- Magnus Reuterdahl
Finns det bra billiga viner?
Finns det bra billiga viner?
När jag pratar vin med vänner, kollegor eller flyktigt bekanta får jag ofta frågan: Finns det bra billiga viner? Det gör det. Bland de billigare vinerna får du dock leta lite mer för att hitta viner som har ett eget uttryck och identitet, viner som kan berätta om varifrån de kommer och på vilka druvor de är gjorda.
Det är kul att prata om vin. Trots allt cirkulerar en stor del av mitt liv kring jästa druvor. Sittande på ett flyg till Portugal häromdagen satt jag och pratade med en person i sätet bredvid. Där och då fick jag åter frågan: Du provar uppenbarligen många viner, hur är det, finns det några billiga bra viner på bolaget? Det snabba svaret var ja, varpå följdfrågan kom som ett brev på posten: Vilka då?
Vad som är ett billigt vin är dock inte helt lätt att avgöra, vi har alla olika syn på detta. För många är ett billigt vin lika med ett vin under 100 kronor. För vissa under hundringen och för andra ett högre pris. Vad gäller min sätesgranne menade hen ett vin för omkring 85 kronor eller billigare.
Det där med vad som anses billigt och dyrt vin är någon som slår mig då och då. När jag började dricka vin i början av 1990-talet låg brytpunkten mellan dyra och billiga viner för de flesta jag kände omkring 100-lappen. Nu 25 år senare ligger denna gräns fortfarande kvar där, trots att löner och priser i övrigt har ökat en hel del sedan dess.
Detsamma gäller priser på krogen. År 1992 var jag krogmyndig. Om vi tar en stor stark som någon form av prisindex så känns det snarast som att priserna gått ned. Som jag minns det var det svårt att hitta en stor stark under 50 kronor på krogen i början av 1990-talet, åtminstone i Jönköping där jag växte upp. När jag började studera vid Stockholms Universitet i slutet av 1990-talet betalde jag sällan mer än 39:- för en stor stark och letade jag var det inte svårt att hitta ställen som sålde densamma för 29 kronor (studentpubarna exkluderade, de var ännu billigare). Trots detta svor alla hur dyrt det blivit på krogen, jag tyckte det var förhållandevis billigt. Även idag hittar jag ofta öl motsvarande en stor stark för kring 39-49 kronor, dvs lägre än under det tidiga 90-talet.

Det ska dock sägas att jag sällan köper en stor stark idag. Jag dricker företrädesvis vin, blir det en öl så köper jag oftast ett från något lokalt mikrobryggeri.
Tillbaka till frågan ovan. Jag ska inte säga att jag har några mängder med viner under 100-lappen hemma hos mig. Det blir ännu färre om vi tittar på viner under 85 kronor. Det finns dock några undantag. Ett av dessa är ett av mina husvin. Jag har dock noterat att det blir allt svårare att få tag i, tyvärr.
Periquita original 2015, Jose Maria da Fonseca, Setubal, Portugal, 69:-, Nr 2574, Systembolaget
Periquita är ett historiskt vin och ett historiskt bra vin. Det började produceras innan 1850 och finns fortfarande kvar. Det är ett av de där vinerna som aldrig sviker och som passar de flesta rödvinstillfällena.
I vinet finns en ren kraftfull mörk frukt och riktigt fin syra. Det finns inget påklistrat, inget fejkat, inget onödigt. Det är bara gott och fräscht. I smaken finns svarta vinbär, mogna plommon och körsbär och lite torkade örter i avslutet. Det är ett vin för vardagen som passar utmärkt till burgaren, till carbonaran eller pizzan.
Prisvärdhet är ett svårt begrepp men ett vin som kostar 69 kronor, är gott, balanserat och har fin fräschör är svårt att inte kalla prisvärt. Ibland vill man ha något enkelt, rakt och okomplicerat, det är då jag knäcker en Periquita.
Periquita original vs Periquita reserva
Min känsla av att Periquita reserva (Nr 2560, 95 kronor) på senare tid har börjat ta över Periquita originals plats på bolagshyllorna visar sig vara sann. Reservan finns idag i 349 butiker att jämföra med originalet som finns i blott 51 butiker.
Reservan är inget dåligt vin men jag tycker att den har lite för mycket ekfatsmak och därmed tappar den såväl balansen och fräschören i den vanliga Periquita.
Producenten Jose Maria da Fonseca är kanske mest kända för sina söta viner, med all rätt. De är fantastiska. När julen börjar närma sig är deras moscatel Alambre ett mycket bra val. Periquita är dock i sin enkelhet ett vin värt att lyfts fram. Ett perfekt vardagsvin, i den mest positiva bemärkelsen så vill du köpa ett billigt i vin år så är Periquita original mitt tips.
I Portugal kommer jag njuta Periquita och många andra fantastiska portugisiska viner.
Skål!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus