att rätten skulle ha anor från antiken, vilket är mer svårbevisat och sannolikt inte heller sant.

Namnet Lasagne al forno berättar att det är en rätt som ska tillagas i en ugn. Den tillhör vidare en grupp rätter som ibland går under samlingsnamnet pasta al forno, dvs pastarätter som tillagas i ugn. Dessa är särskilt populära i den södra delen av Italien, några exempel på detta är cannelloni från Kampanien och tinallo från Sicilien, med flera. Men Lasagne har kommit att bli den mest klassiska. De flesta här i Sverige brukar sätta likhet tecken med lasagne och Lasagne al forno som kommer från Emilia-Romagna.

Finns det en ”äkta” Lasagne?

Lasagne eller Lasagna?

Om de finns något som skulle kunna kallas äkta lasagne är tveksamt, men det finns en officiell definition av lasagne kopplad till det bolognesiska köket. Denna är framtagen av Accademia Italiana della Cucina. De anger att den ska vara gjord med lasagneplattor smaksatta med spenat och pastan ska vara gjord på ägg. Lasagne ska vidare vara tillagad i lager med ragu och bechamel. Så ja det finns en sorts äkta lasagne, den från Emilia-Romagna. Det är dock inte den enda rätt som kallas lasagne. Det finns otaliga variationer i såväl Italien som utanför.

Det äldsta receptet på en rätt med namnet lasagne kommer från Neapel på 1300-talet. I det fallet handlar det om en lasagna di carnevale. Denna rätt innehåller en smakrik tomatsås med fläsk, ricotta, mini fläsk- och kalvköttbullar, hårdkokta ägg, salami och lokal caciocavallo-ost med mera. Idag finns det också många nyare varianter på lasagne, fylld med lax, vegetariska eller veganska råvaror samt mer udda fåglar såsom chicken tikka lasagne eller kebablasagne. Med andra ord finns det mycket konstiga varianter på rätter, låt mig viska Hawaii…

Lasagne är en rätt som går att variera på många sätt med en hel mängd olika fyllningar. Min favorit är dock den med köttfärssås eller bolognese. Det är den jag vuxit upp med och för mig är det comfort food, även om min skiljer sig en hel del från den jag åt med liv och lust på 80-talet. Mitt recept hittar du här nedan.

receptMagnus Lasagne
Magnus Lasagne är mitt recept på lasagne al forno eller lasagne med köttfärsås.
Läs mer

Vintips till Lasagna al Forno eller bolognese

Om du använder andra fyllningar bör du fundera på andra viner. Jag håller mig till röda viner och plockar min första från Emilia-Romagna, givetvis gjord på sangiovese.

Lasagne eller Lasagna?
Al Caleri by Chiara Condello 2022, Emilia-Romagna, Italien, 129:-, Nr 51901

Från Lasagne al Forno hemmaplan kommer detta härliga rödvin med fin fräschör och bra struktur. Detta är ett smakrikt vin med såväl skärpa som djup och en fin fruktiga som glider från mörka körsbär till blåbär och hallon kantat av vilda örter. Vinet har ett bra tanninbett som möter krämigheten i min lasagne perfekt!

Rött vin Italien Piemonte
Le Orme Barbera d’Asti 2021, Monferrato, Italien, 159:-, Nr 2351

Barbera med hög syra och massor med frukt är en annan typ av vin som passar bra med lasagne. Michele Chiarlo gör riktigt bra viner i denna stil. Detta är lite av en Nizza-light i stilen, lite lättare och fräschare. Här finns toner av röda körsbär, plommon, björnbär och röda vinbär kantat av lila blommor och färska örter. Charmigt och fräscht med en bra syra, utmärkt till min pasta!

Bild från DinVinGuide
Teodosio 2020, Baslicata, Italien, 159:-, Nr 2458

Från det södra Italien kommer denna pärla från Basilicata på druvan aglianico. Smakrikt, solvarmt och ett vin med riktig karaktär. Här finns smak av såväl mörka som röda torkade körsbär, en liten ton av rårörda mörka skogsbär och torkade vilda örter kantat med en hint av viol. Vinet har en bra struktur och tydliga tanniner som tar tag i krämigheten i pastan.

Tre viner i lite olika stil som alla lyfter min lasagne till riktigt höga höjder!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Lasagne eller Lasagna?

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl