Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fyra grymma höstviner - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Fyra grymma höstviner

Med den annalkande hösten så vaknar min längtan efter lite djupare fylligare smaker, i såväl mat som vin. En favorit på tallriken är ugnsstekt pichana. Till det har jag hittat fyra grymma viner. Röda smakrika viner, med mogen frukt, kryddighet och långt häng. Med denna artikel så välkomnar jag höstens smaker!

Min inställning till hösten är högst ambivalent, den är någon sorts hatkärlek. Vackra höstdagar och en fantastisk färgrikedom samt skogens svampar och bär är fantastika, men sedan finns höstens långa svala fuktiga fingrar som långsamt stryper livet ur sommarens liv och energi och får allt att bli mörkt och trist. Det gröna blir gult, rött och brunt. De ljumma sommarvindarna blir kalla och råa. Då vill jag bara kura ihop mig under en filt framför en öppen eld, få värme och njuta av comfort-food. Jag tänker på ugnsstekt rött kött, grytor, ugnsbakad eller gratinerad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, djupa fylliga såser, gelé på svartavinbär eller rönnbär, smörstekt svamp och inte minst fylliga och smakrika röda eller vita viner.
Förra helgen blev det en första av dessa höstens rätter, ugnsstekt hängmörad pichana med potatisgratäng på mandelpotatis och några glas med röd fermenterad druvjuice. När jag väl skulle välja ut mina viner och stod där med nosen djupt inne i vinskåpet, så insåg jag att detta behöver fyllas på! Jag hittade dock några undanstoppade godbitar och ytterligare några i minnet som jag hunnit prova under höstens första vinprovningar. Totalt ger jag dig fyra grymma röda vintips inför höstens maträtter.

Nötkött styckdetalj

Pichana med potatisgratäng gjord på mandelpotatis

Under våren och sommaren har jag festat på griskött och lamm, men nu, när hösten knackar på dörren vill jag har kraftigare saker. Som jag skrev ovan blev det hängmörad pichana. Det är en sydamerikansk styckdetalj av nötkött, med mycket smak tack vare sin fettkappa. Picanha är en styckdetalj från det Brasilianska köket som i Sverige heter rostlock med kappa. Pichanan är dock i regel styckad lite annorlunda än sin svenska kusin. Till detta gjorde jag en mustig rödvinssås och en fantastisk potatisgratäng på mandelpotatis, mitt recept på potatisgratäng med mandelpotatis hittar du här.
Potatisgratäng med mandelpotatis
När det kommer till köttet är mitt tips är att göra så lite med det som möjligt. Jag kryddar det med salt och svartpeppar samt någon torkad ört såsom timjan eller rosmarin. Därefter låter jag det stå och torrmarinera under tiden det uppnår rumstemperatur. Sedan bryner jag det på hög temperatur i smör. Börja med att bryna det med fettet nedåt, när det börjar blir krispigt så bryner du köttet runt om. Ställ sedan in det i ugnen på 150 grader. Jag vill ha mitt kött rött, då är innertemperaturen kring 55 grader, då är det perfekt för mig. För att få det perfekt använder jag alltid stektermometer! Låt den därefter stå och vila i ca 10 minuter innan du skär upp den, och när du skär upp den skär den emot fibrerna så det inte blir segt!

Fyra grymma höstviner

Bra mat blir bättre med vin och mitt tips är att låta vinet spela huvudrollen. Det du vill ha är ett smakrikt och riktigt bra vin, som något av dessa. Några av dem hittar du redan nu och ett par av dem kommer under september månad, antingen i beställningssortimentet eller i små sortiment. Oavsett vilket, se till att komma över några flaskor.

Rött vin PortugalQuinta do Côtto Grande Escolha, 2017, Douro, Portugal, 499:-, Nr 52912, Systembolaget beställningssortimentet

Quinta do Côtto är en av de mest klassiska producenterna från Douro när det kommmer till torra röda viner. Grande Escolha 2017 visar var skåpet ska stå! Det är ett ungt vin med hög energi och härlig intensitet och en riktigt fin fräschör. I smaken finns mörka frukter och bär såsom körsbär och plommon men också skogsbär. Fruktigheten kantas av av en fin blommighet och vilda örter samt en hint av fräsch jord samt ekfatskryddor. Det har tydliga fylliga tanniner och fin struktur. Eftersmaken är lång och lite kryddig med inslag av kaffe och choklad samt svartpeppar. 
Drick idag till mat eller spara inför framtiden, det kommer utvecklas riktigt fint. Detta är ett vin som verkligen visar varför Douro är ett av Portugals främsta vinområden.

Rött vin ArgentinaA Lisa Bodega Noemia, 2020, Argentina, 189 :-, Nr 95527, Systembolaget

Detta är ett maffigt vin gjort på 90% malbec, 9% merlot och 1% petit verdot. Kraftfullt, smakrikt och saftigt men också strukturerat och fräscht. I smaken finns mörk och röd frukt med toner av mörka plommon, björnbär, blåbär och röda saftiga körsbär. Tanninerna är markerade men lite gryniga, ekfaten tydliga men balanserade och eftersmaken är lång och härlig. 
Namnet skulle kunna översättas som en Lisa för gomseglen eller själen vilkket stämmer väl in på vinet i sig. Det här är riktigt bra, kraftfullt, smakrikt och charmigt.

Rött vin AustralienPenfolds Bin 407 cabernet sauvignon 2019, South Australia, Australien, 499:-, Nr 94167, Systembolaget beställningssortimentet (släpps den 14/9)

Jag är svag för australiensik cabernet sauvignon och årgång 2019 med denna druva är något i hästväg. Frukten är intensiv, läcker och ytterst charmig. Som ungt sitter detta perfekt till en köttbit. Vinet är späckat med mörk frukt och mörka bär. Här finns svarta vinbär, mörka solmogna plommon och en härlig fräschör som minner om blodapelsin och rabarber. Frukten backas upp av lätta ekfatskryddor, aromatisk örter och en riktigt fin struktur. Eftersmaken är låg och kryddig. Det är knappt att du behöver en rödvinssås, vinet ger den dimensionen i sig.
Nya världen när den är som bäst, intensiv, fräsch och inbjudande. Ge mig minst ett glas till! Det är också ett vin som kommer att utveckla mer komplexitet med tiden om du väljer att lagra det.

Rött vin Bordeaux FrankrikeChateau de Chambrun 2016, Lalande der Pomerol, Bordeaux, Frankrike, 419:-, Nr 52263, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är en snygg ung bordeaux från den högra stranden. Det är stringent, balanserat och elegant. Det finns en tydlig merlotkaraktär uppbackad av cabernet sauvigon och franc, tanninena är sammetslena, frukten inbjudande och i avslutet finns en lätt aromatiskt örtig ton.  Det är fortfarande ungt och det är ett vin som gillar mat men det är också ett vin som du kan lagra i många år framåt. 
Årgång 2016 och är riktigt bra, 2018 kommer i slutet av september och denna är ännu bättre som ung. Det är en årgång som jag talat mig varm för och årgång 2018 är ett vin som visar varför, mycket bra och tillgängligt redan nu. Det kommer kosta 325:-, Nr 93873 när det släpps den 28/8.
Med det säger jag skål och välkomnar hösten!
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer