Svenska flaggan
Grill- och roséviner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Grillviner i vårsolen

Grillviner i vårsolen. I stora delar av landet är våren här, solen lyser och värmer frusna sinnen. Vitsippor och andra vårblomster visar sig och grillar plockas fram ur skjul och källare. Detta betyder att det är hög tid att fylla vinkällaren med grill- och roséviner.

Våren är här och den är efterlängtad. Under helgen såg jag årets första vitsippor. Jag beställde också in årets första öl på den lokala uteserveringen. Medan jag drack den njöt jag av solens värmande strålar. Just nu känns kung Bore långt borta, även om man aldrig ska säga aldrig under april månad.

Det är något särskilt med denna tiden på året. Ljuset möter oss när vi vaknar och det är fortfarande ljust när vi kommer hem från jobbet. Det ger åtminstone mig extra energi och det känns som att allt vaknar upp, som efter en lång slummer.

Bild från Dinvinguide

Ljuset och värmen väcker också lusten till att göra saker utomhus igen. Det märks inte minst på att bekanta dofter sprider sig i grannskapet då luften fylls av grillos. Det var de dofterna som fick mig att börja fundera på mitt vinförrådet. Vad behöver jag fylla på med till vårens grilläventyr.

De där doftarena fick mig också att titta lite på de grillrecept som vi samlat på oss här på DinVinguide.se och att leta fram några bra viner därtill.

Grillviner: vitt och rosé

Det första receptet jag hittade var detta på grillad laxfilé. Till denna rätt kan du välja att dricka ett vitt vin eller ett rosé. Jag har valt ut två viner jag tycker passar utmärkt. Låt oss börja med en vit klassiker från Bordeaux, i en ny årgång. Vinet kommer från Entre-Deux-Mers som är beläget mellan floderna Garonne och Dordogne, läs mer om området i vår vinatlas.

Sommarens bordeauxviner

Vit vin bordeaux, FrankrikeChâteau Bonnet Blanc 2022, Bordeaux, Frankrike, 109:-, Nr 4151, Systembolaget

Vinet är gjort på 85% sauvignon blanc och 15% sémillon och är en klassisk vit bordeaux med fin fruktighet och bra struktur. Det är ett utmärkt vin till grillad och stekt fisk serverat med primörer av olika slag. Vinet är friskt med smak av vita vinbär, gula krusbär, päron, stenfrukter, citrus och svartvinbärblad. Här finns också lite kropp och en lång avslutning som gifter sig perfekt med smakerna i maten. 

 

Rosé SydafrikaMulderbosch rosé 2022, Western cape, Sydafrika, 99:-, Nr 6077, Systembolaget

En Braai-rosé gjord på cabernet sauvignon. Detta är ett rent, fräscht och fruktigt vin i en smakrik stil. I smaken hittar vi tydliga smultron- och hallontoner tillsammans med inslag av röda vinbär, blodapelsin och färska örter. Vinet har en lång, lite krämig avslutning. Ett utmärkt vin till grillad fisk, grillade grönsaker eller ljust kött.

Detta vin funkar också utmärkt till Braai-receptet nedan.

Grillviner: röda viner

Varför inte ställa till med en grillfest för att fira våren? I sydafrika kallas dessa braai. Ordet kommer från språket afrikaans och betyder ungefär ”grillat kött”.  Med dessa kryddningar blir det en riktig fest med många smaker som kan ackompanjeras av ett flörtigt rosévin som det ovan eller läckra röda viner. Jag har valt ut två riktigt bra röda viner, ett från Sydafrika och ett från Frankrike. Det sydafrikanska är gjort på druvan pinotage, en druva som skulle kunna kallas sydafrikas nationaldruva, läs mer om den här.

Sydafrika stänger ner - igen.

Rött vin SydafrikaGustus Pinotage 2018,Western Cape, Sydafrika, 169:-, Nr 71146, Systembolaget

Vinet har en ren och fräsch frukt i centrum. I smaken finns mörka plommon, röda och svarta vinbär, björnbär och en liten fin körsbärston. Vinet har en snygg ekfatshantering som ger kryddighet och struktur kombinerat med fina tanniner. Avslutet är långt och lite stenkryddigt. Ett riktigt bra vin om du vill prova druvan pinotage och ett vin som är utmärkt till stekt eller grillat kött och grönsaker, kryddat och serverat som en braai.

Rött vin från Bordeaux FrankrikeChâteau Peybonhomme-les-Tours 2020, Blaye Côtes de Bordeaux, Frankrike, 168:-, Nr 92624, Systembolaget

Till grillen passar också röda viner från Bordeaux. Detta kommer från toppåret 2020 och är biodynamiskt. Vinet är ungt med härlig energi, mycket fräschör, mörkfruktiga toner och fin ekfatskryddighet. I smaken finns mörka lite syrliga körsbär, svarta vinbär och örter. Vinet har avrundade tanniner, fatkryddor och ett långt avslut. Här finns en hint av reduktiva toner som ger vinet en rustik charm men här finns också komplexitet och potential för lagring.

I vår receptdatabas hittar du massor av andra grymma grillrecept och i våra artiklar här i DinVinguide.se finns viner som passar alla tillfällen! Titta också på våra listor i Dryckeslistan.se för ännu fler tips.

Passa på att njuta våren, vi vet aldrig hur länge den varar!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Grillviner i vårsolen – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer