Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glad Påsk 2021! - DinVinguide Glad Påsk 2021! påskägg
Skriven av Magnus Reuterdahl

Glad Påsk 2021!

Glad Påsk 2021! Tiden går fort, våren är här, fastan är strax över och påskharen lurar bakom knuten. Det är dags att leta fram påskäggen, damma av äggrecepten, sätta fjädrar i riset och se till att vinkällaren är fylld med de rätta dryckerna för påskfirandet.

Glad Påsk 2021!

På torsdag börjar den, påsken! Ska du fira påskharens återkomst, Gullefjuns härlighet, godisäggets upphöjelse? Om vi ser på de dekorationer som vi använder under påsken så skulle vi kunna tro att det är detta som firas. Bakgrunden är dock lite djupare.

Påsken är en gammal högtid som till stor del kan knytas till judendomen och kristendomen. Men religionerna firar inte samma sak. Det finns också spår från äldre och samtida religioner i påskfirandet, till exempel vårblotet här i Norden samt en hel del folktro.

Kristna firar påsken för minnas att Jesus led, dog och uppstod för våra synders skull. Judar firas minnet om judarnas uttåg ur Egypten.

Enligt folktron var det på natten mot skärtorsdagen som häxorna flög till Blåkulla för att fira djävulens sabbat. Förutom påskkärringar, så är påskeldar och påsksmällare en del av denna tradition. De senare för att skrämma bort häxorna.

Påsk foto Magnus Reuterdahl

En annan tradition är påskriset som istället har sitt ursprung i långfredagsgisslingen av Jesus. Riset skulle påminna om hans plågor. Efterhand ledde till traditioner om självskapelse under påsken för att dela i detta lidande. Tiderna förändras och efterhand blev riset istället del av mer skämtsamma traditioner, såsom att de som inte kom upp i tid på långfredagsmorgon fick smaka på riset. Idag har det ett mer dekorativt syfte. En av de viktigaste traditionerna för de flesta av oss är nog äggätandet och i vissa fall äggletande. Jag gillar ägg och jag gillar att dricka gott därtill.

Ägg, vin och annan ädel dryck

Beaumont des Crayères Grand RoséIbland skrivs det att ägg och vin är svårt att matcha med varandra. Det är sant men det beror på hur vi serverar äggen. Det finns många äggrätter som passar utmärkt med vin. Jag har valt ut några rätter som passar utmärkt så här till påsk.

Festligheterna ska ju vara hela dagen lång så låt oss börja med brunchen. Här tänker jag mig en ägg benedict ackompanjerad med en roséchampagne. En klassik rätt som är både lyxig och festlig, till detta kommer bubblet som ytterligare sätter guldkant och markerar att nu är fastan slut och påsken här. Lite dekadent och överdådigt!

Vill du göra denna rätt lite matigare så går det bra att servera den med rimmad, gravad eller rökt lax. Recept på en riktigt bra lax hittar du till exempel här.

Beaumont des Crayères Grand Rosé, Champagne, Frankrike, 239:-, Nr 50597, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är en härligt fräsch champagne gjort på en blend av 40 % pinot meunier, 35 % pinot noir och 25 % chardonnay. I smaken finns röda och gula äpplen, skogsbär och jordgubbar samt en fin citruston. Moussen är mjuk, syran rak och i avslutet finns en liten stensälta som drar igång saliveringen. Elegant, somrigt, gott och riktigt snyggt.  till lättare maträtter som en ägg benedict.

Till middag vill jag ha något som är lite matigare. En klassisk fransk äggrätt är Oeufs en Meurette. Den kommer från Bourgogne och har ett släktskap med andra rätter från regionen. Här spelar krämigheten i ägget huvudrollen vilken gifter sig med djupet och fräschören i rödvinssåsen samt sältan från fläsket. Vill du få rätten lite fylligare kan du servera den med lätt pocherade primörer och ett par bitar gott vitt bröd. Med en rätt från Bourgogne ska vi också dricka bourgogne och med en rödvinssås i föredrar jag rött vin till.

BourgogneJean-Claude Boisset Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes 2018, Bourgogne, Frankrike, 429:-, Nr 79969, Systembolaget

Detta är ett vin som kommer från ett lite varmare år vilket ger en mer generös fruktighet. Det är intensivt, smakrikt och elegant. Det har en riktigt bra syra och stensältan i avslutningen bygger fräschören. Här finns röda och lite mörkare frukter samt bär med smak av körsbär, hallon, jordgubbar, blåbär och björnbär. Frukten ramas in av ekfatstoner och tydliga tanniner vilket ger vinet en bra struktur. Eftersmaken är lång, örtig och lite kryddig. Detta är ett vin som ännu känns ungt men är drickmoget, det har komplexitet och elegans och snyggt längd.

Det går också utmärkt att göra denna rätt med en vit sås baserad på chablis istället. Om du gör det så passar det utmärkt med dryck från denna del Bourgogne istället även i glaset.

Norrtelje Brenneri ABEfterrätten har jag hämtat från Österrike. men jag har valt att försvenska den en aning: Kaiserschmarrn. Det är en pannkaksrätt som är himmelskt god och som i denna tappning toppas av lite punsch för att ge schwung till smaken. Punschen kan bytas ut mot rom eller ett sötvin som eiswein, trockenbeerenausles, tokaj eller sauterns. I pannkakan använder jag en enklare punsch och i glaset den strålande Bellmanspunschen. Läs mer om punschens historia och få tips på punschsorter här.

Bellmanpunsch 2016, Sverige, 1235:-, Nr 89830, Systembolaget enstaka butiker och beställningssortimentet

Doften är fatad, fylld med arrak, torkade frukter och kryddighet samt en liten hetta. Ekenfatstonerna får mig att tänka på en Vieux Marc de Champagne. I smaken är den inledningsvis torr men snart övergår torrheten i en vaniljton ackompanjerad av arrak, pomerans, torkade aprikoser och äpplen. I sötman finns såväl muskovado- och vaniljsocker och i eftersmaken en fin ekfatskryddighet. Punschen har en liten simmighet som bryts av ett litet stänk av alkoholhetta och ekfatsstruktur.

Dyr men mycket prisvärd. Detta är riktigt gott, det är sött och smakrikt men också elegant och komplext. En utmärkt dryck att skåla in påsken med!

 

akvavitGlad Påsk 2021!

Till en fet middag behövs också en snaps, för att lugna ned magen och bryta av det feta. I år blir det en klassiker, som är mer klassisk än på 130 år. O.P. Andersson har gjort en en jubileums snaps med ett 130 år gammalt recept!

O.P. Anderson Aquavit 130 year anniversary Edition, Sverige, 299:-, Nr 50239, Systembolaget beställningssortimentet

Klassiska svenska kryddiga smaker tydliga inslag av ekfat, kummin, anis och fänkål. I denna variant är alkoholhalten lite högre än vi är vana vid, 44% istället för 40. Detta ger en lite större eldighet i avslutet och får aquaviten att känns lite kryddigare.

Läs mer om kryddad snaps här.

Med detta sagt önskar jag er alla Glad Påsk 2021!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer