Gammalt blir som nytt. Rioja!

Allt gammalt hittas inte på loppis eller antikvariat. Allt gammalt behöver inte putsas likt Aladdins lampa med häxans putsmedel för att skina. Ibland blir gammalt som nytt med en återlansering och hittas på Systembolaget, ganska ofta är det en Rioja.

Annons:

Allt gammalt behöver inte vara förindustriellt, lastgammalt eller arkeologiskt. Härom veckan skrev jag om ett vin från 1842 och min kollega Fredrik Schelin om champagne från 1911, se nedan. Idag handlar det om viner från 00-talet, från Rioja, Spanien. I veckan släppas det något så ovanligt fem årgångar från samma producent. Köper du det kan du hålla din helt egna vertikalprovning.

Bodegas Roda är kända för sina viner under namnet Roda och Cirsion. Dessa viner skulle kunna kallas moderna klassiker. Bodega Roda Bodegas slog upp portarna år 1987. Jag upptäckte dem i början av 2000-talet och de fick mig att återupptäcka den sovande eller i alla fall slumrande jätten Rioja. De gör också viner i Ribera del Duero vid Bodegas la Horra.

vingård

Viner som Roda var resultatet av en förnyelseprocess i regionen. En förnyelse och kvalitetshöjning som var nödvändig och hade kommit igång under 1990-talet. Som många andra gick den lite för långt, de bästa vinerna har dock överlevt, blivit mer balanserade och har definitivt sin plats hos oss som älskar Rioja. Dessa viner kallas modern Rioja, läs mer om det här och här. Moderna rioja kan beskrivas som mer intensiv, mer fruktren och friskare än traditionell rioja. De har i regel smak av fransk ek istället för amerikansk, och har ofta mjukare tanniner än traditionell rioja. Bägge stilarna är dock viner som tål och gillar lagring.

Rara rodor på bolaget

Den 5 och 6 september händer något kul och ganska ovanligt på bolaget (här gäller det att hålla koll på datumen). Då kan du köpa en vertikal eller för att var ärlig du kan köpa två vertikaler, en från Bodegas Roda och en från Bodegas la Horra. Då släpps Roda I årgång 2004, 2005, 2007, 2012 och Roda 2015 alla från Rioja och Corimbo 1 från Bodegas la Horra årgång 2010, 2013 och 2014.

Bodegas la Horra ligger Ribera del Duero. Här görs vinerna Corimbo och Corimbo I, de är kanske inte lika kända som Roda men är också ett riktigt bra viner. Nu släpps årgång 2010, 2013 och 2014 av Corimbo I. Dessa är lite yngre än vinerna från Roda och personligen tycker jag att såväl 2013 som 2014 behöver lagras några år till för att de ska börja nå de lite mer komplexa tonerna. Årgång 2010 börjar dock öppna upp sig fint. Här finns en kraftfull mörk frukt, inlemmad i mjuka tanniner, kantad av kryddor, kaffetoner och mörk kakao. Eftersmaken är lång och vinet utvecklas i glaset, här finns såväl komplexitet som elegans. Det kommer dock bli ännu bättre med lagring!

Rioja vinetikett DinVinguide.se

Tillbaka till Bodegas Roda. Vineriet ligger likt många anadra i Haro. De har omkring 120 hektar med vingårdar, majoriteten av stockarna är äldre än 30 år och alla växer som bush-vines. Jäsning och skalmaceration sker i fransk ek. Vinerna genomgår malolaktiska jäsning och lagringen sker i franska fat. Druvorna kommer från 17 olika vingårdarna, druvorna vinifieras separat och innan buteljering görs en blend.

Roda 2015, Rioja, Spanien, 279:-, Nr 95211, lansering 6/9

Ung, kraftfull med mogen mörk frukt och körsbär kantat av ekfatstoner. Eftersmaken är lång, tanninerna tydliga men mjuka, det är kryddigt med toner som drar åt balsamico. Ett vin att lagra några år eller att drick med mat, till exempel grillat rött eller mörkt kött. Detta skiljer sig lite från Roda I i stilen och känns lite kraftfullare.

Rioja vinetikett DinVinguide.se

Roda I 2012, Rioja, Spanien, 499:-, Nr 95409, lansering 6/9

Fortfarande ungt men i detta vin kommer fräschören fram tydligare och i den mörka frukten finns en fin ton av röda bär. Här finns en härlig energi, smakerna börjar komma i balans och eftersmaken är lång med inslag av söta kryddor. Ekfaten finns där men är mer tillbakalutade. De ger struktur och ekfatskryddor samt en hint av kaffe. Det märks att 2012 är ett bra år. Drick nu eller fortsätt att lagra.

Roda I 2007, Rioja, Spanien, 599:-, Nr 95290, lansering 5/9

Här finns en fin fräschör, frukten är lite knuten men har inslag av syrliga körsbär och mogna plommon. Tanninerna är lite torra och eftersmaken är kryddig med inslag av cederträ, tobak, färska örter, kakao och ekfatskryddor. Här finns en underliggande mjuk kraft och elegans som pockar på att komma ut. Det finns en känsla av en svalare årgång med en lite mer förfinad ton, men vinet behöver en hel del luft och vinner sannolikt på att dekanteras ett par timmar. Bör gå att lagar ytterligare några år med fin utveckling.

Rioja vinetikett DinVinguide.se

Roda I 2005, Rioja, Spanien, 699:-, Nr 95295, lansering 5/9

Kraftfull, fruktig och massor med struktur. Trots kraften finns här också en fin fräschör. I smaken finns mörka körsbär, björnbär och mogna plommon. Här finns också en hint av mogna toner med inslag av jord, tobak, ekfatskryddor, kakao och kaffe samt en hint av vanilj. Här är vi i en fin fas, vinet kommer fortsätta att utvecklas bra under ett antal år framåt. Charmigt, drickmoget och riktigt gott.

Roda I 2004, Rioja, Spanien, 699:-, Nr 95379, lansering 5/9

Lätta mognadstoner, mjuk mörk frukt och mjuka tanniner, söt kryddighet, kaffe, kakao och ekfatskryddor. Vinet har dock också en fin energi och pigg syra. Här finns ett djup, fin fräschör, komplexitet och bra längd. Även detta vin kommer att utvecklas fint under kommande år men är i bra fas just nu. Passa på att njuta.

Rioja vinetikett DinVinguide.se

Vertikaler är kul. Här har du möjlighet att prova flera årgångar av ett vin. Det går definitivt en röd tråd mellan dem, men det finns också skillnader. Just nu är 2004 och 2005 bäst, 2012 kommer inte långt efter och sannolikt det vin av dem alla med högst kvalitet och potential. Passa på att bjuda vännerna på en vertikal med fem viner och lite god mat. Vill du toppa det hela provar ni också flaggskeppet Cirsion 2016 (1699:-/Nr 92477) – personligen tycker jag dock att denna är alldeles för ung nu. Vänta 10 år!

Provar du modern rioja behöver du också något traditionellt att jämföra med, ett par av mina favoriter på bolaget just nu är La Rioja Alta 904 (429:-/Nr 7462) eller 890 (tyvärr dock slutsåld) eller Cune Imperial (339:-/95274).

Rioja vinetikett DinVinguide.se

Skål, nu går jag tillbaka till min korkek och luktar på vinerna…

Magnus Reuterdahl

Läs mer

Fler artiklar