- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Siciliens förändring
Siciliens förändring

Siciliens förändring
DinVinguide.se har varit på sedvanlig årlig spaning på Sicilien. Varje år genomförs en anteprima. En anteprima är en
Siciliens förändring
Som sagt mycket har hänt under tusentals år på Sicilien även så med vinerna. Under senare år under modern tid utvecklades den sicilianska
Siciliens viner idag
De flesta tänker nog på fullmatade röda viner när Siciliens namn nämns. Den riktigt gamla generationen kanske tänker på det söta eller halvtorra marsalavinet. Men jag kan nästan vara säker på att det inte så många som tänker på vita viner när det gäller Siciliens vinskatter. Men faktum är att under senaste åren då jag besökt Siciliens anteprima så är det de vita vinerna som imponerat mest. Detta kan tyckas märkligt med tanke på det varma klimatet. Men vinmakarna har lång erfarenhet med klimatet och hettan och använder druvtyper som fungerar här. Många gånger väljer man växtplatser på hög höjd för att få svalka under framförallt nätterna. Svalkan under nätterna skapar den välbehövliga syran i vinerna så att de blir balanserade. Solen och värmen finns ju redan på plats. Vidare har många även övergivit tanken på att skapa fullmatade och koncentrerade viner med massor med fatlagring. Denna trend med mer moderna viner är tydlig för de mest kvalitetsmedvetna vinproducenterna.
De flesta som är intresserade av vin känner väl säkert till Etnas vinrevolution. Druvor som den blå nerello mascalese och den gröna druvan carricante gör idag viner av världsklass. För er som ännu inte upptäckt Etnas fantastiska viner så har ni något riktigt spännande att se fram emot. Men det är inte bara de vita vinerna på vulkanen Etna som kan exaltera en vinkännare utan hela ön har vita viner av klass. Givetvis är merparten av vinutbudet rött och även det av hög klass bara man väljer rätt producent. Men ett varningens finger måste ändå dock höjas då det fortfarande finns en hel del bulkviner i produktion så allt är inte av världsklass. Så rådet är, var noggrann med producenten och inte bara ursprunget.
Ska ni ha någon lärdom eller synpunkt från att ha läst denna artikel så är det prova gärna på de vita vinerna från Sicilien. De är inte särskilt dyra men många är väldigt bra tycker jag. Jag önskar er en trevlig upptäcktsfärd bland Siciliens viner.
Anders Levander
Sicilien är en exotisk ö som har en fantastisk mångfald både vad gäller vin och natur. Vinarealen uppgår till omkring 100.000 hektar vilket är lika stort som exempelvis Tysklands och Sydafrikas vinarealer. Här finner du allt, vitt, rosé, rött och sött. Det är en härlig vinskatt ön har och nu har kvaliteten höjts väsentligt under senare år. Från att tidigare varit mer inriktad på kvantitet har nu även kvalitet blivit en ledstjärna. Idag har ön många viner gjorda på ursprungliga druvsorter som håller världsklass. Priserna har dock inte stigit lika fort som kvaliteten så det finns en hel del spännande att hitta här.
Sicilien är bergigt och har många odlingsplatser på hög höjd. Samt rikligt med vind som kyler ner under nätterna. Nätterna kan vara rejält svala med nästan frost. Dessa temperaturväxlingar är en av orsakerna till att man kan skapa så komplexa viner på denna varma växtplats. Vidare har den yngre generationen lärt sig hur man kan göra moderna vita viner trots de många soltimmarna Sicilien har. Man har 2 500 soltimmar att exempelvis jämföra med Languedocs 1 800 – 2 000. Den yngre generationen vinmakare har även lärt sig vikten av noggrannhet och hygien i vinkällaren för att kunna göra kvalitetsviner. Samt att de trista koncentrerade och extraherade vinerna med för mycket ekfatslagring börjar fasas ut mer och mer. Sicilien som vinland har stora förutsättningar att skapa kvalitetsviner i framtiden och då kanske framförallt vita viner. Dock är öns röda viner mer kända idag.
Druva
Nerello mascalese

Siciliens förändring
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!