Svenska flaggan
tomte vin
Skriven av Magnus Reuterdahl

Drycker att beställa inför julhelgerna

Drycker att beställa inför julhelgerna. Har du inte redan beställt dina favoriter så börjat det bli bråttom, åtminstone om du vill ha dem till måltiderna under julafton, juldagen och annandagen. Tänk på att Systembolaget vanligen har en leveranstid om 4-8 arbetsdagar, men så här under storhelger kan det ta längre tid. Oavsett detta har jag några tips på guldkorn i beställningssortimentet som funkar utmärkt till julen och till nyårsfestligheterna.

Julmat är festmat och det bör också återspeglas i dryckerna till denna. Många nöjer sig med eller älskar sitt julöl, julmust eller sin mumma men jag dricker hellre vin. Sanningen att säga kommer det nog också slinka ned en eller annan julöl framför brasan och en julsnaps eller två till maten, om inte annat för att hålla magen lugn och fin samt för at det är gott.

Julsnaps

Till julbordet och till helgens andra matkalas tycker jag det är kul att plocka fram något som står ut lite extra och dela upplevelsen med andra. Det är kul att plocka fram något som är gott, festligt och kankse lite annorlunda men som fortfarande har en klassisk profil. Detta då de jag umgås med på julen inte nödvändigtvis är julnördar.

Dekorationer

De viner som jag har hittat i år är lika mycket en julklapp till dig själv som till de som du avnjuter julhelgen med. Viner som är lite som julklappar, eller chokladägg av ett viss märke, de är spännande, överraskande och ett vin, se det som allt i ett.

Bubbel

Mousserande vin TysklandAllt som bubblar är inte champagne, allt från Mosel är inte traditionellt tysk riesling, en del är bubblande kul som denna pet nat. Producenten heter FIO och är ett samarbetsprojekt mellan Philipp Kettern från Mosel samt Dirk och Daniel Niepoort från Douro i Portugal. Kan det bli annat än bra?

Vinet är gjort på riesling. En del av vinet har legat 2 år på ekfat och en del lika länge på ståltank. Vinet buteljeras sedan med den fortfarande aktiva jästen och vinet får jäsa färdigt på flaskan och får då också sina bubblor. Metoden kallas pétillant naturel vilket ofta förkortats till pet nat, ibland kallas metoden också för ancestral.

Piu Piu Petnat, Mosel, Tyskland, 249:-, Nr 70668, Systembolaget beställningssortimentet

Det här är ett riktigt fräscht vin med hög syra och fina små bubblor. I smaken finns massor med citrustoner, gröna äpplen och en fin kryddighet. Det har bra struktur och lite jästiga toner som drar mot kex. I avslutet finns en pigg örtighet som går mot det aromatiska. Det är ett vin som smakar riesling, som har den karakteristiskt höga moselsyran, är helt torrt och som drar igång saliveringen.

Det är störtskönt!

 

Vita viner

Från bubbel till vitt. Jag har hittat ett som är rent och fräscht och ett som har lite mer sammansatt smak, kraft och ålder. Det första funkar utmärkt till skaldjur och grillad fisk. Det andra till lite kraftigare och smakrikare mat, till exempel kyckling eller ljust kött. Bägge fungerar bra till vegetariska alternativ.

Vitt vin Vinho Verde PortugalDet första vinet kommer från Portugals nordligaste vinregion Vinho Verde och är en nykomling i regionen, med ett långt track record i Alentejo under namnet Herdade do Esporão. De köpte nyligen upp utmärkta Quinta do Ameal i Vinho Verde, vars viner också rekommenderas med varm hand, men gör också detta vin som är riktigt gastronomiskt och något av ett fynd! Vinet är gjort på druvorna loureiro, avesso och alvarinho.

Bico Amarelo 2020, Vinho Verde, Portugal, 99:-, Nr 53678, Systembolaget beställningssortimentet

Amarelo är ett smakrikt, charmigt vin med en härlig fräschör. Det är enkelt och okomplicerat och träffar precis rätt. I smaken finns citrusfrukter och exotisk frukt som drar ut i en fin grapebeska. Vinet har fin volym, smak av aromatiska örter, en härlig längd och bra struktur. Det är ett vin som minner om varma sommarkvällar och som anpassar sig utmärkt till det mesta som kommer ur havet.

Bico Amarelo är ett vin som kommer få dig att småle och vilja ha en klunk till!

Savoie vitt vinFrån Portugal rör jag mig norrut till Savoie och de franska alperna. I våras provade jag en del viner från denna region som du kan läsa mer om här. Ett vin från dessa provningar har blivit något av en husfavorit hemma hos mig. Det kommer från Domaine Dupasquier är gjort på druvan altesse och har lite ålder.

DOMAINE DUPASQUIER MARESTEL 2014, SAVOIE, FRANKRIKE, 249:-, NR 51933, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

Detta är ett komplext vin med mognadstoner och fin fräschör. I smaken finns mogna stenfrukter, exotisk frukt och mandel som ackompanjeras av en touch av smörstekta champinjoner. Det är ett gastronomiskt vin som passar utmärkt till stekt eller grillad fisk, till grillad kyckling, smörstekt Karl-Johan eller till ugnsbakad Mont D’or med chark. Vinet bör gå bra att lagra i ytterligare 5-10 år till med en fin utveckling.

Detta är ett vin som ger såväl njutning som tid för kontemplation.

Röda viner

Rött vin SerbienNyligen var jag på en provning med viner från Balkan och när min blick gick över flaskorna fick igenkänningen av en av dem mitt hjärta att slå ett extra slag. Innan coronan besökte jag Serbien. Detta besök fick mig att bli förälskad i den blå druvan prokupac och ett av de bästa vinerna jag provade då var Vino Budimirs Boje Lila VV 2009. Det var detta vin som jag nu såg, dock i en ny årgång, 2012. Låt mig säga så här – jag blev inte besviken. Läs mer om Serbien och dess viner här.

Vino Budimirs Boje Lila 2012, Serbien, 225:-, Nr 54704, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på 100% prokupac. Det är en druva som ger viner som skulle kunna beskrivas ha en del gemensamt med såväl pinot noir, blaufränkisch och syrah i smaken. Vinet är fruktigt, charmigt och lite lätt rustikt men med en fin komplexitet och viss elegans i avslutet. I smaken finns mörka skogsbär, körsbär, jordgubbar och en lätt parfymerad blommighet. Vinet har en bra struktur, en snyggt balanserad fatighet och lång lite kryddig eftersmak. Detta är ett vin för steken, för det grillade köttet, för korvarna och för lammet.

En personlig favorit som visar potentialen hos druvan prokupac och hos serbiska viner.

Från Serbien till Norge, eller rättare sagt en norsk vinmakare tillika frontman i metalbandet Satyricon, Sigurd Wongraven. Vid sidan av tunga riff och progressiv mörk metall så har han utmärkt fingertoppskänsla när det kommer till att blanda ihop viner. Ett av de viner han gör är blandning på nebbiolo från Barolo och Barbaresco samt barbera från Asti.

Rött vin Italien PiemonteWongraven Alleanza Piemonte Rosso 2019, Piemonte, Italien, 129:-, Nr 76380, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett druvrent vin med en härlig energi och riktigt snygg frukt. Det är ett vin som har med komplexiteten och fräschören från Piemonte och fruktigheten från Asti, det är också ett vin som passar det mesta på julbordet men också till pastan under mellandagarna och till pizzan på nyårsdagen. Det är ett vin för såväl vardag som fest!

Detta är ett vin där den rena frukten står i fokus. I smaken finns röda körsbär, hallon, röda vinbär och lätt florala örtiga aromer med klassiska toner av viol och rosor. Det har en snygg struktur, fina tanniner och en härligt lång eftersmak med en liten hint av lakrits. Det är ett charmigt vin som är perfekt att ha hemma för de flesta tillfällen!

I förra veckan överöste jag er med tips om fortifierade viner, så när det kommer till dessa hänvisar jag er hit. Se till att läsa den artikeln och beställa hem lite goda strakviner, om du inte redan gjort det!
Magnus Reuterdahl
Bild från DinVinGuide

Drycker att beställa inför julhelgerna – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer