Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sauvignon blanc
Skriven av Magnus Reuterdahl

Det är dags för en renässans för vit bordeaux!

När vi pratar Bordeaux handlar det oftast om röda viner och de största och mest kända slotten. Namn som chateau Margaux, Lafite, Mouton Rothschild, Latour och Haut Brion är de mest exklusiva. Detta är dyra viner som de flesta av oss aldrig har råd att köpa eller får möjlighet att prova...

Vissa viner har man inte råd med, andra har man inte råd att missa. Härom veckan var jag på Rolf’s kök, de har inte bara grym mat de har också en stor och intressant vinlista. Det var i den som mina ögon fastnade på ett vin från chateau Mouton Rothschild. Normalt sätt en vinproducent som ligger långt utanför min budget. Detta var dock vitt och i en mer lagom prisnivå för mig.

Varje gång jag dricker vit bordeaux påminns jag om att detta borde jag göra oftare, mycket oftare. De har en härlig fräschör och är som gjorda för mat. Just detta är riktigt bra och bör provas om tillfälle ges.

Vit bordeaux

Vit bordeaux är lite bortglömt, överskuggat av sina röda och söta syskon. De vita vinerna är dock väl värda en renässans. Det är viner som passar vår tid, de ofta rena och fräscha, har en fin syra och förhållandevis låg alkohol.

Vit bordeaux är perfekt att ha hemma då det är riktiga matviner, särskilt om du gillar fisk. De passar också bra till skaldjur och rätter med ljust kött. I Sverige hittar vi dem oftast på restaurang, men ingen regel utan undantag, jag lyckades hitta ett par riktigt bra pavor på bolaget, se nedan.

Så sent som på 1950-talet utgjordes omkring häften av vinodlingarna i Bordeaux av gröna druvor, idag är det lite drygt 10 %. Tiderna förändras. Vinerna är oftast gjorda på en blend på druvorna sémillon och sauvignon blanc, men några använder också druvorna muscadelle och sauvignon gris. Det mest kända området för vit bordeaux är Pessac-Léognan i kommunen Graves men det finns bra viner från flera andra andra områden i Bordeaux.

Vit Bordeaux på bolaget

Det finns inga mängder med vit bordeaux på bolaget men jag hittade ett par som är riktigt bra.

Chateau Doisy-Daëne grand vin sec 2014, Barsac, Bordeaux, Nr 95837, Systembolaget

Det här är ett strålande vin som har struktur, lite kropp och en härlig fräschör. Vinet har en precis syra och massor av sauvignon blanc-toner. Här finns citrusfrukter, krusbär och exotiska frukter samt smak av aromatiska örter. Detta är ett vin som du vill ha minst ett glas till av och som får snålvattnet att rinna till. Det är ett vin som passar perfekt med grillad fisk eller skaldjur.

Vit bordeaux när den är som bäst!

Vit bordeaux

Calvet Reserve 2015, Bordeaux, 139:-, Nr 74725, Systembolaget beställningssortimentet.

Ett lite enklare men riktigt bra vin i frisk stil. Här kombineras en fin fruktighet med en härlig syra och en underliggande kropp. I smaken finns klassiska aromatiskt blommiga toner, mogen citrusfrukt och krusbär. Det är ett sådant där vin som är perfekt att ha hemma då det passar till fisk, skaldjur men också kycklingrätter eller en fläskotlett.

En vit bordeaux i från i klassisk stil!

Vit bordeaux

När det kommer till Bordeaux rekommenderas också att kasta ett öga på nätvinshandeln winefinder.se

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer