Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ett gäng sköna viner från södra Rhône - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Ett gäng sköna viner från södra Rhône

Ännu stundar många härliga sensommarkvällar innan höstens mörker kommer. Detta till trots har suget efter röda viner börjat återkomma mer och mer såsom det ofta gör efter semestern. Under denna period av året tycker jag det är perfekt med viner från södra Rhône, viner som minner om sommar och påminner om hösten. Jag har börjat fylla min källare, har du? Nedan hittar du en bra Rhôneblandning!

För mig hör Rhônes viner till sensommaren och hösten. Rhône delas i regel upp i den södra och norra delen. Så här under sensommaren är det främst vinerna från den södra delen jag traktar. De röda vinerna därifrån har smak som minner om skogens bär, massor med smak av färska örter och blommor samt en liten hint av bärsötma. De vita vinerna är fruktiga, runda och inbjudande och ofta en lite blommig ton och ett stänk av stensälta. Oavsett om du väljer rött eller vitt så är de viner som passar bra med säsongens mat. Jag älskar också vinerna från norra Rhône, de har ofta lite mer stringens och peppartoner. De passar utmärkt när vi kommer in i senhöstens matsäsong.

Vingård Rhone

Utifrån det har jag letat upp en kvartett av viner från södra Rhône som kommer passa utmärkt för säsongen och som sätter ett leende på mina läppar!

En gäng viner från södra Rhône för sensommaren

Jag börjar med ett vitt vin som jag ofta har några flaskor hemma av, även under andra årstider. Vinet kommer från E. Guigal som är en klassisk producent i Rhônedalen. De gör viner i flera av vinområdena i Rhônedalen och har gjort det under lång tid. E. Guigal har också viner i många olika prisklasser så du kan hitta bra viner för såväl vardag, fest som för lagring. Just detta vin är gjort på en blend av framförallt viognier samt mindre mängder roussanne, marsanne, clairette, bourboulenc och grenache blanc. Det är ett klassiskt vitt vin från Côtes du Rhône.

Rhoneblandning

Blanc Cotes du Rhône 2018 E Guigal, Frankrike, 125:-, Nr 71947, Systembolaget

Detta är ett allsidigt vitt vin som passar utmärkt till stekt, grillad eller rökt fisk, till kyckling eller fläskkött samt till grillade rotfrukter. Det är ett vin med relativ låg syra och en fin fruktighet. I smaken finns inslag av gula frukter som päron och persika kantade av en fin blommig ton som drar åt kaprifol. Eftersmaken är lite kryddig och har ett stänk av stensälta som hjälper till att ge vinet fräschör.

Ett utmärkt vin att ha tillgängligt till höstens rätter, dock kanske mer av ett matvin än ett sällskapsvin.

När det kommer till röda viner från den södra delen av Rhone så är Domaine Santa Duc en riktigt bra producent. Från dem har jag plockat ett rött vin gjort på en klassisk Côtes du Rhône blend på druvorna grenache, syrah och cinsault. Den dominerande druvan i just detta vin är grenache.

Såhär under sensommaren och den tidiga hösten börjar mitt begär för röda viner växa sig allt starkare så efter vitt vänder vi oss mot rött.

Rhoneblandning

Santa duc Cotes du Rhône les vielles vignes 2017, Frankrike, 124:-, nr 73018, Systembolaget

Vielles vignes betyder gamla stockar, i detta fall är de över 40 år gamla och vinet är biodynamiskt certifierat. Det är ett generöst vin med härlig fruktighet med smak av röda och blå skogsbär, en hint av viol och örter. Vinet har fin struktur, bra längd och i eftersmaken finns en fin lakritston och smak av svartpeppar. Ett vin som fungerar lika bra till grilläventyr som grytor. Köttet får gärna vara nöt eller vilt.

Även detta är ett riktigt bra vin att ha hemma, det passar till mycket av höstens mat och ger påminnelse om såväl sommarens varma dagar som den kommande höstens svalare dagar.

En annan favoritproducent i de södra delarna av Rhône är Domaine Montirius. Ett familjeägt vineri som arbetar biodynamiskt och gör viner med en härlig fräschör. Det aktuella vinet är gjort på en blend av grenache och syrah. Vacqueyras är en appellation som tidigare ingick i Côtes du Rhône men som sedan 1990 blev ett eget område och är granne med bland andra Gigondas och Chateauneuf-du-Pape.

Rhoneblandning

Montirius Vacqueyras garrigues 2018, Frankrike, 198:-, Nr 91332, Systembolaget

Detta är ett elegant vin med ett fruktigt anslag och en kryddig finish. I frukten hittar vi skogshallon, björnbär, solmogna plommon kantade av en blommig ton med inslag av viol. I avslutet finns en hel bukett av garrigue, dvs örter från området med toner av timjan, rosmarin och färska lagerblad. Det är ett vin som passar utmärkt till ugnsgrillat lamm- eller fläskkött eller till ost och chark. 

Montirius Vacqueyras garrigues är fylligt och fräscht på samma gång, det har en insmickrande örtig ton och härlig fruktighet, ett perfekt vin för säsongen.

Om du vill ha ett lite kraftfullare vin så kommer det från grannappellationen Chateauneuf-du-Pape, den nya påvens slott. Vinet kommer från årgång 2016 som är en riktigt bra årgång i södra Rhône. I vinet finns fyra av de 13 druvor som är tillåtna i appellationen: grenache, syrah, mouvèdre och cinsault, vinet är ekologiskt certifierat.

Rhoneblandning

Chateauneuf-du-Pape La Nerthe 2016, Frankrike, 479:-, Nr 90319, Systembolaget

Chateauneuf-du-Pape kan vara stora och lite bulkiga, detta är stort, kraftfullt men inte bulkigt. Här finns såväl fräschör som komplexitet. I den fas vinet befinner sig i nu kan det kallas fräscht och flörtigt. Det går att lagra det men jag väljer dock att dricka detta ungt. Jag gillar den unga pigga frukten i kombination med vinets kralligare bakomliggande struktur. Här finns  smak av röda och svarta vinbär, mogna körsbär och kryddighet med inslag av såväl örter, ekfatskryddor och peppartoner. Eftersmaken är lång och har en ton av anis, läder och tobak. Servera till en rejäl grillad köttbit, låt detta och vinet spela huvudrollen.

Möt hösten med viner från Rhône!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer