Svenska flaggan
Pear Red Epic Spirits Rice Aroma, Pear Red Epic Spirits Rice Aroma, Diamond 5 Star Sauce Aroma
Skriven av Magnus Reuterdahl

Kinesisk sprit och fiskdoftande aubergine

Blixtar och dunder, magiska under, plötslig en dag har det hänt, nya baijiu på bolis, jag är en lyckofigur. Det är kul at kunna meddela att det nu finns det tre nya baijiu att beställa via beställningssortimentet på bolaget. Vet du inte vad baijiu är? Häng med, jag bjuder på ett recept till en av mina kinesiska favoriträtter på köpet!

Baijiu är en världens äldsta destillat, en vit sprit vars första stapplande steg försvunnit i historiens dimmor. Sannolikt började kineserna att bränna sprit redan under Han dynastin (202 f.Kr-220e.Kr). De första destillaten som liknar det vi kallar baijiu gjordes dock något senare, under Tang Dynastin period(618-907 e.kr). Omkring 1400 år senare är baijiu världens mest producerade sprit, det görs cirka 10 miljarder liter per år. Det har länge varit en spritsort som gått under västvärldens radar. Under senare år har dock en del börjat få upp ögonen för den, och det finns några baijiu på bolaget sedan tidigare, bland annat Kweichow Moutai och Fenjiu. Andra sorter har kommit och gått. Sedan ett par dagar finns det tre nya sorter på bolaget; en med stark doft (strong aroma), en med såsdoft (sauce aroma) och en med risdoft (rice aroma). För den senare stilen är det bolagspremiär!

Baijiun är precis som våra svenska kryddade snapsar och akvavit en måltidsdryck, därför bjuder jag också på receptet till en av mina favoriträtter från Kina. Den kommer från Sichuan provinsen och heter Fiskdoftande aubergine. Till denna rätt passar också en av de aktuella baijiusorterna passar perfekt. Vilken får du veta nedan.

Trots rättens namn är det inte en fiskrätt, det närmaste vi kommer är ett eller två stänk med fisksås. Namnet hänger i stället ihop med att kryddsammansättning och tillbehören i såsen förr var vanlig till fisk i Sichuan. Jag älskar denna rätt där hetta, sötma och syra bandas i perfekt balans. Det finns också ett djup i smakerna och härliga texturer i auberginen. Med en liten baijiu till blir det perfekt harmoni!

China is the place for food but Sichuan is the place for flavour!

Fiskdoftande aubergine

Det kinesiska namnet på rätten är Yu Xiang Qie Zi och den kommer från Sichuan-provinsen i södra Kina. Matmässigt är det många som känner till regionen bland annat tack vare dess heta mat som kryddas med chili och sichuanpeppar (hua jiao). Det sägs att det finns mer än 5000 maträtter från regionen, så det finns mycket att utforska smakmässigt och det är inte bara hetta du kommer hitta.

Fiskdoftande aubergine är en ganska enkel rätt att tillaga, även om den innehåller en del olika moment. Vi börjar med att rimma auberginen, sedan friterar vi den och kokar till sist en sötstark, lite syrlig sås. Om du får tag i färsk kinesisk aubergine så kan du skippa rimningen.

Nedanför hittar du mitt recept på rätten. Det är en rätt med viss hetta, denna kan dock anpassas efter din personlig smak. Rätten ska vidare serveras riktigt varm, så var försiktig så du inte skållar munnen. En måltid är inte komplett utan dryck och när vi kommer till kinesisk mat är det också vanligt att mer än en maträtt. I glaset tycker jag att du ska ha shaoxingvin eller baijiu, Mer om dessa drycker kan du läsa nedan. En ljus öl fungerar dock också bra! I vår receptguide hittar du fler recept på god kinesisk mat, några exempel är Char siu, Dan Dan nudlar eller Dongpo rou.

Baijiu & Shaoxingvin

Baijiu är världens mest producerade spritsort. Det är en vit destillerad sprit och namnet betyder ungefär vitt vin. Den håller i regel mellan 40 och 60% alkohol och görs oftast på durragräs, men den kan också göras på eller delvis av ris, vete, korn, majs eller sötpotatis med mera. Detta påverkar smaken men det som ger störst påverkan är jästen, qu och de olika jäsningsmetoderna. Innan destilleringen startar man jäsningsprocess som kallas jiuqu. Denna görs i gropar i marken eller i behållare av lera eller betong med mera.

Det finns tolv olika kategorier för baijiu. Dessa är baserade på dryckens aromer. I måndags släpptes tre olika baijiu med tre olika aromer i Systembolagets beställningssortiment. En såsdoftande, en med stark doft och en risdoftande. Att vi får en risdoftande baijiu är lite särskilt kul då denna stil inte funnits på bolaget tidigare.

Sprit, Kina, BaijiuPearl Red Epic Spirits rice aroma (risdoftande) baijiu, Kina, 412:-, Nr 54880, Systembolaget

Detta är en risdoftande baijiu. Den har en fruktig ton med fin fräschör och något som minner om druvdestillat samt en fin fruktsötma. I smaken finns inslag av exotiska frukter, honung och ljusa blommor. Det finns också en lätt oljighet och en fin jordighet som ger spriten lite kropp och struktur. I avslutet kommer ett sting av hetta och en fin kryddighet som bryter av.

Stil- och smakmässigt en relativt lättillgänglig och charmig baijiu som passar bra till het mat med lite sötma. Denna stil är vanligt förekommande i områdena kring Hong Kong i Guangxi och Guangdong provinserna.

Sprit, Kina, BaijiuDiamond 5 Star Sauce Aroma Baijiu, Kina, 571:-, Nr 56162, Systembolaget

Detta är en såsdoftande baijiu som är smakrik och intensiv med lite umpf och en tydlig fräschör. I smaken finns umami-, grönmögelost- och sojatoner tillsammans med inslag av gula och vita stenfrukter samt aromatiska örter. Den är lätt volatil och har en hint av raketbränsle i avslutningen med en fin eldighet och tydlig kryddighet. Det är en baijiu med en tydlig karaktär och en hel del komplexitet.

Jag gillar de smakrika elementen i denna och tycker den är utmärkta till hetare mat gärna med fetare kött såsom fläskkött, anka eller kyckling men passar också bra till inlagda grönsaker och mer syrliga rätter. Denna typ av baijiu hör till Guizhou provinsen.

Sprit, Kina, BaijiuIkuang Boutique Strong Aroma Baijiu, Kina, 411:-, Nr 54926, Systembolaget

Detta är en baijiu med stark aroma, det är en av de mest populära stilarna i Kina. Den är smakrik med en floral ton och med inslag av exotisk frukt såsom ananas och banan samt persika och söta päron. Avslutningen är lång med inslag av aromatiska kryddor, peppar och ingefära samt en spelande fruktsötma. Den är pigg, lättillgänglig och charmig och passar som handen i handsken till heta rätter såsom nudlar i chiliolja, till kryddigt fläskkött med mycket chili och sichuanpeppar samt min fiskdoftande aubergine.

Det som är intressant med denna baijiu är att den faktiskt mildrar hettan i maten. Detta är spriten från Sichuan och den passar det kökets rätter perfekt.

Vid sidan av baijiu är också det så kallade shaoxingvinet en trevlig partner till den fiskdoftande auberginen. Detta är ett risvin som på många sätt påminner om torr sherry och sake. Detta risvin finns förnärvarande på hyllan i enstaka butiker och via beställningssortimentet. Under nästa år kommer den dock bli vanligare, då kommer den upp på hyllorna i betydligt fler butiker. Den är utmärkt i matlagning men också riktigt god att dricka. Precis som namnet antyder har den lagrats i fem år.

Risvin, KinaKuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxingvin, Kina, 166:-, Nr 80499, Systembolaget

Kuaijishan är ett risvin med såväl djup som fräschör. Det har tydliga umamitoner men en hint av ljus soja samt smak av rostade hasselnötter och mandel. I smaken finns också en fint underliggande fruktighet med ton av gula plommon och torkad citrusfrukt. I eftersmaken finns jästighet och en liten beska som minner om ale. Tillsammans ger detta en dryck fylld med fräschör och komplexitet.

Passa på att prova baijiu om du går på kinesiska restauranger, den som har det största utbudet är sannolikt Surfers i Stockholm där du också kan beställa en baijiu- och shaoxingprovning eller en teceremoni. Fler och fler restauranger plockar upp denna sprit och flera barer använder den i drinkar, så fråga efter den i din lokala kinakrog. Personligen jag också till att en uppsättning hemma samt lite shaoxingvin, det är perfekt när man blir sugen på att laga kinesiskt hemmavid.

Ganbei!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Kinesisk sprit och fiskdoftande aubergine

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer