Svenska flaggan
pumpor, pumpaansikte, jack o lantern
Skriven av Magnus Reuterdahl

Halloween och Allhelgonahelgen

Under Allhelgonahelgen och Halloween uppmärksammar vi de döda, på olika sätt. På Alla helgons dag är det många som besöker en kyrkogård, tänder ett ljus och minns tillbaka. Under Halloween tänds ljus i pumpor, folk klär ut sig och ropar bus eller godis medan andra tränger ihop sig i en soffa, släcker ljuset, trycker på play och tittar på lämplig skräckfilm. Häng med.

Det är dags att minnas helgonen och de som inte längre är med oss. Traditionellt firar vi Allhelgonahelgen i Sverige. I år firas den på fredagen och lördagen den 3 och 4 november. Halloween firas traditionellt den 31 oktober, åtminstone i USA. I Sverige har dock den dagen inget fast datum, så många firar den under denna vecka, när de passar bäst.

Om vi börjar med Halloween så är den en dag och natt då vi får skrämmas och att spöka ut oss. Här i Sverige är det en ganska ny företeelse som började sätta sig på 1980- och 90-talet. Jag och många med mig lärde oss om den i popkulturen, i böcker, serietidningar, tv-program och filmer. En av de mest klassiska filmerna släpptes år 1978, och heter precis som dagen, Halloween. Då hade denna inte riktigt satt sig i vårt medvetande här uppe i Norden, det kan vi se i att titeln översattes till Alla helgons blodiga natt. Det är en utmärkt slasher som passar perfekt att njuta av under Halloween. Jag brukar dock nöja mig med de första filmerna, det finns totalt 12 filmer i serien och vissa av dem är snarast skrämmande dåliga.

 

Bild från DinVinGuide
Boys and girls of every age
Wouldn't you like to see something strange?
Come with us and you will see,
this, our town of Halloween...
(The Nightmare Before Christmas, 1993)
Bild från DinVinGuide

Halloween?

Halloween är dock mycket mer än en gammal film, det är framför allt en högtid. Den har sitt ursprung på Irland och i Skottland, men är idag oftast förknippad med USA. Dit kom den genom de emigranter som lämnade öarna jakt på ett bättre liv under 1800- och början av 1900-talen. Väl där kom den att utvecklas till det mer populärkulturella fenomen som den är idag, fylld med pumpor, spöken och godis.

Leken är en nyare del av firandet, ursprungligen handlar den om livet och döden. Under Halloween, synliggörs gränsen mellan de levande och de döda tydligt. Halloween är en gammal högtid med kopplingar till kelternas firande av Samhain, som i sin tur är besläktat med vikingarnas höstblot. Det finns också en semantisk koppling till den dag vi i Sverige kallade Allhelgonaafton. På Irland kallades den vanligen för All Hallows’ Eve, som efterhand blev Halloween. Denna afton fanns också i Sverige och föregick Allhelgonadagen.

Bild från DinVinGuide

Allhelgonahelgen: Allhelgonaafton, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag?

Bland dessa finns flera helgdagar till exempel Allhelgonaaftonen och Alla helgons dagen. Det är en helg som markerade att sommarhalvåret var slut och att vintern började. Det var också en dag att minnas helgonen.

Allhelgonadagen levde kvar i almanackan fram till år 1772 men vaknade till liv igen under 1800-talet. Då börjar en del att sätta ljus på sina släktingars gravar kring Allhelgonahelgen eller på Alla själars dag, som egentligen är den dagen då vi ska tänka på våra närmaste och minnas dem. Denna dag infaller söndagen efter alla helgons dag.

Det är dock oftast Allhelgonaaftonen och Alla helgons dag som oftast uppmärksammas, den senare blev en helgdag från och med år 1953. Aftonen infaller alltid på fredagen och Alla helgons dag på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och kan därför sammanfalla med ibland med Halloween, dock inte i år.

Mat och dryck under Halloween och Allhelgonahelgen

Om du köpt en pumpa, karvat ur den och gjort en så kallad Jack-o’-lantern, dvs ett pumpa-ansikte. Då tycker jag att du också ska använda dig av pumpaköttet. Ett bra sätt är att göra en pumpakräm, det är ett utmärkt tillbehör till kött, fisk eller ett vegetarisk alternativ. Andra bra sätt att använda det är att grilla pumpaköttet eller göra en soppa på det. Just soppor gillar jag så här under hösten.

Pumpa får ju gärna en lite söt smak så här vill jag ha något som bryter av det i mitt glas. Där för blir det ofta vitt vin för mig, lite beroende på vad man äter till om jag gör en pumpakräm som serveras till den blodig stek vill jag hellre ha ett rött, då går jag på något som passar bra till köttet!

Jag tänker mig ett lite fylligare vin på chardonnay från södra Frankrike eller USA,  vita viner från Rhône gjorda på viognier, roussanne och eller marsanne samt viner på chenin blanc från Sydafrika. Här är några bra viner att njuta av!

Vitt vin USAWente Estate Grown Chardonnay 2020, Kalifornien, USA, 149:-, Nr 2027, Systembolaget

Jag kan inte skriva om Halloween utan att ha med ett amerikanskt vin och detta är ett riktigt bra vitt från Kalifornien. Det är smakrikt, fruktigt men också piggt och fräscht. I smaken finns tropiska frukter och en fin äppelton. Ekfaten ger en liten smörighet och fin kryddighet, i avslutet finns också nötter och lite moccatoner.

GuigalCôtes du Rhône Blanc 2022, Rhône, Frankrike, 145:-, Nr 71947, Systembolaget

I Rhônedalen görs det riktigt bra vita viner, ofta på druvor som ibland blir lite bortglömda, det borde de inte göras för vinerna är ofta riktigt gastronomiska. Här finns en fin fruktighet med inslag av vita stenfrukter, mandarin och citron samt en splash av exotiska frukter kantat av en lätt aromatisk örtighet. Vinet har en bra längd och fint djup med lite stensälta som ger fräschör.

Sofias tips - Nyheter i fast sortiment 1 september 2023Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2022, Stellenboch, Sydafrika, 149:-, Nr 20068, Systembolaget

Vi avslutar med ett vin från Sydafrika på druvan chenin blanc. I smaken finns gröna äpplen och gula päron och mango. Allt inramat av fina ekfatstoner som ger struktur och söta kryddor tillsammans med en aptitretande salinitet.

Med det fyller jag glaset, lutar mig tillbaka och sätter på klassikern Night of the living dead (1968): They’re coming to get you, Barbra!

På återseende!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Halloween och Allhelgonahelgen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer