Svenska flaggan
Rioja Spanien
Skriven av Magnus Reuterdahl

Gamla kärlek rostar aldrig, Rioja

Allt vin från Rioja är från Spanien men allt spanskt vin är inte från Rioja. För många av oss var vår första kontakt med spanska viner Rioja. Många älskade det, glömde bort det och har sedan återupptäckt det igen. Om du inte har gjort det är det hög tid nu!

När man träffar gamla vänner är det som att tiden stått stilla. Trots att lång tid har gått, månader, kanske till och med år, så fortsätter man från den punkt där man lämnade senast. Det gäller också vin, såväl regioner som producenter. För mig är en sådan region är Rioja i Spanien.

vinregion Spanien

Rioja är en klassisk vinregion med lång historia. När jag i början av 1990-talet började intressera mig för vin så var några av de första kvalitetsviner som jag provade från Rioja. En producent som jag snabbt förälskade mig i var La Rioja Alta. Det är en kärlek som aldrig rostat, men som allt annat kan den behöva lite olja ibland.

Nu i efterhand kallas den typ av Riojaviner som såldes då för traditionell Rioja. Traditionellt vin eller vinproduktion är dock ett begrepp som förändras över tid när det kommer till vin. Jag skrev en gång att det moderna Rioja började redan 1785, för 230 år sedan, läs mer här. Under denna period har regionen moderniserats flera gånger och således finns det flera typer av såväl modern som traditionell Rioja.

Olika moderna och traditionella riojor

Under slutet av 1800-talet kom fransmännen till Rioja efter att vinlusen slagit ut de franska vinodlingarna. Med dem kom ny kunskap och förändringar in i de spanska vingårdarna här. När 1900-talet inträder har receptet för den rioja vi känner idag till största delen ersatts med tempranillo som den viktigaste druvan, uppblandad med ett antal andra. På 1950- och 60-talen börjar amerikansk ek bli viktig vilket ger vinerna en ny profil med vaniljsmak och doft av krondill. Under 1970-80-talen blir druvan garnacha allt mer populär vilket ger ytterligare en förändring, enligt många till det sämre. Under slutet av 1990-talet uppstår det som vi idag kallar det moderna Rioja, där viner gjorda på en druva, i nya ekfat och från specifika vingårdar blir vanligare.

När en modern Rioja kom, blev den tidigare moderna den som vi idag kallar för traditionell. Med det avses ett vin som i ett internationellt perspektiv är långlagrade innan det släpps på marknaden. De har en tydlig smak av amerikansk ek som ger en ton av vanilj, men också en fin frukt och en bra syra. I de bästa fallen är vinerna trots lagringen friska och fräscha men med en liten utvecklad ton och en fint integrerad ekfatsmak.

Rioja Spanien

La Rioja Alta S.A.

För ett tag sedan började jag att uppdatera DinVinguide.se vinatlas, vinlandet Spanien. Där och då började tankarna gå kring olika favoritviner från Spanien och det som först dök upp var La Rioja Alta. De är en av totalt ett 80-tal producenter i staden Haro som är vinstaden i regionen.

La Rioja Alta är en gammal producent som startade år 1890. De är en stor producent, inte bara om vi ser till kvalitet utan också kvantitet och vingårdar. Idag har de omkring 400 hektar med vingårdar. Varav majoriteten är planterade med tempranillo, de odlar också druvorna graciano, garnacha och mazuelo.

La Rioja Alta gör flera olika viner. De görs under olika namn där kombinationen av druvor, hur gamla faten är och typen av ekfat är några av de parametrar som påverkar skillnaden i vinerna. En annan är hur länge de lagrats, här följs dock den standard som används i Rioja;

  • joven (ungt vin),
  • crianza (lagring minst 1 år på ekfat + 1 år på flaska),
  • reserva (lagring minst 1 år på ekfat + 2 år på flaska)
  • gran reserva (lagring minst 2 år på ekfat + 3 år på flaska).

Jag har under sommaren passat på att prova några av deras viner i olika prisklass. Gemensamt för dem alla är hög kvalitet, rena smaker, tät frukt och elegans. Vill du återupptäcka storheten i Rioja är La Rioja Alta en utmärkt utgångspunkt. Utav det 10-tal viner från producenten som finns på bolaget har jag valt ut tre favoriter. Om du är sugen på annan traditionell rioja hittar du också några favoriter från andra producenter.

Rioja Spanien

Rioja Bikaña 2013 reserva, Spanien, 99:-, Nr 70877, Systembolaget beställningssortimentet

För flera år sedan sa en amerikansk vinjournalist till mig, prova producentens billigaste viner. Om det håller upp så kan du prova resten. Detta är rödplonk på riktigt hög nivå som definitivt ger blodad tand. Vinet är gjort på 100% tempranillo och är modernt i stilen för att vara La Rioja Alta men smakmässigt med fötterna i den traditionella stilen.

Om du aldrig druckit Rioja eller glömt hur det ska smaka är detta vinet för dig. Det är fruktdrivet med en ren frukt, fina och tydliga ekfatstoner. I smaken finns mörka plommon, körsbär och röda skogsbär. Frukten kantas av en snygg syra och smak av vanilj, kaffe, peppar och torkade örter. Utmärkt till vardags eller fest!

Enligt uppgift kallas detta vin vissa årgångar för Vina Alberdi reserva, det finns också på bolaget men i årgång 2011 (149:-, Nr 89631). Bägge är klassificerade som reserva och gjorda på 100% tempranillo. Vad som skiljer dem åt förutom årgång har jag inte hittat, men bägge verkar ursprungligen vara gjorda för lokal försäljning i Haro.

Rioja Spanien

Viña Arana 2005 reserva, Spanien, 179:-, Nr 89190, Systembolaget beställningssortimentet

Om du gillar eller är intresserad av prova äldre viner så är Rioja platsen. Trots åldern så uppvisar denna 12-åring fortfarande en ungdomlig och fräsch ton. Låt oss kalla det för lillgammalt! Vinet är gjort på en blend av 90%  tempranillo och 10% och graciano.

Ett finstämt och elegant vin som är ungdomlig i frukten men också har det börjat få komplexitet från lagringen. Vid sidan av körsbär och plommon finns en hint av blommor, kvitten och blodapelsin. Tanninerna är mjuka och ekfatstonerna är tydliga men fint integrerade. I eftersmaken finns ciggarlåda, torkade örter och en frisk jordig ton. Ett vin i en riktigt fin fas, bara att korka upp och njuta.

Rioja Spanien

La Rioja Alta 2009 Gran Reserva 904, Spanien, 429:-, Nr 7462, Systembolaget

La Rioja Alta 890 är flaggskeppet, håll koll efter 2005 som släpps imorgon (1080:-, Nr 99397). Min favorit är dock oftast cuvéen med namnet 904 som brukar ha lite mer balans som ”ung” (dvs när den släpps, ofta ca 8 år gammal). Bägge dessa viner görs endast under de bästa årgångarna. När det kommer till 904:an betyder det att det kommer komma en 2010 och 2011 men ingen 2012, 2013 eller 2014. Vinet görs på en blend om cirka 90% tempranillo och 10% graciano.

Årgång 2009 år kraftfull men på samma gång elegant och komplex. Vinet är fortfarande ungt med solmogen frukt med inslag av körsbär, jordgubbar och mörka bär backat av underliggande röda vinbär och jordgubbar. Frukten balanseras av en rak syra, ekfatstoner  och en tydlig struktur. Tanninerna är silkiga och eftersmaken ekar länge med toner av kaffe, tobak och vanilj. Balansen är fantastisk och det har på samma gång en ungdomlig fräschör som lätt utvecklade toner vilket ger en läcker komplexitet. Detta är vin som ger mig ett stort leende på läpparna, detta är ett vin för vinälskare. Drick nu eller lagra.

Utöver dessa finns det flera andra traditionella riojor som också är väl värda att provas och njutas av, till exempel Vina Tondonia reserva 2005 (279:-, Nr 72643), Rioja Bordón 2006 gran reserva (165:-, Nr 86815) och Faustino I 2005 gran reserva (185:-, Nr 2678) med flera. Läs också mer om viner från denna spanska region i artiklarna nedan.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer