Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hotpot en rykande het gryta
Skriven av Magnus Reuterdahl

Hotpot en rykande het gryta

Hotpot en rykande het gryta från Kina som går att variera på många sätt. Magnus Reuterdahl delar med sig av sitt recept samt dryckestips.

Jag älskar kinesisk mat och en av mina favoriter är hotpot. Nu är inte detta bara en gryta, det finns massor av varianter av den från såväl olika delar av Kina som dess grannländer. Den varianten jag brukar göra är inspirerad av Sichuan-köket, dvs den är extra het vilket passar synnerligen väl under årets kalla dagar. Hotpot skulle kunna beskrivas lite som en kinesisk fondue, även om jag tror att kineser med visst fog snarare skulle kalla fondue för en europeisk hotpot.

Hotpot eller hou gou (uǒguō (火锅) betyder ungefär eldgryta. Det är en perfekt rätt om du gillar smakrik mat, långa middagar där man verkligen äter tillsammans med andra människor. Här samlas man runt en puttrande gryta, både bokstavligt och bildligt.

Hotpot en rykande het gryta

Hotpot en rykande het gryta

Rätten har en lång historia, möjligen har den utvecklats under mer än 1000 år. Sannolikt härstammar den från Mongoliets nomadstammar som tradtionellt vandrade med sin boskap över stäpperna. När de slog läger och åt middag tillsammans gjorde de runt en gryta över öppen eld där maten såväl som elden gav värme.

Det finns dock fler teorier. Idag är Sichuan ett av områdena som verkligen förknippas med rätten, därför har det förts fram att den kanske härstammar därifrån och att den uppkom i Chongqing som sökte ett enkelt och billigt sätt att laga mat. Det är också att mycket möjligt att det uppkommit flera rätter som liknar varandra på olika ställen och att traditionerna sedan smält samman.

Hotpot är en rätt som kan varieras i det oändliga, dels utifrån vad du väljer att göra buljongen på, dels vilka tillbehör du väljer att doppa i den. Utöver detta är det vanligt att du gör två buljonger, en mild och en het. Jag brukar göra min buljong på kyckling, eller rättare sagt två kycklingar. Mitt recept på denna och en bra dipp-sås till maten hittar du nedan.

ingredienser

Förslag på saker att tillaga i hotpotten är tunna skivor av entrecôte, fläskkarré, lammrostbiff, kyckling, räkor, havskräftor, hummer, olika musslor, tunna skivor av torskrygg eller annan fisk med fast kött, kinesiska korvar, små köttbullar(frikadeller), olika svampar, salladskål, pak choi, endiver, tomater, broccoli, blomkål, lotusrot, tofu, lökar av olika slag samt nudlar med mera. I princip allt du tycker är gott att koka går att lägga i den, det ska dock vara saker som går förhållandevis snabbt att koka.

Vad dricks till en hotpot?

Det enkla svaret är kinesisk öl och kinesisk sprit, baijiu. Det finns dock mycket annat som också passar såsom vitt vin med fin syra och fruktiga röda viner som inte är för tunga. Jag har valt ut några drycker som jag tycker bra till.

Tyvärr finns de knappt någon baijiu att får tag i längre på bolaget. Det går dock att göra privatimporter genom importörer som Lu Sääf, men för de flesta är detta något som bara finns tillgängligt på restauranger idag. Kinesisk dryck finns dock och till mat som denna vill jag helst ha det klassiska kinesiska ölet:

Öl lager KinaTsingtao Premium Lager, Kina, 27:30, Nr 51031, Systembolaget (OBS 64 cl flaska)

Klassisk lager med en ren fin smak, tydlig maltighet, smak av citrus, käckbröd och en fin liten sötma i avslutet. Med sötma menar jag inte att ölen är söt, men det finns en hint av den i avslutet och denna gör att ölet passar synnerligen bra till het mat.

Från öl går vin till vin och till Tyskland där de är kungar på druvan riesling.

Vitt vin TysklandNik Weis Schiefer Riesling Feinherb 2021, Mosel, Tyskland, 161:-, Nr 7953, Systembolaget

Feinherb betyder att vinet har en liten restsötma, precis lagom för att möta hettan i denna mat. I detta vin balanseras sötman upp av en riktigt fin pigg syra. I smaken har vi gröna äpplen. vit persika, lime och gula krusbär. Avslutet är långt och bär med sig såväl aromatiska örter som en lätt kryddighet. Läskande och gott!

Från tysk fräschör till portugisisk elegans…

Vitt vin PortugalMuros Antigos Loureiro 2021, Lima, Vinho Verde, Portugal, 114:-, Nr 75549, Systembolaget

En annan högklassig druva till hotpot är Portugals loureiro här från Anselmo Mendes. Vinet har ett rent och fräscht anslag med en fin syra och läskande fruktighet. I smaken finns inslag av citrusfrukter som lime och citron kantat av aromatisk örter och blommor. Vinet har legat en kort tid på sin jästfällning vilket ger den en liten fin kropp. Avslutet är långt och friskt med en hint av havssälta. Läckert!

Vill du hellre ha rött i glaset vänder vi blickarna österut, mot Nizza i Italien!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 27 januari 2023Frasca La Guaragna Nizza DOCG 2019, Nizza, Piemonte, Italien, 249:-, Nr 92077, Systembolaget

Det finns några röda druvor som fungerar bra till kryddstarkare mat och barbera är en av dem. Detta vin är gjort på 100% barbera. I smaken finns röda och mörka körsbär samt plommon och björnbär med underliggande toner av jordgubbar och hallon. Frukten kantas av en lätt blommig örtighet och en hint av fänkål. Tanninerna är slipade och mjuka och avslutet långt. Här finns en kombination av fyllighet och saftig fräschör. Mycket gott!

Ganbei!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Hotpot en rykande het gryta – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer