Svenska flaggan
Li dong vintertid
Skriven av Magnus Reuterdahl

Höstviner för säsongens mat

Så har då hösten kommit. Välkommen gula och röda löv, välkommen regn och vattenpölar men framförallt och ett riktigt varmt välkommen till grytor, stekar, soppor och lite kraftfullare och smakrikare viner.

Hösten är här och förutom att regnet står som spön i backen så kommer det rubriker om prishöjningar på det mesta som är gott eller nödvändigt. Tyvärr har vi sannolikt inte sett det sista av prishöjningarna än, så det kan vara bra att bunkra upp med lite av livets goda i källare och skafferier.

Det är precis som Magnus Härenstam sjöng en gång i tiden:

Det är hårda tider i landet min vän,
Snart är det väl dags för barkbröd igen…

Att, nu, får ni väl dra åt på svångremmen
Och börja leva snålt i folkhemmen…

Jag har tittat närmare på lite viner att fylla på källaren med. Viner som passar bra till höstens lite mustigare mat såsom grytor, soppor och stekar. Allt är dock inte kraftiga smakbomber med massor av tryck. Utifrån den nya och annalkande svångremsandan har jag försökt hitta viner som smakar mer än de kostar och som kan ge guldkant till såväl vardag som fest.

Bild från DinVinGuide

Höstviner för säsongens mat

Det bästa med hösten är att det är grytornas säsong. När det kommer till grytor finns det få maträtter som slår en riktigt bra Bœuf Bourguignon. Det är en fransk rätt från regionen Bourgogne som blev populärt genom Georges Auguste Escoffier (1846–1935). Han var en fransk kock, krögare och kokboksförfattare som populariserade det traditionella franska köket.

För de flesta av oss är det nog dock Julia Childs som fått oss att älska Bœuf Bourguignon. Mitt recept på denna klassiska gryta bygger på Julias, men med vissa små förändringar. En fördel med den är att den blir bättre dagarna efter att du tillagat den så rester är i detta fall inget problem.

Vintips till Bœuf Bourguignon

Grytan kommer från Bourgogne men jag hämtar mitt vin till den från en konkurrerande region, Bordeaux.

Rött vin Bordeaux FrankrikeChâteau Pierre de Montignac Médoc Cru Bourgeois 2019, Bordeaux, Frankrike, 149:-, Nr 2593, Systembolaget

Château Pierre de Montignac är en Cru Bourgeois Supérieur från Médoc i Bordeaux gjort på en blandning av druvorna merlot, cabernet sauvignon och petit verdot. Årgången är riktigt bra och detta är ett ungt och piggt vin med en härlig klarhet, fin frukt och bra struktur.

I smaken hittar vi svarta vinbär, körsbär, plommon och en hint av hallon. Smakerna omfamnas av snyggt balanserade ekfatstoner och en fin örtighet med en hint av eukalyptus. Frukten ger viss fyllighet, tanninerna stramhet och ekfaten struktur. Eftersmaken är lång. Klassisk Médoc!

Utmärkt till comfort food som denna gryta.

 

Musslor i vin med vin

Musseltiderna börjar igen! Även om vi numer kan köpa dem året runt. Tumregel säger ju annars att vi ska äta skaldjur under månader med bokstaven “R” i namnet, dvs september till april. Detta är något som ger mig ljus under mörka kalla månader. Jag älskar musslor och detta är en rätt som lätt att göra och variera. En chowder kan sägas vara antingen en soppa eller gryta, oavsett vilket är det riktigt gott!

Vitt vin, Portugal, Vinho VerdePaço de Teixeiró 2021, Vinho Verde, Portugal, 99:-, Nr 52908, Systembolaget

Paço de Teixeiró 2021 är gjort på druvorna gjort på avesso och loureiro. Det är busungt och har ett härligt charmigt anslag. I smaken finns såväl citron, lime, tropisk frukt som vita stenfrukter kantat med lite skalbeska och en fin kryddighet. Avslutet är långt och friskt och bär med sig inslag av aromatiska örter.

Ett utmärkt matvin som fungerar synnerligen bra till mussel- och fiskgrytor.

Amerikansk stek i gryta – pot roast

Till helgen ska man ha stek, gammalt djungelordspråk. Detta är amerikansk husman när den är som bäst. Det är en enkel rätt att tillaga eftersom du tillagar allt i ett. När den är färdig får du ett mört kött som faller sönder och som serveras tillsammans med potatisen och morötterna samt den sås de kokats i. Får du rester så steker du upp det på måndagen, så blir det som en form av amerikansk pytt i panna.

Pot roast är en rätt med gamla anor. De äldsta kända recepten på pot roast kommer från första halvan av 1800-talet. Rätten är dock betydligt äldre än så och stammar från den franska rätten boeuf à la mode. Den utvecklades av emigranter over there och den variant jag gör här kallas vanligen Yankee Pot roast. Du kan göra den på många sorters kött men jag gillar att göra den på brisket!

Rött vin USA

Till amerikansk mat kör jag jänkarvin, och då det är en stek blir det rött.

Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018, Kalifornien, USA, 199:-, Nr 5725, Systembolaget

Avalon är lite av ett typ exempel av Napa-cab. Fruktig, lite storsvulstig, smakrik men också med tydliga fasta tanniner och en närvarande men balanserad ekfatston. I smaken finns svartvinbär, plommon, björnbär och blåbär kantat av tydlig örtighet med ton av rosmarin och mynta. Ekfaten ger lite rostade kaffe och kakaotoner samt en fin kryddighet. Avslutet är långt, lite pepprigt och perfekt till pot roast.

Detta är ett vin för såväl vardag som fest.

Det är dags att njuta av höstens mat och smaker! Tre viner som funkar utmärkt i höst och tre rätter att starta upp höstmagen med.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Höstviner för säsongens mat – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer