- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Den nya ölkulturen
Den nya ölkulturen

Den nya ölkulturen
Jag inser att detta är den nya svenska ölboken om man vill lära sig mer om öl och dess historik. Boken är inte bara intressant och full med fakta, utan även vacker och härlig att hålla i. Fotot är innovativt utan tråkiga glasbilder med öl, bra jobb av fotograf Gustaf Waesterberg.
Det här är en perfekt gåva till dig själv eller varför inte till den som gillar öl!
Hur uppkom idén till boken?
- Den svenska ölscenen har utvecklats explosionsartat och jag upplever att många känner sig lite vilsna i den nya ölvärlden. Jag ville skriva en bok för dem, men samtidigt också fånga den samtida dryckeshistorien. Det som hänt är ett nyskrivet kapitel till den svenska alkoholhistorien.
- Mitt första ölminne är nog när jag smakade på skummet på en av pappas öl som barn. Ett av de bästa är när Stockholm Brewing Co öppnade sitt lilla taproom på Söder och man fick dricka superfärskt öl med vänner på plats i bryggeriet.
Vem delar du helst en öl med, varför och kanske viktigast vad har ni i glaset?
- Jag hade gärna delat ett glas med den brittiske öljournalisten och författaren Michel Jackson. Han gick tyvärr bort strax innan jag började skriva om öl men har betytt så otroligt mycket för ölvärlden och på många sätt lagt grunden till den ölscen vi har idag. I glaset skulle vi ha en pastry stout – ett öl som inte ens, i hans vildaste fantasi, kunnat föreställa sig någonsin skulle finnas.
Vad är ditt budskap till en vindrickare att bli mer nyfiken på öl?
- Att det finns ett öl för alla, att smakbredden till och med är större än den är för vin. Kanske börjar du med vinösa spontanjästa öl, en humlefruktig (men inte så besk) new england-ipa eller en söt, smaksatt stout.
Nämn din favorit-oas i Stockholm och Göteborg där du gärna besöker för att ta en öl?
- I Stockholm är det Lådan, där finns alltid 20 kranar med svenskt hantverksöl, också Omnipollo Kyrka är en fantastisk plats. Det är något särskilt med att dricka ett öl på samma plats som den är gjord. Något som man verkligen kan göra i Göteborg, Beerbliotek och Vega är två favoriter. Vill man inte besöka ett taproom rekommenderar jag någon av de många bryggeridrivna barerna – Stigberget Shangri-la, O/O Bar och Poppels Citybryggeri.
Conflictings Ideas DIPA från Apex
Nr 10471, 59:10 kr
En hazy dubbelipa fullproppad med tropisk humlefrukt i en mjuk rund maltkropp. Prova gärna till ost.
Salt & Peppar från Brekeriet
Nr 38659, 32:90 kr
Ett syrligt och elegant öl smaksatt med lite salt och peppar. Ett öl som lyfter många rätter, prova gärna till sushi eller en sallad.
Noa pecan mud cake stout från Omnipollo
Nr 10547, 92:40 kr
En ekfatslagrad, söt stout smaksatt med kokos och pekannötter. Ett öl extra allt att dela med flera vid bordet som en avslutning på en måltid.
Sanna Lindberg är journalist och utbildad sommelier. Hon har bevakat den svenska ölscenen sedan 2011 för Dagens Nyheter och medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon är ölansvarig på sommelierutbildningen The Wine Hub, föreläser, håller provningar och sitter i styrelsen för föreningen Ölgäris som arbetar för en mer jämlik och inkluderande ölkultur. Sanna har skrivit en rykande färsk bok.
”Den nya ölkulturen” är en ny bok som ges ut av Bonnier Fakta idag. Finns på en bokhandel nära dig!
Den nya ölkulturen
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!