Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
bersåroser
Skriven av Magnus Reuterdahl

I ett rosa skimmer

Med avslutningen av Game of Thrones har vintern passerat. Summer is coming. Uteserveringarnas tid är kommen och med denna sprider sig ett rosa skimmer över stad och land.

Roséviner fick länge en styvmoderlig behandling i vinpress och av vinälskare. Detta har dock förändrats och nu skrivs det böcker och spaltmeter om dem, det provas i nyhetssoffor och i radioprogram. De har funnit sin plats hos såväl kreti som pleti, i vinkällare och menyer på kvarterskrogar, caféer och stjärnrestauranger. Detta rättmätigt då är utmärkta drycker i sommarvärmen och till sommarens lättare måltider.
Jag tänkte bidra med lite rosa mediabrus med roséviner som passar min palett. Roséviner med lite smak, med komplexitet och personlighet. Viner som passar till såväl mat som en lat eftermiddag på altanen eller i parken. Några viner som jag kommer se till att fylla min vinkyl med denna sommar är:

Mitt eget rosa skimmer

Les Lauzeraies 2018, Tavel, Frankrike, 119:-, Nr 2724, Systembolaget

Detta har länge varit en av mina favoritrosér på bolaget. Ett lite mer smakrikt rosé med struktur och fina övriga toner kombinerat med stensälta och vilda örter. Detta är ett vin som passar de flesta rätter och tillfällen, se till att några flaskor hemma. Från samma producent finns också ytterligare två utmärkta roséviner i beställningssortimentet: Terroir des Sables (70166) och Cuvée Royal (70035).

Rosa skimmer

Roger Champault, Loire, Frankrike, 179:- Nr 75199, Systembolaget beställningssortimentet

En friskt lite kryddig rosé med en härlig längd. Här möts havstoner, örter från karga klippor, blodapelsin och röda bär. Ett utmärkt rosé till fisk och skaldjur.

bersåroser

Pietro Cassina rosé, Lessona, Piemonte, Italien, 149:- Nr 74298, Systembolaget beställningssortimentet

Elegant, stringent och fräscht. Ett rosévin som trots sin ljusa färg bär för kontemplering. Ett vin för terrassen och altanen, ett vin till lagrad ost och källskyddet.

Rosa skimmer

Pittnauer rosé, Burgenland, Österrike, 139:-, Nr 76829, Systembolaget beställningssortimentet

Gjort på en blend av druvorna zweigelt, blaufränkisch och sankt laurent. Ett rosé gjort med naturlig jäst och som får ligga med jästen i sex månader. Här finns toner av hallon, blodgrape, persika, lime, kryddiga örter och stensälta. Komplexitet och smakligt.

rosa skimmer

Personligen tycker jag att rosévin ska drickas sval men helst inte kylskåpskall. Om temperaturen är för låg blir de lätt smaklösa, syran blir lätt för skarp och vinet därav obalanserat. Ta därför ut vinerna ur kylan 20-30 minuter innan du ska dricka dem och njuta av sommaren. Som du ser ovan finns de flesta av mina favoriter i beställningssortimentet, så de behöver också beställas.

Skål

Magnus Reutetdahl
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer