Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Etna, vinstock
Skriven av Magnus Reuterdahl

Etnavin, vin från en vulkan

Etnavin, vin från en vulkan. Under sommarens heta månader är det perfekt att korka upp ett rött, vitt eller rosa vin från vulkanen Etna. De röda vinerna är smakrika med solmogen frukt och härlig fräschör, de vita vinerna krispiga med en stenrökig salinitet och de rosa vinerna har en härlig energi och fin fruktighet.

Etna i fokus, vin från en vulkan!

Att säga att Etna är hett handlar inte bara en ordlek utifrån vulkanens innehåll, på dess sluttningar odlas druvor som är grunden för några av Siciliens och Italiens bästa och mest spännande viner. Det handlar om viner från en aktiv vulkan, det ger området speciella förutsättningar. Värmen kommer såväl inifrån vulkanen som från solen ovanifrån, detta ger frukten möjlighet att få en härlig mognad. Att vingårdarna ligger uppe på bergets sidor på 400-1000 meters höjd och är nära havet gör att vinerna får en härlig fräschör.

En annan speciell förutsättning på Etna är att jordmånen kontinuerligt förnyas och förändras genom vulkanens utbrott. Detta är dock inte alltid en välsignelse, det kan dock också vara en förbannelse. Häftigare utbrott kan ibland förstöra vingårdarna.

Etna Sicilien
Vingård skadad av ett av Etnas många mindre utbrott.

Nästa viktiga ingrediens är druvorna. För mig handlar Etna framförallt om nerello mascalese och nerello cappuccio för rött vin och carricante och catarratto bianco för vitt vin. Det är dock långt från de enda druvorna som odlas på bergets sluttningar. En druva med hög potential är druvan alicante (garnacha tinta/grenache). Den odlas dock bara i mindre mängder och används mest tillsammans med andra druvor. Guidio Coffa gör ett strålande vin på druvan, om du får tag i det.

Etna i fokus! Producenterna

Det har odlats vin på Etna sedan urminnes tider. Under en stor del av 1900-talet var dock vinerna oftast förhållandevis enkla eller används till bukvinsproduktion. På 1980- och 90-talet händer det något. Cavaliere Giuseppe Benanti var en apotekare som ville skapa något mer ur familjens vingårdar än enkla bordsviner, viner som han mindes att hans farfar gjort.

År 1988 satte han Etna på vinkartan när han skapade Tenuta di Castiglione, numera Benanti Viticoltori S.p.A. Vinerna producerades med vinmakaren Salvio Foti och 1990 släpptes de första officiella vinerna. Resten är så att säga historia. Det moderna Etna var här, med viner som verkligen fångar bergets terroir och potential.

Familjen Benanti följdes snabbt av ett antal andra fantastiska vinproducenter som Andrea Franchetti, Biondi-familjerna, Calabretta-familjerna, Alberto Graci och Frank Cornelissen vilka alla hjälpte till att utveckla regionens viner åt olika håll.

Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår - 2020

300 producenter, 1000 hektar

Det som framförallt har hänt är att fler och fler har blivit vinproducenter snarare än vinodlare. Idag finns det omkring 300 producenter på berget fördelade på de drygt 1000 hektar som utgör Etna DOC. Några provade att göra viner på ett nytt sätt, med andra druvor eller genom att plantera vingårdarna på icke-traditionella sätt, ett sådant exempel är Planeta. Andra följde i Frank Cornelissen spår och började producera naturviner. En av de senare utvecklingarna är mer vingårdspecifika viner, kallade contrada vilket kan jämföras med en single vinyard eller en cru.

Röda viner är vanligast och motsvarar cirka 55% av produktionen, 31% är vitt vin, 9% rosé och 5% mousserande viner. Här finns massor att upptäcka och njuta av.

Etna i fokus! Vinerna

Detta är några av de vinerna som jag tycker är bra representanter för olika stilar av Etnavin som går att finna i Systembolagets sortiment. Här finns två av Benantis viner, ett fantastiskt rosé från Tornatore, ett vin från Donnafugata som är gamla i gemet men nya på berget och en blandlåda från utmärkta producenten Pietradolce, där det dels finns viner med några års ålder och vin från contradalägen.

Rött vin ItalienBenanti Etna Rosso 2019, Etna, Sicilien, 199:-, Nr 74874, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på ca 80-85% nerello mascalese och 15-20% nerello cappuccio. Detta är en bra utgångspunkt för hur en Etna rosso ska smaka.

Doften är förförisk och syran är precis. I smaken finns röda lite syrliga frukter och bär, bland annat körsbär och tranbär. Vinet har en riktigt snygg struktur med en hint av ekfat, lätta men fasta tanniner och en lång eftersmak med örter, kryddor och en stenig sälta. Detta till enkel tomatpasta, caponata eller grillat ljut kött är helt fantastiskt.

Vitt vin ItalienBenanti Etna Bianco 2020, Etna, Sicilien, 199:-, Nr 92701, Systembolaget

Vinet är gjort på druvan carricante. Det är en utmärkt utgångspunkt för vita viner från Etna.

Vinet är härligt friskt, har lite kropp och riktigt fin energi. I smaken finns solmogen citrus, gröna äpplen och vita vinbär kantat av vilda örter samt en liten jästton. Vinet har en snygg struktur, härlig längd och i avslutet finns en fin kryddighet och framförallt en tydlig saliniteten som drar igång saliveringen på allvar. Det här riktigt gott och utmärkt till skaldjur, grillad fisk eller lättare pastarätter.

Rosévin ItalienTornatore Etna rosato 2019, Etna, Sicilien, Nr 93592, 169:-, Systembolaget

Detta är ett riktigt grymt rosévin gjort på 100% nerrello mascalese.

Vinet är en riktig charmör med en härlig friskhet i centrum och en fin djup fruktighet. I smaken finns rödfruktiga toner med inslag av jordgubbar, hallon, körsbär, citrus samt persika. Avslutet är långt med en blommig örtighet samt stensälta. Detta är ett vin som kommer bli svårt att motstå i sommarvärmen.

Rött vin ItalienDonnafugata Dea Vulcano Etna Rosso 2018, Etna, Sicilien, Nr 54944, 199:-, Systembolaget

Donnafugata är en nykomling på berget och gör majortiteten av sina viner på den västra sidan av Sicilien kring Marsala. Dea Volcano är dock från Etna och gjord på nerello mascalese toppat med lite cappuccio.

Här finns en röd ren frukt med inslag av syrliga körsbär, tranbär, röda vinbär och hallon kantat av blommiga örter med ett drag av rosenblad samt en liten hint av lingonbeska. Vinet har en riktigt fin struktur med snygga lite sandiga tanniner och ett långt avslut. Elegant, charmig och mycket lättsippad.

Rött vin ItalienPietradolce vinlåda (3 viner), Etna, Sicilien, Nr 76403, 1026:-, Systembolaget beställningssortimentet

I lådan finns en flaska av vardera vin: Pietradolce Etna Rosso 2020, Pietradolce Archineri Etna Rosso 2017 och Pietradolce Rampante Etna Rosso 2017. Alla vinerna är gjorda på druvan nerello mascalese.

Etna Rosso 2020 är ett ungt friskt rödvin. I smaken finns solmogna röda bär och plommon, mjuka tanniner och frisk lång eftersmak. Archineri Etna Rosso 2017. Druvorna kommer från tre olika contradas. Vinet är frisk och fräscht, har en fin koncentrerad frukt och en härlig längd. Det här fin struktur med lite finkorninga tanniner. I smaken finns körsbär, tranbär och mörka plommon, blommiga örter och en härlig stensälta som bygger på fräschören. Rampante Etna Rosso 2017 kommer från contradan Rampante. Vinet är friskt, komplext och elegant. Det har en fin struktur med ekfatskaraktär och tanniner med visst grepp. I smaken finns röda och mörka körsbär, jordgubbar, tranbär och örter samt en stenig jordighet. Avslutet är långt eftersmak och har en stening salinitet.

Vinerna från Etna har en särskild energi och en härlig lite karg fräschör kombinerat med solmogen frukt. Det är viner som passar till myckjet av sommarens mat, oavsett om den är enklare, på grillfesten eller ett finare kalas. Prova vin från Etna i sommar!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Etna i fokus! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer